Deze uitspraak heb je zeker al eens eerder gehoord, ik was dan ook zeer benieuwd toen ik van Medisana hun nieuwe Vifit Touch Activity Tracker mocht testen. Een multifunctioneel apparaatje dat je bewegingen en calorieën telt.
Zeer benieuwd was ik toen ik het doosje mocht open maken voor mij was het net vervroegd sinterklaas. De meeste sporthorloges of trackers zijn van die robuuste apparaten die eigen te groot zijn voor je pols. Wat mij meteen opviel was het gewicht van de tracker. Deze weegt namelijk bijna niets.
Steeds meer mensen dragen een extra apparaatje dat iets extra’s registreert. Heel lang geleden is het eens begonnen met een stappenteller. Een simpel meetinstrument dat je aan je broek moest vast maken of aan je schoenveters moest bevestigen. Er werd dan gemeten hoeveel stappen je had gezet. Voor mensen in de zorg was het nu aantoonbaar dat ze ontzettend veel meters maakte zonder daar een idee van te hebben en voor kantoor personeel was het een stimulans om i.p.v. de lift de trap te pakken. Jammer genoeg hadden deze apparaatjes een klein probleem. Wanneer je hem in je hand vast had en er mee rammelde dan kwamen de stappen er ook bij.
Onderzoek wijst uit dat activitytrackers een extra stimulans zijn. De registraties geven aan hoeveel stappen je hebt gezet, hoeveel kcal je hebt verbrand en zo zijn er nog diversen opties die best wel interessant kunnen zijn. Door deze gegevens kunnen mensen een extra stimulans hebben om te gaan bewegen.
Zo blij als een kind deed ik meteen de tracker om. Even het boekje vluchtig doorkijken en ik zag meteen dat er een flink aantal opties opzitten. Om de tracker meteen goed in te willen stellen heb ik de app van Medisana gedownload. Vitadock+. Deze app is niet alleen bestemd voor de Vifit Touch Activity Tracker maar ook voor alle andere Medisana bluetooth geschakelde apparaten. Zoals de weegschaal, bloeddrukmeter, de bloedsuiker meter en de polsixmeter. Uiteraard zijn de andere activiteitstrackers van Medisana hier ook in verwerkt.
Gebruiksvriendelijke app
Omdat de app geheel Nederlandstalig is is het slechts een kwestie van een paar minuten voor mijn persoonlijke informatie verwerkt is. Zo staat mijn lengte, gewicht, leeftijd en persoonlijke doelstelling erin. Wanneer je goed leest wat er op het scherm staat is het koppelen een kwestie van seconden.
Wanneer je de Vifit Touch Activity Tracker goed bekijkt dan zie je dat deze vrij vlak is en prettig om je pols sluit. Dit is erg wenselijk want niks is vervelender wanneer je iets draagt en het is te aanwezig. Het beeldscherm is net als het bandje zwart en staat dus niet constant cijfers op. Wanneer je met je vinger de enige knop op de Vifit Touch Activity Tracker aanraakt pas dan krijg je de informatie te zien die je wilt weten. Met een stoere uitstraling is dit dus geen vervelend iets dat je om je pols wilt dragen.
De functies op de Vifit Touch Activity Tracker.
Grappig maar niet functioneel is de begroeting, in de app is het namelijk mogelijk om je naam in te voeren. Wanneer ik dan het display aanraak dan komt er André te staan.
Tijdsaanduiding
Op het 2de op het scherm staat de tijdsaanduiding, dit betreft een 24 uurs aanduiding. In dit scherm staat ook de bluetooth verbinding en de batterij aanduiding vermeld. Omdat het grote cijfers zijn is het dus zeer gemakkelijk af te lezen wanneer je bent aan het fietsen of aan het hardlopen.
Stappenteller
Op het 3de scherm staan het aantal stappen vermeld. Mocht dit niet duidelijk zijn dan zijn naast het aantal stappen ook 2 voeten afgebeeld. Deze stappenteller is echt super. De meeste stappentellers tellen namelijk alle bewegingen die er gemaakt worden. Bij de Vifit Touch Activity Tracker moet je in de app aangeven hoe groot je stappen zijn. In mijn geval is dat 89 cm per stap. Doordat er een bewegingssensor in is verwerkt worden alleen de echte stappen geregistreerd en niet de halve bewegingen of schokken. Op het einde van de dag zie je dan niet alleen het aantal gemaakte stappen maar ook het echte aantal kilometers dat je hebt afgelegd. Loop je te snel of mocht het horloge even niet aangeven dat je stapt dan niet ongerust zijn. Hij corrigeert zelf de aantal stappen die hij gemist heeft.
Verbranding
Op het 4de scherm staan het aantal kcal dat verbrand zijn. Deze wordt uitgerekend aan de hand van de ingevoerde gegevens zoals je gewicht, lengte en leeftijd. Deze kcal aanduiding geeft aan dat wat je eigenlijk extra zou moeten eten om te zorgen dat je geen spierverlies krijgt en gemakkelijker zou kunnen herstellen van een inspanning.
Loopafstand in kilometers
Op het 5de scherm staan het aantal kilometers vermeld dit is makkelijk wanneer je vooraf een doel in kilometers heb gesteld.
Beweginingsactiviteit
Op het 6de scherm staat vermeld hoelang je actief hebt bewogen. Dit wordt gemeten over 24 uur dus niet over de laatste activiteit. Wil je dus zien hoeveel minuten of uren je actief bent dan is dit zeker een interessant scherm.
Targets
Op het 7de scherm staat er of je het beoogde target hebt behaald. 100% is de doelstelling, wanneer je dan om 19.00 uur kijkt en ziet dat je pas op 84% zit dan zal het extra blokje wandelen zeker een optie zijn.
Wekker zonder geluid
Op het 8ste scherm en deze optie is echt een uitkomst, de wekker zonder geluid. Wie kent het niet iedere ochtend die vervelende wekker die je wakker maakt of de telefoon die begint met zijn pieptonen. De Vifit Touch Activity Tracker heeft een ingebouwde wekker die je wakker maakt met trillingen. Zo heeft de rest van het gezin geen last van de wekker en zelf kun je fris en fruitig opstaan. De wekker is via de app in te stellen en biedt dan alleen de mogelijkheid om de dagen aan te vinken.
Motiverende bewegingsreminder
Op het 9de scherm en tevens laatste scherm wordt aangegeven hoe laat je wilt gaan sporten en wat de afstand is die je wilt afleggen. Op het moment dat je moet starten krijg je een kleine vibratie
Slaapmodus / analyse
Waren dit dan alle opties? Nee er zit een optie in die zeer interessant is. De slaapmodus, deze modus moet je vooraf instellen op het gewenste aantal uren. Wanneer je via de app 8 uur doet invullen dan kun je door een simpele druk op het beeldscherm van de Vifit Touch Activity Tracker de slaapmodus activeren. Je moet dan op het scherm van de tijd de toetst inhouden. De slaapmodus wordt dan geactiveerd en zie je dat dit bevestigd wordt door een maan op het scherm bij de tijd. Het uitzetten van deze slaapmodus doe je als je wakker wordt door de zelfde handeling gevolgd door een extra tikje op de toets. Dan de optie zelf, er wordt naast de duur van het slapen ook aangegeven hoe de slaapbewegingen zijn. Niet bewegen, nauwelijks bewegen, normaal bewegen of veel bewegen. Op het moment dat ik zelf uitgerust wakker wordt dan wordt dit ook duidelijk in de app weergegeven.
Notificatiefunctie (Bellen, sms, whatsapp en facebook)
De laatste optie of liever gezegd de aanwinst is de notificatiefunctie, zodra je gebeld wordt of een sms ontvangt dan krijg je een berichtje op de Vifit Touch Activity Tracker. Er wordt niet 1 oproep weergegeven maar de naam of nummer zoals deze in je mobiele telefoon staat vermeld. Wanneer je dus aan het werk bent en je mobiele telefoon staat op stil zie je toch wie er belt of een sms heeft gestuurd. Ook de meldingen die via facebook of whatsapp binnenkomen zijn af te lezen.
Pluspunten van de Vifit Touch Activity Tracker
Een ultra licht horloge, die prettig zit, makkelijk bedienbaar is en via het horloge, de app en de website uit te lezen is. Verder wordt de gegeven informatie zeer duidelijk omschreven en wordt je gemotiveerd om je doelstellingen te behalen. De bediening is niet complex waardoor het een horloge is dat door iedereen bedient kan worden. Het batterij verbruik is laag, ik laad hem 1x per week op uit voorzorg .
Het opladen gaat snel via de meegeleverde kabel, dit kan via de usb ingang van de computer maar ook via de connector in de wandcontactdoos.
De verbinding die via bluetooth loopt is snel en ook het synchroniseren is een kwestie van enkele seconden. De opties die ik het meest heb gebruikt zijn de stappenteller, het aantal afgelegde km’s en de tijd daarvoor en de wekker.
Minpunten van de Vifit Touch Activity Tracker
Er zit geen hartslagmeter op zoals op de Mio Alpha 2 van Medisana. Verder moet je het gewicht in de app handmatig aanpassen en wordt dit niet gesynchroniseerd met de BS 440 connect die ook aangesloten is in de app. Tot slot is de Vifit Touch Activity Tracker spatwaterdicht. Ik ben bij het opstaan 3x onder de douche gaan staan met de tracker om. Gelukkig heeft dit geen schade aangericht maar zou geheel waterdicht misschien een extra toevoeging kunnen zijn.
Conlusie:
Voor mij is deze Vifit Touch Activity Tracker zeker een uitkomst, het is fijn om alle gegevens bij elkaar te hebben en in één app te kunnen zien. Zeker wanneer de informatie dan ook nog eens voor je wordt geanalyseerd. Wanneer je iemand een plezier wilt doen voor de kerst dan is deze Vifit Touch Activity Tracker beslist een goede aankoop
Wil je de Vifit Touch Activity Tracker bestellen dan kan dat via deze webwinkels