• Hoofdstraat 91 - 6436CD - Amstenrade
  • Ma.- Vrij.: 08.00 tot 18.00 uur
Hoe kan ik u helpen?

Light producten zo slecht?

Welke sport je ook beoefend, een goed voedingspatroon is de basis van je succes. Om je spiermassa te vergroten, je uithoudingsvermogen te verhogen of een combinatie van deze zaken te bereiken, alles begint met goede voeding. Koolhydraten, eiwitten, vetten, mineralen en vitaminen zijn de bouwstenen waar je lichaam gebruik van maakt om fitter en gespierder te worden. Toch geldt ook bij sportvoeding: overdaad schaadt. De juiste sportvoeding kiezen is dus minder eenvoudig dan het op het eerste gezicht lijkt.

Vet eten

Teveel vet eten is dé kwaal waar de westerse samenleving momenteel ontzettend veel onder te lijden heeft. Het aantal mensen, en vooral kinderen, met obesitas neemt schrikbarende vormen aan. Een gevarieerd dieet voorkomt dit, evenals voldoende lichaamsbeweging. Nu zal de gemiddelde fanatieke sporter over het algemeen weinig last hebben van obesitas, toch weten sporters als geen ander dat vet eten en trainen moeilijk samengaan. Het nuttigen van een bourgondische maaltijd vlak voor een training zal ongetwijfeld gepaard gaan met steken in de zij, misselijkheid en ander ongemak. Om over de uiteindelijke prestatie maar niet te spreken.

Uiteraard kun je ook als sportieveling best eens een keer een hamburger eten, als je er maar geen gewoonte van maakt. De mythes rond de eerste Amerikaanse wielerploegen die naar Europa kwamen om daar vervolgens de fastfoodketens te plunderen zijn (terecht) al lang naar het rijk der fabelen verwezen.

Lightproducten

Het andere uiterste is het gebruik van lightproducten. Ten eerste moet de vraag beantwoord worden wat lightproducten nu eigenlijk zijn. Een product mag de benaming “light” dragen als dit product ten minste 30% minder koolhydraten, vetten of eiwitten (of een combinatie van deze elementen) bevat dan de reguliere producten van dat soort. Er zijn studies die aangeven dat je darmflora wordt veranderd en dat het lichaam het wordt STOP niet meer kent. Dit betekent dat je gewoon door blijft eten. Hierdoor zal je gewicht toenemen door het gebruik van light producten.

Lightproducten vertragen de stofwisseling

Door de samenstelling van lightproducten veranderd ook je stofwisseling. Dat betekent dat het eten minder snel wordt afgebroken. Je krijgt daarnaast ook het gevoel sneller moet te worden.

Cruciaal zijn de aanmaak van korte keten vetzuren. Doordat lightproducten in de maag worden verteerd ontstaan er relatief veel meer korte keten vetzuren. Wanneer dit gecombineerd wordt met het nuttigen van gesynthetiseerde fructose, een zoetstof uit mais die veel in jams, koekjes en allerhande supermarktproducten voorkomt, ontstaat er een overvloed aan korte keten vetzuren. Dit heeft negatieve gevolgen op je lichaam zo zou je lichaam vatbaarder zijn voor bacterieen wat kan leiden tot een of meerdere ontstekingen.

Zijn lightproducten noodzakelijk voor sporters?

Wanneer je als sporter een gezond, gevarieerd en uitgebalanceerd voedingspatroon hebt is het gebruik van lightproducten niet per se noodzakelijk. Sporters hebben over het algemeen juist veel behoefte aan koolhydraten, eiwitten en vetten. Dit zijn juist de elementen die in lightproducten minder of niet aanwezig zijn. Wel kan het goed zijn om bepaalde lightproducten op te nemen in je voedingsschema. Denk bijvoorbeeld aan kaas.

Lightproducten tijdens het sporten

Om de toevoer van noodzakelijke stoffen tijdens het sporten te bevorderen kan het gebruik van light sportdranken een optie zijn. Zeker wanneer je bezig bent met een zware (langdurige) inspanning is het belangrijk om je verbruikte energie en mineralen weer aan te vullen. Voor sommige sporters ligt een reguliere sportdrank dan te zwaar op de maag, terwijl problemen voorkomen worden door het nuttigen van light sportdrank. Uiteraard is dit per sporter verschillend.

Het maskeren van lightproducten

Lightproducten zijn zeker niet per definitie gezonder dan “gewone” producten. Een voorbeeld is de manier waarop er wordt omgegaan met suiker. In lightproducten wordt (veel) minder suiker gebruikt dan in niet-lightproducten. Toch zit er een addertje onder het gras. Hoewel er inderdaad minder suiker wordt gebruikt is de vervangende stof ook niet even gezond. Ter vervanging van suiker maakt men vaak gebruik van aspartaam. Deze zoetstof is bij grote hoeveelheden eveneens schadelijk. Kortom, alleen het woordje light zegt niets over hoe gezond een product is. Voor alles geldt, eet en drink gevarieerd en met mate.

Top 5 bijwerkingen van light producten op een rijtje:

Hart- en vaatziekten,

Beroerte,

Diabetes type 2,

Obesitas,

Vermoeidheid