• Hoofdstraat 91 - 6436CD - Amstenrade
  • Ma.- Vrij.: 08.00 tot 18.00 uur
Hoe kan ik u helpen?

Top 8 vegetarisch/natuurlijke  eiwitten + een avocado recept

in navolging van mijn blog die ik gisteren heb geschreven minder vlees gezond kan onderstaand je zeker helpen

De top 8 natuurlijke eiwitten.

1; Spirulina, een blauwgroen alg, bestaat voor ruim 60% uit complete eiwitten.
Naast het feit dat Spirulina rijk is aan eiwitten, is het ook een belangrijke bron van essentiële vetzuren en mineralen die gemakkelijk door het lichaam worden opgenomen

2; Hennep is één van de weinige plantaardige bronnen van eiwitten die alle essentiële vetzuren bevat, de vetzuren die ons lichaam niet zelf kan aanmaken. De vetzuren die te vinden zijn in hennepzaad en -poeder verhogen je weerstand. Daarnaast is hennep een heel duurzaam gewas, omdat het hard groeit en weinig tot geen bestrijdingsmiddelen nodig heeft.

3; Alhoewel het eiwitgehalte niet zo hoog is als die van andere plantaardige bronnen, voorziet chiazaad je lichaam tevens met andere voedingsstoffen, zoals enorme hoeveelheden voedingsvezels, die goed zijn voor het spijsverteringsstelsel, en calcium, dat bijdraagt aan sterke botten

4; Quinoa is waarschijnlijk één van de meest perfecte plantaardige bronnen van eiwitten ter wereld! Wat Quinoa zo uniek maakt, is dat het een complete bron van eiwitten is. Compleet wil zeggen dat het alle 9 essentiële vetzuren bevat die van belang zijn voor de menselijke gezondheid en de functie van het lichaam. Daarnaast is het een geweldige optie voor mensen die een glutenvrij dieet volgen, aangezien Quinoa geen gluten bevat. (persoonlijke favoriet)

5; Gefermenteerd voedsel zou een onderdeel moeten zijn van ieders dieet, vegetarisch of niet. Tempeh is een veel betere optie dan de ongefermenteerde soya-bron tofoe of andere flink bewerkte vleesvervangers. Kies wel voor de biologische optie om genetisch gemanipuleerde soya te vermijden.

6; Wanneer je noten aan je dieet wil toevoegen voor de eiwitten, opteer dan voor amandelen. Alhoewel deze het hoogste gehalte aan eiwitten bevatten, zijn walnoten, pecannoten, pistachenoten, cashewnoten en pijnboompitten ook goede opties.
Alhoewel ze min of meer dezelfde hoeveelheid eiwitten bevatten, bevat amandelpasta minder gifstoffen

7; Ja, ook groenten bevatten eiwitten. De best bronnen zijn: spinazie, boerenkool, broccoli, bloemkool, champignons en peterselie. Deze groenten bevatten zelfs een hoger gehalte aan eiwitten dan verschillende soorten vlees.

8; Linzen en bonen zijn één van de goedkoopste bronnen van eiwitten die je kunt vinden.
Eiwitten bij een maaltijd zorgen ervoor dat je je sneller vol voelt en dat je daarna minder behoefte hebt om te snacken. Kook een grote hoeveelheid, bewaar in de koelkast en je kunt er een hele week van eten.

Recept:

Een avocado is ook erg voedzaam. Hieronder een lekker en gezond recept

Benodigdheden:

  • 1 avocado
  • 2 eiwitten
  • 150 ml halfvolle melk
  • 100 gram champignons
  • peper en zout
  • Speltboterham

Bereiding:

Snij de avocado over de helft en verwijder de pit. Doe het vruchtvlees in een bak en prak het klein, voeg nu de 2 eiwitten er aan toe samen met de melk. Snij de champignons klein en bak ze in een koekenpan goudbruin. Breng het op smaak door  er nog een beetje peper en zout aan toe te voegen en giet de mix van avocado erbij maak er een lekkere omelet van. Sneetje speltbrood erbij en klaar ben je.

Geen dierlijke producten? Eiwit kun je vervangen door het sap bij de witte bonen en halfvolle melk kun je vervangen door amandelmelk.

Wat is jou eigen favoriet en waarom?