• Hoofdstraat 91 - 6436CD - Amstenrade
  • Ma.- Vrij.: 08.00 tot 18.00 uur
Hoe kan ik u helpen?

De kracht van havermout deel 1

We krijgen steeds meer superfoods op de markt en als we de verpakking moeten geloven dan zijn ze ook allemaal supergezond en helaas ook peperduur. Toch is er een superfood waar ik echt super blij mee ben en die goedkoop is. Havermout!!! Voor veel mensen een onbekende speler in het veld maar wel een zeer belangrijke speler.

Mijn havermoutpannekoeken recept is inmiddels al meer dan 10.000 keer gedownload (PDF) en is voor iedereen beschikbaar. Ik zal in 2 delen een stukje uitleg geven over Havermout.

Hoe gezond is havermout?

Maar hoe gezond is havermout? Het is tenslotte een graan en bevat daarom veel koolhydraten. En als je wilt afvallen, dan moet je niet meer koolhydraten binnen krijgen dan dat je lichaam nodig heeft.

Havermout, uitzondering op de regel?

Havermout is inderdaad een graansoort en is dus ook rijk aan koolhydraten. Ik schrijf vaak dat je als sporter voldoende koolhydraten moet binnen krijgen maar je moet ook weten welke daarbij gezond voor je zijn.. Anders gezegd een duursporter kan andere koolhydraten eten dan een teamsporter of korte inspanningssporter (nieuw woord ) Havermout bevat een hoog koolhydraatgehalte hebben. Als je wilt afvallen, is het verstandig om slechts 50 tot 100 gram koolhydraten per dag te eten. Dat maakt havermout per definitie niet gezond, maar wat dan wel?

Havermout als graan

Havermout is anders dan andere graansoorten. Het nadeel van de meeste granen is dat ze rijk zijn aan koolhydraten (dus suikers), meestal gluten bevatten en bewerkt zijn. Havermout is bijna onverwerkt en van nature glutenvrij. Het heeft een hoog koolhydraatgehalte maar zit laag in de suikers. Ik denk dat de voordelen van havermout opwegen tegen de voordelen. Haver scoort veel beter als voedsel dan andere granen. Het bevat veel hoogwaardige vezels, meer vet en eiwitten en veel andere gezonde voedingsstoffen.

Voedingswaarde van 100% havermout

Belangrijk om te weten is dat er tegenwoordig ook varianten van havermout op de markt zijn. Als je de juiste havermout wilt kopen dan moet het als ingrediënt alleen havermout bevatten. Staat er minder dan 100% havermout en toevoegingen als suiker of fructose(is ook een suiker) dan kun je hem beter in het schap laten staan.

Grof of fijn

Hoe fijner de havermout is hoe korter de kooktijd is. 100 grove havermout heeft een langere kooktijd nodig dan de fijne havermout.

Havermout bevat veel gezonde ingrediënten zoals vitamine B1, zink, magnesium, ijzer en voedingsvezels. Hieronder de voedingswaarde per 100 gram. Een gemiddelde portie havermout is 30 a 40 gram.

Voedingswaarde per 100 gram havermout:

Energie (calorieën): 375 kcal

  • Vet: 7 gram
  • Waarvan onverzadigd: 5,5 gram
  • Koolhydraten: 59 g
  • Waarvan suiker 0,7 gram
  • Waarvan toegevoegde suikers 0 gram
  • Eiwit: 14 gram
  • Vezel: 10 g
  • Zout 0 gram

Zoals je kunt zien, is havermout, net als andere granen, rijk aan koolhydraten. Maar tegelijkertijd zit er heel weinig suiker in de havermout en wordt er al helemaal geen suiker aan toegevoegd. De meeste koolhydraten in haver zijn complexe soorten en zijn traag verteerbaar. Hierdoor geven ze geleidelijk energie af en veroorzaken ze geen (ongewenste) bloedsuikerpieken. Ondanks het hoge koolhydraat gehalte bevat havermout veel gezonde voedingsstoffen, waardoor het een verstandige voedingskeuze is.

Gluten in havermout of toch niet?

In eerste instantie is havermout glutenvrij, als je gluten niet verdraagt, kun je het veilig eten. Havermout is daarom een goede keuze. Toch zie je vaker dat de havermout die in winkels wordt gekocht mogelijk nog wat gluten. Dit is meestal niet veel en houdt verband met kruisbestuiving die kan optreden. Bijvoorbeeld omdat havermout wordt geteeld naast of op het land waar andere granen, zoals tarwe of gerst of rogge, wel gluten bevatten. Kruisbestuiving kan ook in een fabriek waar havermout wordt verwerkt.

Coeliakie

Je kunt gevoelig zijn voor gluten maar geen allergie hebben. Dan kun je zelf de afweging maken of je havermout eet of niet. Heb je coeliakie dan kun je het beste kijken dat de verpakking meldt dat de havermout glutenvrij is. Helaas is die glutenvrije havermout erg duur. Maar weegt de prijs dan weer niet op tegen de klachten.

Gezondheidsvoordelen van havermout

Ik had het net over de claims die op de verpakkingen staan. Een claim mag je er niet opzetten wanneer dit niet medisch onderbouwd kan worden. Let er wel op een slogan is iets anders dan een claim een slogan hangt vaak samen met een actie of campagne.

Studies hebben ook aangetoond dat als je granen wilt eten, havermout een goede keuze is en grote gezondheidsvoordelen heeft. β-glucaan speelt een belangrijke rol. Bèta-glucaan is een vezel die veel voordelen voor de gezondheid heeft, zoals cholesterolverlagende effecten en het bestrijden van honger. Cholesterol verlagend!!! Nu is het niet de bedoeling dat je kilo’s havermout moet gaan eten maar is het wel goed om te weten dat havermout echt gezond kan zijn.

Havermout verlaagt je cholesterol

Een onjuist cholesterolgehalte kan schadelijk zijn voor uw gezondheid. Het kan zelfs hart- en vaatziekten veroorzaken. Verschillende medische onderzoeken hebben aangetoond dat havermout uw cholesterolgehalte kan verbeteren, wat het risico op hart- en vaatziekten vermindert. Dit gunstige effect is voornamelijk te danken aan β-glucaan, dat rijk is aan havermout. Bèta-glucaan kan de opname van vet en cholesterol remmen door hun rol in het spijsverteringsstelsel te “binden”. Het heeft het grootste positieve effect op LDL-cholesterol. Cholesterol wordt via de lever naar het lichaam getransporteerd om de spijsvertering te helpen. Als het LDL-cholesterolgehalte in het bloed echter te hoog is, kan het zich op de binnenwand van de ader afzetten. Dit verhoogt het risico op hartaandoeningen.

Ook de vetten die we binnen krijgen zorgen voor een verhoogde cholesterol.

Verzadigde vetten en transvet zijn dus erg ongunstig voor je cholesterol. Ook daarbij geldt het advies om verzadigd vet en de transvetten te mijden. Onverzadigd vet is daarin tegen vele malen gezonder.

Benieuwd waar je havermout nog meer voor kunt eten en hoe belangrijk dit kan zijn voor je sportprestaties? Komende week deel 2 over havermout