• Hoofdstraat 91 - 6436CD - Amstenrade
  • Ma.- Vrij.: 08.00 tot 18.00 uur
Hoe kan ik u helpen?

Waarom ontbreekt het zo vaak aan doorzettingsvermogen

Vaak moeten we ons zelf naar de sportschool verplichten, het is geen automatisme en in veel gevallen hebben we een smoes klaar om niet te gaan. Wanneer we dan eenmaal lekker bezig zijn dan is meer dan 50% alweer afgehaakt.

 Niet weten waar je moet gaan sporten?

De eerste les gratis, gratis begeleiding, een gratis bidon of een gratis rondleiding. Voor veel mensen alweer meteen een reden om lid te worden van juist die sportschool die dit aanbiedt.

  • De eerste les is gratis, prima maar hoe zit het met de overige lessen wat is de maandelijkse contributie? Zijn er combinatie pakketten te verkrijgen die wellicht financieel ook aantrekkelijk zijn? Denk eens aan onbeperkt fitness met groepslessen, veel sportscholen bieden dit apart aan maar het is wel een goede combinatie om beide lessen te volgen.
  • Gratis begeleiding is vaak een reden om eerst te vragen wat deze begeleiding inhoudt. Denk maar eens aan een grote sportschoolketen hier lopen ieder uur wel een man of 50 rond en dan zijn er 2 of 3 begeleiders die er rond lopen. Deze hebben echt niet de tijd om je intensief te begeleiden en geven hooguit wat tips. Wil je apart begeleid worden dan moet je er voor zorgen dat je een personal trainer huurt deze personal trainer kun je vaak al huren vanaf € 25,00 per uur. Dit biedt dan wel de garantie dat de personal trainer een uur intensief met jou aan de slag gaat en normaliter ook een trainingsprogramma voor je in elkaar zet. Let op er zijn ook Personal trainers die duurder zijn. Spreek vooraf goed af wat de kosten zijn en wat je er voor krijgt.
  • Een gratis bidon, tas of shirt? Niet door laten verleiden een bidon kost slechts een paar euro, een tas neem je in de meeste gevallen niet mee in de sportschool en een shirtje trek je toch niet aan. Je draagt zelf wat je lekker zit.
  • De gratis rondleiding? Leuk maar iedere sportschool, club of andere vereniging laat je graag zien waar de kleedlokalen zijn en de mogelijkheden in de zaal, veld of anders. Heb je er wat aan? uiteindelijk niet.

Kortom informeer goed wat de voorwaarden en de kosten zijn en laat je niet verleiden door allerlei (gratis)aanbiedingen.

Niet weten wat je doen moet?

Kies je er voor om in de sportschool te starten zorg er dan voor dat je het juiste advies krijgt bij de apparaten. Iemand die al 10 jaar in de sportschool actief is gebruikt anders de apparaten dan iemand die moet beginnen. De sportschoolhouder is dan ook verplicht om je op het juiste gebruik te wijzen. Zo kun je gemakkelijker beginnen en is de kans op een blessure kleiner.

Praatjes vullen geen gaatjes.

Het is gezellig om te kletsen maar je gaat sporten om energie te verbranden, je fitter te gaan voelen en tot slot een prestatie te verbeteren. Wanneer je met je sportmaatje gaat kletsen ben je niet geconcentreerd bezig met je oefening en ligt een blessure al snel op de loer. Drink liever na afloop wat samen en klets dan gezellig bij.

Niet harder trainer maar slimmer trainen.

Je moet vooraf weten waarom je moet gaat trainen, conditie verbetering, vetafbraak, spieropbouw of een combinatie van deze. Je hoeft je dus niet iedere dag flink in het zweet te werken je moet trainen op je hartslag. Hierdoor kun je namelijk precies zien wanneer je in de juiste zone traint. Pauzeer je te vaak dan zal het aantal slagen dalen en kun je het doel niet behalen. Als je dan eenmaal lekker bezig bent dan moet je de oefeningen ook afwisselen. Sommige oefeningen zijn echt niet leuk om te doen maar wanneer je het lichaam compleet traint zal dit uiteindelijk ook het meeste effect geven. Ga dus niet kletsen, boekjes lezen of op je telefoonspelen.

Plannen is een strategie bedenken.

Besluiteloos rondlopen zie je zeer vaak in een sportschool, je favoriete toestel is in gebruik of je hebt niet zoveel zin in een oefening. Zorg dat je altijd een strategie hebt hoe je wilt trainen, wat je doel is om te trainen en hoe je het doel moet behalen. Zorg ook altijd dat je een plan B hebt klaarliggen. Niks is vervelender wanneer je wilt gaan trainen en door welke reden dan ook is zijn de toestellen niet beschikbaar.  In een goede sportschool kunnen ze je helpen met een trainingsprogramma schroom dan ook niet om hier om te vragen. Nog beter is dit al bij de intake aan te geven.

Van uitstel komt afstel

De smoesjes die iemand bedenkt om niet te gaan sporten zijn natuurlijk waardeloos. Heb je vandaag geen zin om te gaan sporten, nou morgen heb je er dan waarschijnlijk ook geen zin in. Zet gewoon die eerste stap dat is de meest lastige stap die er is maar levert wel resultaat op. Combineer eens een bezoek aan de sportschool met een bezoek aan een vriend of vriendin die daar in de buurt woont. Beter nog spreek met iemand af om samen te gaan sporten. Alleen is ook maar alleen en de meeste mensen hebben toch moeite om in hun eentje naar een sportschool te gaan. In dat geval heb je ook een stok achter de deur. Ben je bang dat je juist te veel hooi op je vork hebt genomen ben dan verstandig en pas je doelen aan.

Vullen of Voeden

De titel zegt het al doen we Vullen of Voeden, eten we lekker of eten we gezond en lekker. Wilfred Genee en zijn vrouw schreven een mooi boek over Vullen of Voeden. Het is belangrijk dat je weet welke brandstof er in je lichaam gaat wanneer je iets aan je gezondheid wilt doen. Alleen sporten is het niet. De juiste brandstof is in deze ook zeer belangrijk.  Ben je zoekende neem dan contact met mij op samen kijken we dan wat je wilt bereiken en wat je daarvoor moet doen.

Rust is rust

Tot slot is rust erg belangrijk, veel beginnende sporters gaan als een gek te keer in de sportschool. Ze denken dat ze de hele wereld aankunnen en net zo goed zijn als iemand die al 10 jaar traint. Luister goed wat je lichaam aangeeft. Wanneer je intensief en slim hebt getraind is rust en herstel erg belangrijk. Lees eens mijn blog over blessures en voeding.

Weet je het nu nog niet? Neem dan contact met mij op ik werk met een aantal kwaliteitspartners samen die samen met jou het gewenste doel kunnen behalen.