Noten zijn duur maar waar ligt dat dan aan?
Noten, zoals ik al eens eerder schreef spelen de fabrikanten goed in op de vraag naar noten. Noten zijn vrijwel in iedere dieetvorm terug te vinden. Als vleesvervanger, als tussendoortje, in de maaltijd of gewoon als extraatje. Een ding is zeker noten zijn een goudmijn voor de fabrikanten en de supermarkten. Maar waarom zijn noten dan zo duur?
Als ik zoek bij google op het woord noot dan komt er meteen te staan “superfood” “Verse noten” “powermix” en “gezonde snack”. Juist deze termen gaan ervoor zorgen dat het dure noten gaan worden. Maar toch zit er meer achter dan alleen die dure woorden.
Wat bepaald nu de prijs van de noten?
Het land van herkomst: De meeste noten komen niet uit Nederland maar juist ver weg. Als de noten dan naar Nederland komen dan zorgt het transport er wel voor dat de prijs hiervan medebepalend is. Nu de benzine en diesel tot extreme bedragen zijn gestegen zal het er niet voor gaan zorgen dat de noot goedkoper gaat worden.
Productieproces: Als we met zijn allen roepen dat water gezond is dan draaien we de kraan open en drinken we kraanwater. Wanneer je een walnoot wilt eten duurt het soms wel tot 15 jaar voor er een walnoot aan de boom komt. Als er dan een walnoot aanzit moet je wachten tot deze op de grond valt. De bolster die hem een de hele periode heeft beschermd zal dan openbarsten. Volgens de kenners het lekkerste als de walnoot een jaar droog heeft gelegen.
De vraag stijgt het aanbod stagneert: Niet alleen in Europa maar steeds in meer werelddelen worden noten gezien als bron van gezonde voedingstoffen. Omdat de vraag stijgt en het aanbod stagneert zal de prijs steeds hoger worden.
Minder opbrengst voor de boer:Het lijkt misschien niet zomaar als je ziet wat je moet doen om een walnoot te eten dan snap je ook dat de verwerking van de noten intensief is. Door de hoge arbeidskosten en lagere productie stijgt de prijs van de noot enorm maar verdient de boer er niet veel extra aan. De meeste winst gaat naar de fabrikant.
Geen lange THT:Voordat een noot in de winkel ligt moeten ze gekoeld bewaard worden. Dit kost ruimte en geld maar zorgt er ook voor dat verse noten sneller kunnen bederven.
Moeilijk te bewaren :“Noten moeten gekoeld worden bewaard en dat maakt ze sneller bederfelijker.” Als je een zak met noten hebt geopend dan kun je deze het beste weer terugdoen in een afgesloten zak. Gebrande noten hoeven daarentegen niet gekoeld bewaard te worden maar wel in een afgesloten verpakking.
Onderstaande tekst is van AGF.NL (2011) Een groeiende voorliefde voor nootjes zorgt voor forse prijsstijgingen. Cashewnoten zijn 60 procent in prijs gestegen, walnoten 43 procent.
De oorzaak voor de toegenomen vraag naar nootjes: de opkomende Chinese middenklasse wil gevarieerder, en vooral gezonder eten. Noten, behalve vet ook gezond, hebben een prima reputatie in China. Walnoten zouden goed zijn voor de hersenen. Pistachenootjes zouden volgens berichten in de Chinese media helpen tegen prostaatkanker.
https://www.agf.nl/article/72522/chinese-vraag-naar-noten-zorgt-voor-prijsstijging/