Minder vlees gezonder?
Sinds een aantal maanden eet ik minder vlees, niet dat ik bergen vlees weg at maar toch at ik iedere dag een portie vlees of vis. Nu heb ik er bewust voor gekozen om zeker 2 dagen in de week geen vlees te eten en dat bevalt eigenlijk zeer goed. Nee ik ben nu geen vegetariër maar een flexitariër, of te wel iemand die af en toe geen vlees/vis eet.
Als je het advies van het voedingscentrum overneemt dan mag je per week 500 gram vlees eten waarvan 300 gram rood vlees. Let op ze adviseren onbewerkt vlees. Maar wat nu als je al geen grote vleeseter bent en graag een paar dagen vegetarisch wilt eten. Wanneer je vegetarisch gaat eten dan is dat niet een bord met aardappels en een bloemkool. Nee vegetarisch is juist zo eten dat de voedingstoffen die in vlees zitten op een andere manier in je lichaam komen.
Welke verschillende manieren zijn er om vegetarisch te eten?
Er is een verschil van vegetarisch eten. Vegetarisch wilt zeggen veelal geen vlees en vis eten. Deze vegetariërs eten wel eieren, kaas en drinken ook melk. Je kunt ook pollotarier zijn deze mensen eten wel kip maar geen vlees, geen vis of melkproducten. Ben je een pescotarier dan eet je wel vis maar geen vlees, kip of zuivelproducten. Eet je of draag je helemaal niks van dierlijke afkomst dan ben je een veganist. Zo zie je maar er is al voldoende keuze als je maar goed op let dat je voldoende voedingstoffen binnen krijgt.
De meeste vegetariërs vinden het zielig wat er met de dieren gebeurd, denk maar eens aan het opfokken van de dieren, het inspuiten met groeihormonen of het leed dat de dieren hebben. Niks is prettig, maar toch zijn er voldoende mensen die wel vlees eten. Ook voor je gezondheid is het goed om minder vlees te nuttige. Zeker al het bewerkte vlees mag je met een vraagteken in je mond stoppen. Want ik heb zelf nog nooit een dier gezien dat spikkeltjes vlees kan produceren of een dier dat een plakje boterhammenworst maakt met een paashaas erin. Ik heb het dan nog niet over de groeihormonen die in en dier worden gespoten om meer vlees te kunnen krijgen.
Als je er voor kiest om vegetarisch te eten is het vooral goed om er voor te zorgen dat je alle voedingstoffen binnen krijgt. Het is niet een bord aardappels met een bloemkool of een zak friet met mayonaise. Nee er komt meer bij kijken.
Voldoende ijzer binnen krijgen
Je moet je ijzer vervangen, dit kun je doen door extra groenten en fruit te eten bij de maaltijd. Daarin zit vitamine C en die zorgt er dan weer voor dat ijzer gemakkelijker wordt opgenomen. Voor ijzer kies je groene bladgroenten, volkoren producten en zilvervliesrijst
Vitamine B12 aanvullen
Ook de vitamine B12 moet je aanvullen, denk hierbij aan melk, kaas, yoghurt en kwark. Krijg je te weinig vitamine B12 binnen dan kun je deze ook aanvullen door een vitamine b12 tablet. Dit laatste moet je alleen doen wanneer je echt te veel te korte hebt.
Peulvruchten en walnoten
Peulvruchten zijn een prima bron van eiwitten deze eiwitten heeft je lichaam nodig om te herstellen en om spiermassa te behouden of op te bouwen. Door het weglaten van de vis krijg je te weinig omega 3 vetzuren binnen. Een handje walnoten of eetlepel zaden door de magere kwark helpt je alweer aan een hoeveelheid omega 3.
Verzadigd vet. Voor veel vegetariërs is het dus altijd puzzelen wat er gegeten moet worden. Je kunt wel bakken met kwark gaan eten of blokken kaas wegwerken maar daarin zit veel Verzadigd vet. Verzadigd begint met de V van verkeerd en is dus niet goed. Zorg dan daarvoor dat je magere producten neemt. Deze bevatten veelal weinig tot 0 gram vet en kun je dus voldoende eten. Te veel Verzadigd vet zorgt voor een verhoogde cholesterol en een risico voor vaat of hartziekten. Let er dus goed op wanneer je vlees of vis gaat vervangen maar onthoud ook goed dat bewerkt vlees altijd veel verzadigd vet bevat. Onverzadigd vet begint met de O van OK.
Biologisch / vers
Kies je er voor om een of meerdere dagen in de week het vlees of vis te vervangen kies dan op de dagen dat je wel vlees of vis eet voor biologisch en onbewerkt vlees / vis. Een stukje vlees uit de supermarkt is veelal goedkoper dan bij de slager maar je proeft wel echt aan het stukje vlees van de slager wat het verschil is.
Welke keuze maak jij??
Kijk hier voor vegetarisch lunchgerechten, deel 1 en deel 2Â