• Hoofdstraat 91 - 6436CD - Amstenrade
  • Ma.- Vrij.: 08.00 tot 18.00 uur
Hoe kan ik u helpen?

Eten is weten en niet meten

Nu de zomervakantie weer achter de rug is willen de mensen weer af van hun overgewicht. De Franse kaasjes, het glaasje wijn, het broodje shoarma of misschien wel de Indiaanse curry. Hoe dan ook de meeste mensen komen in gewicht aan. 

Je ritme is een van de oorzaken

Doordat je op vakantie een ander ritme hanteert kan het zijn dat je lichaam daardoor al snel ontregelt is. Hierdoor kan het zijn dat je lichaam niet weet hoe er wat verbrand moet worden en ook niet wanneer. Het is dus van groot belang het ritme terug te vinden en weer op vaste tijdstippen te gaan eten.

meer gaan eten en niet minder

Als je op vakantie te veel hebt gegeten dan weet je vaak niet meer welke hoeveelheid goed voor je is. Het kan best zo zijn dat je lichaam behoefte blijft houden in het lekkere gezoete en/of vettige eten. Mensen die in gewicht willen afvallen denken dan meteen dat ze minder moeten gaan eten of maaltijden moeten gaan overslaan. Wanneer je dit doet zal het lichaam eerder bijkomen dan afvallen en mocht je afvallen dan is dit in spiermassa en niet in vet.

Ga dit veranderen, eet nu niet grotere porties maar eet 6 keer per dag kleinere porties. Zo krijgt je lichaam regelmatig goede voedingstoffen binnen en zal je stofwisseling goed op gang komen en je bloedsuikerspiegel mooi gelijk blijven. Let er dan wel op dat je gezonder moet gaan eten. De behoefte in ongezond zal dan vele malen minder zijn.

je hoofd werkt niet altijd mee

Soms denk je het een en doe je het andere. Onze hersenen worden geprikkeld door de omgeving, je wilt graag zoet dan zoek je naar zoet. Je wilt een vette hap dan pak je al snel een vette hap en geen appel. Door je focus te verleggen in een betere gezondheid met minder kilo’s vet en je zelf te belonen wanneer je de eerste doelstelling hebt behaald (bv bij – 5 kg) dan gaan je hersenen hier ook voor werken. Aanpassingen in je eetgedrag kost veel energie. Het gaat je lichamelijke klachten opleveren zoals hoofdpijn, rillingen, misselijkheid maar ook flauwte. Dit duurt een dag of 10 en dan weten je hersenen niet meer anders. Je nieuwe aangepaste en gezond eetpatroon is een feit. De kilo’s die je bent aangekomen verdwijnen voorgoed.

Gezonder of gezond

Het liefst zou ik zeggen gezond maar gezonder is al een grote stap vooruit. Kies voor groenten en fruit wanneer je trek krijgt. Een bron van vezels en wat suikers. Door de vezels geeft dit al snel een verzadigd gevoel. Een bakje magere kwark zit vol met eiwitten en ook deze geven een verzadigd gevoel. Wanneer je een stukje kip hebt gekookt kook er dan een extra. Een kipfilet koud is ook prima als tussendoor snack.

Tel geen calorieën

Calorieën zijn een belangrijke bron van informatie ze geven weer hoeveel energie er in een product zit. Je moet je er niet blind op staren een candybar eet je gemakkelijk op en zit vol met suiker en vet. Hierdoor zitten er ook al snel een paar honderd calorieën in. Door de suiker en vet combinatie zal het lichaam weer snel honger hebben. Eet liever wat extra groenten of fruit. Hier van moet je veel meer eten maar hierdoor krijg je wel extra vitamine, mineralen, vezels en koolhydraten binnen .

Weet je echt niet hoe je het moet doen en heb je hulp nodig vraag het mij dan kijken we samen voor een passende oplossing

[wpforms id=”1111″]