• Hoofdstraat 91 - 6436CD - Amstenrade
  • Ma.- Vrij.: 08.00 tot 18.00 uur
Hoe kan ik u helpen?

De Jumbo notenmix met olijven of….

Notenmix met olijven - Sportvoedingscoach.eu

De jumbo gezouten notenmix met olijven. Liever gezegd iets meer dan 1 olijf!

Noten zijn in, noten zijn hot! Bijna iedereen die iets met een gezondere levensstijl bezig is heeft noten in zijn programma staan.

De producten gaan hier helemaal in mee. Eerst waren het alleen walnoten, toen kwamen de cashewnoten en vervolgens een hele reeks aan noten die samen in een zakje de notenmix vormen.

Wat is het verschil tussen ongezouten en gezouten?

Ongezouten en gezouten. De termen die je op de verpakkingen kunt tegenkomen. Zoals de naam al zegt is de eten mix gezouten en de andere niet. Het zout wordt erop gedaan om de smaak te versterken. De zoute smaak geeft een “lekkere” prikkel in ons hoofd waardoor we geneigd zijn er wat meer van te eten. Dit is niet goed voor onze gezondheid, we krijgen dagelijks al zoveel (verborgen) zout binnen dat het ongezond voor ons is.

Wat is het verschil tussen ongebrand en gebrande noten

Ongebrand en gebrand, deze termen staan net als de gezouten en ongezond op de verpakking. Ongebrand wilt zeggen dat het niet bewerkt is alleen de voedingstoffen bevat die er van nature inzitten. Gebrande noten zijn noten die in de olie zijn gefrituurd.

De inhoud van de notenmix volgens de voorkant en de achterzijde

Pinda’s*, amandelen, cashewnoten, pecannoten, pistachenoten en olijven. De achterzijde zegt het volgende, gebakken pinda’s, amandelen, cashewnoten en pecannoten. Geroosterde pistachenoten en gedroogde zwarte olijven.

Nu de verdeling

•             De pinda: Het grootste deel van de verpakking bestaat uit pinda’s (35,1%). Dat is grappig want de pinda is geen noot en valt onder de peulvruchten. Zeker voor de mensen die een notenallergie hebben is het vaak mogelijk om gewoon pinda’s te eten. Een noot groeit in de boom. Een pinda groeit als een peul aan een struik maar dan net onder de grond. Het hoofdbestandsdeel is dus een peulvrucht en geen noot.

•             De amandelen: De amandelen zijn voor 24,3% aanwezig. Een amandel is een zaad van de amandelboom en valt onder de categorie noot.

•             Cashewnoten: Deze noot is met 22,2% aanwezig en is een van de bekendere nootsoorten en komt van de Braziliaanse kasjoeboom.

•             Pecannoten: Deze pecannoten zitten met 5,6% aanwezigheid in de zak. Deze van oorsprong zuid Amerikaanse noot groeit het beste in een subtropisch klimaat.

•             Pistachenoten: Als kind was ik er zo gek op. Misschien omdat het op een schelp leek of gewoon omdat ze wat zouter waren. Met 5% is dit de laagste hoeveelheid noten in de verpakking. Deze noot komt van nature het meeste voor in Azië en staat ook wel bekent als de pimpernoot. 

In totaal spreekt men over 92,2% noten De rest zijn toevoegingen zoals zonnebloemolie, gedroogde olijven 1,8%, uienpoeder, zout, rijstebloem, knoflookpoeder, suiker, gistextract, dextrose, champignonpoeder en peterselie extract.

Gedroogde olijven of liever gezegd gedroogde olijf.

Tja en dan koop je met de gezouten notenmix met olijven een kat in de zak. Slechts 1,8% van de inhoud bevat zwarte gedroogde olijven. Dat komt neer op 3,6 gram zwarte gedroogde olijven. Als je dan kijkt welke stof in de zwarte olijf goed voor je is dan is het de polyfenolen. Helaas is het zo dat bij het droge van het fruit het gehalte antioxidanten polyfenolen flink doet verlagen (bron: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15670984/)

Nog even terug naar de 3,6 gram gedroogde olijf. Als je ervan uit mag gaan dat 1 olijf 4 gram weegt krijg je dus minder dan 1 verse olijf binnen. Gedroogd zal het ongeveer de helft zijn dus spreek je over maximaal 2 zwarte olijven in een hele verpakking.

Notenmix met olijven - Sportvoedingscoach.eu

Conclusie:

De gezouten notenmix met olijven bevat weinig olijven, is met 2 soorten suiker (suiker en dextrose) extra gezoet maar door de aanwezigheid van de champignonpoeder, de uienpoeder en het zout is dit niet meer te proeven. De totale verpakking 200 gram bevat 10,2 gram suiker (2,5 suikerklontje) 21,9 gram eiwitten (dit zit in de noten) en 0,92 gram zout. Deze zijn toegevoegd. Met maar liefst 14,8 gram Verzadigd vet met de V van Verkeerd is het product ineens een stuk ongezonder dan wat we denken en de verpakking doet uitstralen. Ook de 30 gram wat volgens de verpakking 1 portie (30 gram) moet zijn bevat 189 kcal. Voor je eigen idee als je 120 gram olijven eet krijg je ook 189 kcal binnen en slechts 2,4 gram verzadigd vet.

De portiegrote Notenmix met olijven - Sportvoedingscoach.eu

Mijn tip! Koop geen gezouten en gebrande pinda’s en noten maar alleen ongezouten en ongebrand. Ook daarbij moet je je afvragen of je ze iedere dag moet eten of gewoon af en toe als tussendoortje.

Binnenkort leg ik uit waarom noten zo duur zijn.

Note: ik heb de Jumbo 4 keer gevraagd voor een inhoudelijke reactie. Helaas heb ik hier geen antwoord op gekregen.

One Reply to “De Jumbo notenmix met olijven of….”

  1. Een brok ellende gewoon normale noten eten is meer dan voldoende. De fabrikanten bedenken zich iedere keer wat nieuws om ons als consument te misleiden.
    Of het nu de Jumbo, Lidl, AH of andere supermarkten zijn.

Comments are closed.