• Hoofdstraat 91 - 6436CD - Amstenrade
  • Ma.- Vrij.: 08.00 tot 18.00 uur
Hoe kan ik u helpen?

Te gek lekker die suiker bloemkool van de Lidl

Krokante bloemkool - Lidl - Sportvoedingscoach.eu

Of toch niet?

Nieuw van Vemondo bij de Lidl in de schappen, krokante bloemkoolsnack!! Vemondo staat bekend als de vegetarische en veganistische leverancier van een groot aantal producten in de Lidl keten.

Vandaag kwam ik deze “voor slechts” €1,99 krokante bloemkoolsnack tegen. Ik als ouder zou meteen denken lekker de gezonde snack voor de kinderen!! Je snapt natuurlijk wel dat je dan weer bedrogen uitkomt.

Wat zit er dan in dan zakje van 40 gram?

80% bloemkool, palmolie, maltose en zout. Laten we dat nu eens wat van dichterbij bekijken

Als je dus spreekt over 40 gram inhoud waarvan er 80% bloemkool is dan mag je ervanuit gaan dat er dan maar 32 gram bloemkool inzit. Even voor de duidelijkheid een gemiddelde bloemkool weeg 900 gram dat zijn dus 30 van die zakjes die je ermee kunt maken.

De andere 20% is dus palmolie, maltose en zout. Nu staan daar geen percentages bij maar staan wel de voedingswaarde op de verpakking vermeld.

Krokante bloemkool - Lidl - Sportvoedingscoach.eu

Wat is palmolie?

Je hebt waarschijnlijk wel eens de naam palmolie of palmvet horen vallen. Palmolie is de olie de komt uit de palmvrucht en is deels vloeibaar maar ook voor een deel een vaste stof. Palmvet en palmolie komen dus uit een en dezelfde plant. Omdat de palmolie in tegenstelling tot andere oliën voor een groot deel uit verzadigd vet bestaat is dit dus een slechte olie en verhoogd het de kans op cholesterol. Je moet dit dus proberen zoveel mogelijk te ontwijken.

Dan de maltose?

Mal wat? Maltose is een suiker die zoeter is dan de gewone suiker. Maltose wordt ook wel moutsuiker genoemd. De gewone suiker heeft een zoetkracht van 100 terwijl de maltose een zoetkracht van 105 heeft. Om die reden hebben de meeste sportdrankjes maltose in hun drank. De bloedsuiker stijgt erg snel en je voet je dan helemaal happy.

Zout

Tja en dan nu het zout. Er zit een halve gram in 100 gram in de krokante bloemkool snack. In 40 gram spreek je dus 0,2 gram zout. Dat is niet schokkend veel als je ziet hoeveel suiker erin zit. Je snapt nu waarschijnlijk al dat dit product echt niet past in een gezondere levensstijl en eigenlijk meer past in de categorie snoep.

Als je bovenstaande stukje nog niet schokkend genoeg vond dan hieronder het stukje dat de doorslag geeft.

1 zakje wat goed is voor een holle kies levert 201 kcal op. 2 sneden bruinbrood met 1,5 plak kipfilet voldoen ook aan deze 201 kcal.

Verzadigd vet best veel

Als we kijken wat een kind van 8 jaar gemiddeld mag binnenkrijgen dan zijn dit ongeveer 1600 kcal. Uiteraard zit er nog een verschil in jongen / meisje, lengte en het gewicht. Daarvan mag er maximaal 40% uit vet bestaan. Gaan we nu eens uit van 30%

Dan is dit dus 480 kcal wat uit vet mag bestaan. 1 gram vet komt overeen met ongeveer 7,7 kcal. Dus spreek je over ongeveer 62 gram vet dat een kind mag eten. Daarvan mag er maximaal 10% uit verzadigd (met de V van VERKEERD) bestaan. Dit is dus 6,2 gram. Dit zakje met krokante bloemkool bevat dus bijna de helft van de dagelijkse hoeveelheid en wordt gezien als een “tussendoortje”

Suiker is suiker

Het lichaam ziet geen verschil tussen natuurlijke suikers en toegevoegde suikers. Een teveel is niet goed en wordt uiteindelijk opgeslagen in/als vet.

Een ongekookte bloemkool bevat per 70 gram 2,1 gram koolhydraten waarvan 1,7 gram aan suiker. (Bron: voedingscentrum) voor deze 32 gram bloemkool mag je dus rekenen op 0,96 gram koolhydraten en 0,77 gram suiker. Dus als ik rekening hou met de cijfers die op de verpakking staan zit er dus 11 gram suiker in die hieraan is toegevoegd. Een gemiddeld suikerklontje weegt 4 gram (Bron: Diabetesfonds) dus zeg maar 3 suikerklontjes in deze verpakking.

Het etiket van de krokante bloemkool

vermondo krokante bloemkool - Sportvoedingscoach.eu

De reactie van de Lidl

Uiteraard had ik de Lidl gevraagd voor een inhoudelijke reactie. Helaas heb ik die niet gekregen en werd het afgedaan met onderstaande (Standaard) mail. Ik ben benieuwd welke veranderingen er tijdens de volgende kwaliteitscontrole worden doorgevoerd.

Krokante bloemkool - Lidl - Slecht - Sportvoedingscoach - André Mostard

Heb jij een product tip?

Heb jij een vraag over een product laat het mij weten en wellicht staat die binnenkort op de website.

6 Replies to “Te gek lekker die suiker bloemkool van de Lidl”

  1. Ik schrik ervan als ik zie wat ik dan voor mijn kinderen koop. Mijn man en ik hadden het idee dat we goed bezig zijn maar als ik dit lees dan valt er nog veel te leren.

    1. Hoi Lisanne, bedankt voor je reactie. Verpakkingen zijn helaas vaak misleidend of wij als consument lezen het niet goed. De producenten zijn verplicht om het op de verpakking te zetten. Wij als consument moeten daaruit de informatie halen. Zoals ik eerder al eens heb geschreven kan een nutriscore daar je wel een beter beeld mee geven.

  2. Er staat nergens op de verpakking dat het gezond is. De producent in deze doet dus niks fout. Dat wij dit zien als gezond ligt vooral aan ons zelf.

    1. Beste Robert, dat klopt helemaal zoals je het zegt. Toch is dit product misleidend voor een groot deel van de consument. Als we er vanuit gaan dat bloemkool gezond is en als “snack” verkocht aanbevolen wordt.

  3. Ze zijn ook echt niet lekker, mijn moeder had ze voor mij meegenomen. Bloemkool en sperziebonen of zoiets niet voor herhaling vatbaar.

  4. Ik moet toegeven dat de kinderen ze lekker vinden maar ze zijn wel erg zoet. Je kunt dit ook gemakkelijk zelf maken door de bloemkool in kleine roosjes te grillen en vervolgens met een klein beetje Agave siroop te besprenkelen. Persoonlijk doe ik er liever wat gedroogde kruiden en wat olie op.

Comments are closed.