• Hoofdstraat 91 - 6436CD - Amstenrade
  • Ma.- Vrij.: 08.00 tot 18.00 uur
Hoe kan ik u helpen?

Mindset is de sleutel

Ik ga eens over iets anders schrijven dan dat je van mij gewend bent. Mindset is het onderwerp waar we allemaal te weinig aandacht aan besteden. Ieder persoon heeft een doel, het kan zijn dat je de beste wilt worden in tak van sport, dat je graag je streefgewicht wilt behalen, een nieuwe klant wilt score of Miss Beauty wilt worden.

Welke keuzes

Voor deze doelen moet je de juiste keuze maken, wil je van die droom werkelijkheid maken dan moet je er keihard voor werken. Mensen om je heen begrijpen het vaak niet en vinden je een streber. ( ambitieuze persoon die vooruit wil komen en daar alles voor doet) Deze persoon is niet zelfverzekerd en doet zich vaak goed voorkomen aan de buitenwereld. De ruwe buitenkant is zichtbaar maar de kwetsbare binnenkant wordt goed verborgen gehouden.

Een nieuwe carrière.

De nieuwe carrière die jij voor ogen hebt wordt vaak niet door andere gezien of gunnen ze je het zelfs niet. Denk op dat moment dan ook aan je zelf. Wat wil je bereiken, wat heb je er voor over, wat maakt mij nu gelukkig en wie kan mij daarbij helpen? Zeker die laatste vraag is een moedige stap omdat veel mensen menen en besluiten het helemaal alleen te moeten gaan doen. Het gaat er niet om hoe snel je de weg van succes bewandeld maar dat je met een plan over de finish komt.

Een ander verwachtingspatroon

Er zijn legio voorbeelden op te noemen. Wanneer je de zelfde sport als je ouders beoefend dan is hun verwachtingspatroon van je ouders vaak hoger dan jij ooit kunt bereiken. Je kunt dan een aantal dingen doen: Je kunt blijven sporten en iedere training en/of wedstrijd een smoes bedenken waarom jij niet kunt komen trainen of waarom jij je afmeld voor de wedstijd. Wanneer je dus met tegenzin je sport beoefend wordt je team er de dupe van en weet niemand waar het aan toe is.

Je kunt ook aangeven dat de tak van sport je niet ligt en er mee stoppen. Wat ga jij dan doen? Mijn dochter ging voor 3 jaar terug korfballen omdat haar moeder korfbalt en haar vader naast een korfbalgeschiedenis ook coach is van het 1ste team. Het 1ste jaar ging het goed en vond ze het nog leuk maar naarmate ze ouder werd kreeg ze meer passie voor zingen en turnen. Ze heeft uiteindelijk dan ook de keuze gemaakt om te stoppen met korfbal en is ze gaan turnen. De keuze die ik als vader respecteer. Zeker nu ik zie met hoeveel plezier ze naar haar trainingen gaat. Zeker nu ze jong is en geen andere verplichtingen heeft dan haar kamer op te ruimen en haar huiswerk te maken heeft ze nu vooral de tijd om aan haar zelf te denken. “Wat wil ik bereiken, wat moet ik er voor doen, wat heb ik er voor over en wie kan mij erbij helpen”? Dit geldt net zo voor haar studie en andere toekomstgerichte zaken.

Twijfel en stress zijn niet goed voor je lichaam

Aan je zelf denken is echt niet slecht, de meeste mensen denken en houden rekening met andere maar op het moment dat ze zelf een keuze moeten maken is er vrijwel nooit iemand die een goed advies kan geven. Wanneer je dus meer aan je zelf gaat denken, minder van andere gaat aantrekken en met minder mensen gaat bemoeien dan maak je sneller de keuze die jou op dat moment gelukkig maakt.
Wanneer je nachten wakker ligt en besluiteloos bent dan creëer je een enorme grote vorm van stress. Stress is een brandstof voor de emotie-eter en dat is nooit goed je gaat dan namelijk de verkeerde keuzes maken met eten. Je moet niet te veel gaan piekeren maar juist de (goede) keuzes maken. Wanneer je die maakt valt er een last van je schouders en slaap je meteen weer lekker door. Maak je nu eens niet druk om andere maar meer om je zelf.

Wat dan wel?

Toen ik als 17 jarige jongen met mijn vrienden op stap ging had ik een vriend die erg goed was in voetballen. Zo goed dat hij bij een betaald voetbalorganisatie (BVO) de sterren van de hemel af speelde. Hij zetten er alles voor aan de kant en dat al vanaf zijn 8ste jaar. Iedere dag vroeg naar bed, goed leren op school en altijd trainen. In de regen, sneeuw en wanneer wij thuis op de bank zaten stond hij weer op schoolpleintje tegen een bal op te trappen. Zelf op het buitenzwembad in de buurt stond hij meer op het voetbalveldje dan in het zwembad zelf. Op een gegeven moment kwam hij bij mij thuis voorbij en zei “André ik ga een stapje terug doen met het voetballen” nou geloof me als je het van iemand niet had verwacht dan was het van hem wel. De reden was dat hij geen zin meer had om alles er voor aan de kant te zetten. Hij wilde een normaal bestaan hebben. Het hoefde niet allemaal om het voetbal te draaien maar hij wilde ook meer genieten van zijn leven. Nu 25 jaar later heeft hij een goede baan, is getrouwd en heeft een leuke kinderen. Of hij de juiste keuze heeft gemaakt? Daar kom je nooit achter maar hij is nu wel gelukkig en dat telt.

Hoe vaak komt het niet voor dat iemand je aanspreekt en vraagt “hoe is het?” Je geeft al snel het antwoord met mij gaat alles goed. Dit zeg je omdat je niet direct wilt aangeven dat je voor moeilijke keuzes staat of te veel aan je zelf doet twijfelen sterker nog je wilt niet zeggen met mij gaat het niet goed.
Meestal begint de andere dan meteen met zijn verhaal, de relatie gaat slecht, het werk bevalt niet, er zijn fysieke ongemakken of wat anders. Vaak ben jij dan de persoon die de helpende hand wilt uitsteken en de persoon in kwestie van het juiste advies wilt voorzien. Hoe kun jij in godsnaam iemand van het juiste advies voorzien wanneer je zelf constant aan je zelf twijfelt. Heb jij wel eens een examen gemaakt of gewoon een toets. De vragen worden nooit zo gesteld als in je huiswerk. De vragen worden zo gesteld dat jij gaat twijfelen aan het juiste antwoord. Je omcirkelt het antwoord wat het 1ste in je opkomt maar vervolgens ga je de vragen nog eens doorlezen, ga je twijfelen en ga je het antwoord aanpassen. In 75% van de gevallen is dat dan ook de foute keuze. Doe wat je denkt dat goed is.

Jij bent nummer 1

Je moet je zelf bovenaan zetten. Jij bent de nummer 1 in de lijst en de rest valt daaronder. Er zijn altijd mensen die je iets niet gunnen. Ben je bezig met gewicht te verliezen en het gaat langzaam dan zeggen de mensen je traint niet hard genoeg. Eet je eens iets wat ongezond is dan zeggen de mensen “je houdt het niet vol” doe je alles eraan om in gewicht af te vallen dan krijg je te horen “die doet nooit gezellig mee en is alleen maar bezig met zijn figuur” Behaal je uiteindelijk je resultaat omdat jij je altijd hebt doorgezet en je helemaal in je zelf gelooft dan zeggen die mensen “ja die heeft er ook alles aan gedaan” kortom iedere keuze die je maakt heeft gevolgen, voor jou, voor je omgeving en wellicht ook indirect voor andere. Maar moet jij rekening houden met andere of mag jij je zelf ook wel eens op plek nummer 1 zetten? Jij moet dat doen waar je zelf gelukkig van wordt. Uiteraard mag jij ook wel eens rekening houden met andere maar doen die dat ook altijd met jou?

Wanneer er iemand een huis gaat schilderen en om hulp vraagt dan zeg je bijna altijd ja maar wat als jij gaat schilderen? Dan hebben de meeste mensen een smoes om niet te kunnen helpen.
Ben nu gewoon eens trots op de keuze die jou gelukkig maakt. Geloof in je zelf dat je gemaakte beslissing de juiste is en twijfel gewoon eens een keer niet aan je zelf. Uiteindelijk leven we allemaal maar een keer en dan moet jij er alles uit halen wat je graag wilt bereiken, het is jouw leven. Stel daarom doelen op die haalbaar zijn. De president van Amerika of nog beter dan Messi worden zijn bijna onmogelijke doelen.

Zet je doelen op papier en stel je steeds de vraag. “Wat wil ik bereiken, wat moet ik er voor doen, wie heb ik daar voor nodig en kan ik mijn doel nog wel behalen”.