• Hoofdstraat 91 - 6436CD - Amstenrade
  • Ma.- Vrij.: 08.00 tot 18.00 uur
Hoe kan ik u helpen?

De zin en onzin van superfood

Een uitgebalanceerd voedingspatroon; essentieel voor een sporter

Of je nu een recreatieve jogger bent die twee keer per week zijn rondjes loopt, een fanatieke wielrenner die honderden kilometers per week traint, of een liefhebber van zware workouts in de sportschool.

Je lichaam heeft hoe dan ook genoeg energie nodig om er voor te zorgen dat je op een prettige en verantwoorde wijze je favoriete sport kunt beoefenen. Iedereen die wel eens is gaan sporten zonder voldoende te hebben gegeten weet wat de consequenties zijn: je voelt je slapjes, je prestaties gaan achteruit, en in plaats van conditie op te bouwen breek je deze juist af.

De gewenste voeding hangt af van het type inspanning

Om tot het juiste voedingspatroon te komen is het van belang om te kijken aan welk type energie je lichaam behoefte heeft. Zo is het een feit dat duursporters (marathonlopers, wielrenners e.d.) meer behoefte hebben aan koolhydraten. Tijdens een duurinspanning heeft je lichaam juist weer minder behoefte aan eiwitten en vetten.

Wanneer je in de sportschool wilt werken aan de toename van je spiermassa is het naast het binnenkrijgen van koolhydraten juist wel weer van belang om (veel) eiwitten te nuttigen. Eiwitten bevatten namelijk de bouwstenen om de groei van de spiermassa te bevorderen.

Fruit: een bron van koolhydraten

Belangrijke bronnen van koolhydraten zijn volkorenproducten (pasta, volkorenbrood) en fruit. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid fruit ligt voor een “gewone” Nederlander op twee stuks fruit per dag. Wanneer je als sporter een verhoogde behoefte aan koolhydraten hebt (dit geldt zowel voor duur- als krachtsporters) is het verstandig om je fruitconsumptie te verhogen tot drie tot vier stuks per dag.

Superfood

De hype van de laatste tijd is ongetwijfeld het consumeren van zogenaamde superfood, of powerfruit. De manier waarop deze producten in de markt zijn gezet geven aanleiding om te denken dat er hier sprake is van een revolutie op het gebied van (sport)voeding. De vraag is echter of dit wel zo is. Is powerfruit een waardevolle aanvulling op je dieet als sporter, maakt het geen verschil in vergelijking met regulier fruit, of is het misschien zelfs slechter?

Zin en onzin van Superfood

Ten eerste moet opgemerkt worden dat een gezonde levensstijl, en daardoor het op een goede manier beoefenen van sport, begint bij gezond en gevarieerd eten (uiteraard naast vanzelfsprekende zaken als niet roken en matig drankgebruik). Een goed voedingspatroon kenmerkt zich door de juiste balans tussen macronutriënten (eiwitten, vetten en koolhydraten) en micronutriënten (vitaminen en mineralen).

In fruit zijn zowel macro- als micronutriënten aanwezig in de vorm van koolhydraten en vitaminen. Maar bestaat er ook zoiets als powerfruit, en zo ja, meteen inslaan of niet?

Het voedingscentrum geeft aan grote twijfels te hebben bij het gebruik van de term powerfruit. Niet eens omdat, bijvoorbeeld, de gojibessen minder gezond zouden zijn dan regulier fruit, maar vooral omdat het hier een marketingtruc lijkt te betreffen. De positieve werking van powerfruit is ten eerste (nog) niet wetenschappelijk te onderbouwen. Ook is de term powerfruit niet beschermd. Elk fruit mag die naam dus dragen. De conclusie is dat powerfruit niet slechter of beter is dan regulier fruit. Het kan dus als aanvulling dienen op uw dieet. Maar boven alles blijft een gevarieerd eetpatroon de beste basis voor sportieve prestaties.