Toernooien we zien ze steeds meer
Nee niet de olympische spelen of het EK / WK maar toernooien waar de doorsnee amateursporter op actief is. Ze komen er steeds meer en we eisen dus ook meer van ons lichaam. Je moet er dus voor zorgen dat je zo goed als mogelijk kunt starten maar ook zo sterk mogelijk kunt herstellen. Meerdere dagen achter elkaar sporten kost nu eenmaal energie.
Timing
Wat de meeste mensen wel weten is dat ze een paar uur voor hun inspanning koolhydraten moeten eten. De gemiddelde tijd ligt op 3 uur vooraf aan de inspanning. Moet je in de vroege ochtend al snel aan de bak dan ga je niet om 5 uur in de ochtend het bed uit om je koolhydraatrijke sportmaaltijd te nuttige. Nee de meeste draaien zich dan nog even om en slapen door. Het tijdstip van je sport specifieke maaltijd is dus van groot belang.
Met de onderstaande tips kun je wellicht al een verschil maken
- Stem het eetmoment af op de eerste dag van je inspanning.
- Moet je vroeg in de ochtend al aan de bak dan kun je in de avond vooraf (vlak voor het slapen gaan) een extra koolhydraatrijke sportmaaltijd nemen. Deze zorgt ervoor dat een deel van de binnengekregen energie meeneemt in de ochtend. Een kleiner sportontbijt is dan voldoende.
- Bekijk vooraf goed wat de mogelijkheden zijn om te eten. Zijn er alleen broodjes en snacks beschikbaar of zijn er ook sport specifieke maaltijden te verkrijgen.
- Sport specifieke maaltijden zijn over het algemeen anders dan een normale maaltijd. Let er dus op dat je alleen eet wat je lichaam nodig heeft en niet waar je zin in hebt. Groenten hebben met het sporten weinig invloed op je prestaties.
- Meerdere kleinere maaltijden helpen vaak beter dan 1 of 2 grote maaltijden. Maak dus een goed schema dat je afstemt op je sportmomenten. Hou wel rekening met de vertering van het vaste voedsel.
- Naast eten is ook drinken belangrijk, water is prima maar bij het verlies van veel vocht kan een isotone drank of een dorstlesser veel verschil uitmaken. Kijk ook daarbij goed wat je nodig hebt.
Niet geschoten is altijd mis
Neem je eigen koelbox mee, daarin kun je dan je eigen sport specifieke maaltijden meenemen die er voor zorgen dat je altijd dat kunt eten wat je lekker vindt. Neem ook iets mee dan je nodig hebt. Het zou jammer zijn dat je op de momenten dat je wilt eten te weinig bij je hebt. Heb je geen koelbox bij je zorg er dan voor dat je eten en drinken meeneemt dat niet gekoeld hoeft te worden. Neem een isotone drank mee die je ter plekke kunt bereiden. Let op een isotone drank is geen sportdrank.
Wissel zoet en hartig af. Wanneer je alleen maar zoet eet dan blijft je lichaam vragen om zoet. Het 2de signaal wat wordt afgegeven bij zoet is “ik moet nu verbranden” dit laatste wil je niet altijd direct doen. Hartig eten is dus ook echt wel aan te raden deze zorgen ook voor een stukje natrium (zout)
Nu je dus op de toernooidagen sport specifieke voeding eet is het ook belangrijk dat je normaal doet eten. Bij meerdaagse toernooien is het goed om de vezel opname in je lichaam op het einde van de dag aan te vullen. Vezelrijke voeding zorgt er ook voor dat de energieverdeling verdeeld wordt en de afvalstoffen (in combinatie met water/vocht) afgedreven worden.
Ga zeer zeker niet alleen maar de sportproducten, gels, shakes en repen nuttige. Deze kunnen misschien wel lekker zijn maar hebben niet altijd een goede bijdrage aan je prestaties. Eet wat je lichaam nodig heeft en wat je verbrand. Eet wat je lichaam nodig heeft om te herstellen en om weer te kunnen bijtanken.
Drink voldoende en zeker niet te veel. Zorg er ook voor dat de maagbelasting niet te zwaar is. Zwaar verteerbaar eten kost veel energie en levert een lager rendement op.