• Hoofdstraat 91 - 6436CD - Amstenrade
  • Ma.- Vrij.: 08.00 tot 18.00 uur
Hoe kan ik u helpen?

Een gezonde levensstijl je krijgt het zeker niet cadeau.

Nu de zomer weer in aantocht is willen we weer allemaal fit en slank zijn. De wintervacht moet van ons lichaam worden geschud en dat betekent dat we met zijn allen weer aan een gezondere levensstijl gaan werken. Was het maar zo gemakkelijk dat we een poedertje, pilletje hadden die ons meteen dat gewenste lichaam zou gaan geven. Helaas is die er niet, althans als je verschillende televisie kanalen moet geloven dan bestaat het wel. Je ziet dan de meest slanken en gespierde mannen en vrouwen die vertellen dat het echt super werkt. Ook staan er dan van die wazige Braziliaanse artsen bij die vertellen dat het echt een super uitvinding is. Even flink de portemonnee trekken en je ziet je geld in rook op gaan. Het gewenste lichaam nee dat duurt dan nog even.

Wat dan wel?

De belangrijkste factor is motivatie, zonder motivatie kom je er niet. Een verandering in je  eet- drink, slaap en beweegpatroon is niet niks. Je normale ritme doorbreken en op een andere (gezondere) manier gaan leven tja dat kost nu eenmaal veel energie en moet je goed gemotiveerd zijn. Wanneer je eenmaal in het andere ritme zit dan zeg je vaker tegen jezelf had ik dit maar eerder gedaan.

En hoe verder

Wie A zegt moet ook B zeggen, dit spreekwoord hebben we allemaal wel op school geleerd. Dus je bent gemotiveerd dan is het ook belangrijk om je voeding op te pakken. Een gezondere levensstijl hoort er nu ook gewoon eenmaal bij. De voedsel zandloper, de schijf van vijf 2 manieren om aan je gezondheid te werken. Werken ze dan wel? Daar waar de een zegt minder koolhydraten en geen brood roept de andere voldoende koolhydraten maar minder vet. Daar wordt je toch helemaal dol van? Wat dan wel? Eigenlijk is dat niet zo moeilijk. Wanneer je met je auto naar Frankrijk rijdt dan heb je brandstof nodig voor een paar duizend kilometer. Je kunt dat niet in een keer in je tank gooien maar doet dit in een paar keer.

In de reserve

Op weg naar Frankrijk let je erop dat je bagage niet te veel is. Hoe zwaarder de auto hoe groter het verbruik. Je zorgt er voor dat je banden op de juiste spanning zijn en je olie is gecontroleerd. Je hebt er niks aan wanneer je in Luxemburg stil staat. Wanneer je van Maastricht naar Eindhoven rijdt dan heb je aan een gevulde tank voldoende om heen en weer te rijden. Je controleert je bandenspanning niet iedere keer en of er nu een tas meer of minder in de auto ligt het zal je niet zo veel uitmaken.  Springt je auto in de reserve dan heb je een probleem. Zeker wanneer het bordje “volgende tankstation 60 km” net gepasseerd is. Je kunt dan het beste de radio, airco ect. uitzetten want dat scheelt nog enigszins in de kilometers die je nog kunt afleggen.

Maar nu even duidelijke taal

Je lichaam moet de brandstof hebben die nodig is, wanneer je weinig energie verbrand dan heb je ook minder brandstof nodig. Je moet dus eten na vermogen en niet na lust. We hebben dus geen grote laadruimte dus zal het lichaam het overschot in koolhydraten (de suiker) omzetten in vet.  Een bouwvakker die zwaar fysieke arbeid verricht die kan niet leven op een blaadje sla. Iemand die een kantoorbaan heeft kan beter geen 6 dubbele boterhammen eten. Of het nu wit, bruin, volkoren of speltbrood is je krijgt dan veel koolhydraten binnen die je niet nodig hebt. Sport je regelmatig dan verbrand je dus ook energie deze kun je weer aanvullen met de juiste brandstof.

En de sporters dan?

Duursporters maken een combinatie van enkelvoudige koolhydraten met eiwitten. Krachtsporters daarin tegen die willen geen spieren verliezen maar eerder erbij krijgen. Deze sportgroep kiest er voor om vaak alleen eiwitten te nuttige. Zeker omdat hun verbranding erg laag is en ze tijdens het trainen vaak geen of zeer weinig koolhydraten verbranden.

Een gezondere levensstijl bestaat uit voldoende groenten, fruit, water, ongezouten en ongebrande noten, peulvruchten, vis met omega 3 vetzuren, mager vlees en wat meervoudige koolhydraten. Deze zijn in het algemeen rijk aan vezels.

Hoe meer slechte brandstof in de auto zit hoe trager deze gaat worden en hoe slechter deze zich gaat voelen. Max verstappen rijdt niet voor niks in een snelle bolide met de perfecte brandstof en een goed afgestelde motor.

Bewegen

Sport en beweeg iedere dag, wandelen is bewegen, stevig doorwandelen met een verhoogde hartslag is sporten. De nieuwe norm is OMA (Ochtend Middag Avond) des te meer je beweegt hoe lekkerder je in je vel zit. Binnensporten, buitensporten, achter je bureau of in de tuin. Het kan allemaal en houdt er rekening mee je begint nooit als topatleet. Dat kun je wel worden ?

Ik ben toch echt benieuwd welke nieuwe jij het gaat worden!