• Hoofdstraat 91 - 6436CD - Amstenrade
  • Ma.- Vrij.: 08.00 tot 18.00 uur
Hoe kan ik u helpen?

Wat moet er in de broodtrommel zitten

Gisteren 16-09 ben ik als Sportvoedingscoach voor het 3de opvolgende jaar begonnen aan de Schooltour Stitchting Roda JC Kerkrade Midden in de maatschappij Al meteen kreeg ik de vraag wat moet er in je broodtrommel of wat stop je bij je kinderen in de broodtrommel?

Met deze top 6 is je broodtrommel niet alleen goed gevuld maar ook nog eens gezond.

De broodtrommel:  Maak een einde aan het dagelijkse plastic boterhammetje zakje, dit is milieu vervuiling en kost op jaarbasis meer dan een goede broodtrommel. Deze krijg je tegenwoordig in zoveel verschillende vormen en maten zodat alles erin past. Op deze manier blijft het eten verser, goed georganiseerd en ook nog eens een stukje milieu bewuster.

De eiwitten: Eiwitrijk voedsel zorgt voor een goed vol gevoel. Eiwitten zitten in veel voedingsmiddelen maar nu is het de truc om ook nog eens gezond te eten, denk aan magere kwark, yoghurt maar ook aan broodbeleg als kip- en kalkoen filet, een gekookt ei en voor de vegetarische optie tofu.

Koolhydraten: Net als mijn blog over simpele aanpassingen is het belangrijk om on-geraffineerde granen te eten ipv. geraffineerde granen. Denk aan volkoren brood of speltbrood ook een naan brood kan gezond zijn. Eet je een koude maaltijd die je ook warm kunt eten denk dan eens aan quinoa of een volkorenpasta. Peulen, linzen en bonen zijn ook rijk aan koolhydraten. Je kunt dus best een koude salade maken met bovenstaande ingrediënten erbij.  Zeker wanneer kinderen direct naar school moeten gaan sporten is het belangrijk dat ze “extra” koolhydraten tot zich nemen.

Groenten: Verander nu eens het vaste eetpatroon en neem eens wat kleine worteltjes, radijsjes,  snoeptomaatjes, stukjes paprika of een paar stukjes komkommer mee. Dit is altijd gezonder en beter dan de repen chocolade, suikerwafels en andere zoeten snacks. Je kunt er ook voor kiezen om een rauwkost salade te maken.

Fruit: Naast de bekende soorten fruit zijn vijgen en dadels ook gezond om te eten. Een appel met schil bevat meer vitamines dan een appel zonder schil. Maar denk ook aan seizoensgebonden fruit, pruimen, druiven, kersen, rode- blauwe bessen en abrikozen. Allemaal gezond om te eten en ook nog eens voorzien van vezels en vitamines/mineralen. Gedroogd of gewelde fruitsoorten zoals rozijnen en abrikozen doen het ook prima.

Drinken: Voor je pakjes drinken gaat kopen is het misschien verstandig om mijn blog over etiketten te lezen. Kijk goed wat er op de verpakking staat en wat de ingrediënten zijn. Appelsap, sinaasappelsap is beter te drinken dan alle suiker pakjes die er zijn. Thee en water zijn nog het beste te drinken.

Wil tot slot toch nog iets “zoets” in de broodtrommel stoppen kijk dan eens goed op de achterkant van het etiket en lees wat er in het product zit de suikers en Verzadigde vetten spelen een belangrijke rol.  Kinderen zijn namelijk zeer beïnvloedbaar en kijken alleen naar de voorkant.