Slapen wie wilt dit niet, wanneer we goed slapen dan voelen we ons helemaal top. Jammer genoeg slapen de meeste mensen te weinig, te onrustig of komen met moeite in slaap. Wanneer we moeten werken dan zorgen we altijd voor een goede werkomgeving.
Helaas doen we dit niet wanneer we moeten slapen. Er staat een tv aan op de slaapkamer die tot overmaat van ramp dan ook nog eens de hele nacht aan blijft staan omdat je in slaap bent gevallen. Je bent je suf aan het piekeren over de klusjes die je nog moet uitvoeren. Tot slot heb je dan ook nog eens die telefoon naast je liggen omdat je denkt dat je altijd bereikbaar moet zijn. Nee slapen in de slaapkamer is precies het zelfde als clean desk bij je baas. Zorg er voor dat je slaapkamer niet je leven beheerst maar je er vooral kunt rusten.
Voldoende nachtrust
Ons lichaam is een grote biologische klok, wat de heren vaak ontkennen maken de dames iedere maand mee. De menstruatie komt normaal gesproken iedere maand rond de zelfde datum. Geen toeval maar gewoon je biologische klok. Zo is het ook belangrijk dat we voldoende slapen onderzoeken wijzen uit dat we gemiddeld aan zeven tot acht uur voldoende nachtrust hebben. Voor de een is het dan nog een extra uurtje en voor de andere een uurtje minder. De regelmaat moet je ook in je slaap gaan toepassen. Ga dus niet op dag 1 om 22.00 uur naar bed en de andere dag om 02.00 uur. Je lichaam zal het niet als prettig ervaren en je hormonen zeer zeker ook niet.
Hormoonhuishouding
Gewicht afvallen en goed slapen een gouden combinatie. Wanneer je slaapritme flink verstoord wordt dan merk je dit ook aan je gewicht. Nee je komt niet direct kilo’s van bij maar prettig is het niet. Wanneer je slaap te kort hebt dan zal het lichaam overdag minder leptine aanmaken. Dit hormoon zorgt ervoor dat je na het eten een voldaan gevoel hebt. Door het slaap te kort zal het lichaam meer hormonen produceren van ghreline. De werking van dit hormoon zorgt er voor dat je hongergevoel wordt gestimuleerd. Kortom er gaat meer in de mond terwijl je zelf hier geen erg in hebt. De combinatie slecht slapen en veel eten zijn dus een veel voorkomend probleem.
Hebben we net twee hormonen besproken komt er nog een derde hormoon bij. Het groeihormoon. Dit hormoon zorgt voor het repareren van de cellen en het weefsel maar is ook een vetverbrander althans het stimuleert de vetverbranding en haalt de reserves uit de vetmassa. Wanneer je veel slaapt zal het lichaam voldoende van dit groeihormoon aanmaken. Hoe beter je slaapt hoe beter dit hormoon zijn werk kan doen.
Je lichaam is de kluts kwijt
Wanneer ieder lichaam het zelfde was dan zagen we er allemaal het zelfde uit. Helaas is dit niet zo en doen naast de hormonen de stofwisselingen ook nog flink wat werk in je lichaam. Omdat je te weinig slaapt zal je stofwisseling helemaal ontregelt worden. Je lichaam is er dan daarom ook op ingesteld om overdag te werken en in de nacht te slapen. Wanneer je dit regelmatig doet zal het lichaam niet meer weten wat links of rechts is of anders gezegd wanneer het metabolisme zijn werk moet doen of wanneer niet. In calorieën uitgedrukt wat je overdag zou moeten verbranden zal minder verbrand worden en calorieën die niet verbruikt worden, helaas die worden opgeslagen in vet. Dat laatste wil je zeer zeker niet.
Wat kun je dan het beste doen
Begin met regelmaat, ga iedere avond rond het zelfde tijdstip naar bed verban de tv van je slaapkamer en leg de telefoon aan het einde van je slaapkamer. Uit onderzoeken is gebleken dat mensen die vroeg gaan slapen het stofje melatonine rond 18.30 uur al aanmaken waarna je steeds vermoeider gaat worden. Dit stofje zorgt er voor dat je kunt gaan slapen. Ga je later slapen dan zal het stofje steeds meer moeite hebben met de aanmaak van dit hormoon en je nachtrust zal steeds weer verstoord gaan worden. Dus televisie weg, telefoon uit en zorg voor een clean desk of te wel een opgeruimde en frisse slaapkamer. Dit zal je nachtrust weer op orde brengen en ook zo je vetverbranding weer op gang kunnen brengen.
Hoeveel uur slaap jij?