• Hoofdstraat 91 - 6436CD - Amstenrade
  • Ma.- Vrij.: 08.00 tot 18.00 uur
Hoe kan ik u helpen?

Met de Bolster en de Verrekijker op Supermarktsafari

supermarktsafari bij de Makro in Nuth met de Bolster - Sportvoedingscoach.eu

Basisschool de Bolster en de Verrekijker uit Beekdaelen maken gebruik van het educatieve lesaanbod van de Sportvoedingscoach en gingen dit schooljaar op speurtocht in de supermarkt.

Grotere supermarkten steeds meer verleidingen

De supermarkten worden steeds groter en het aanbod steeds uitgebreider. 6 jaar geleden is de Sportvoedingscoach in de gemeente Kerkrade begonnen met de Supermarktsafari. In de Albert Heyn XL kregen de leerlingen van groep 8 van de gemeentelijke basisscholen een vragenlijst met allerlei vragen over voeding, etiketten, gezond en ongezond maar mochten de kinderen ook een aantal vreemde ingrediënten proeven. De missie is het om de consument maar zeker ook de kinderen bewuster te maken van het aanbod in de supermarkten maar ook de misleidingen te laten zien.

Inmiddels is deze supermarktsafari opgenomen in het educatie voeding lesprogramma dat door de Sportvoedingscoach speciaal voor het regulieren maar ook het speciaal onderwijs is geschreven. Mede door de gastvrijheid van de lokale supermarkten en groothandels is het mogelijk om regelmatig een geplande supermarktsafari te houden.

Het milieu is belangrijker dan de ingrediënten van een product

We besteden steeds meer aandacht aan milieu en de uitstoot van de schadelijke stoffen. Helaas besteden we nog te weinig aandacht aan de gezonde voeding. Waar de plastic rietjes verdwijnen duiken er steeds meer ongezonde producten in de schappen. De basis havermout is bijna niet meer terug te vinden maar daarvoor wel 10 extra verschillende soorten ontbijtgranen. Deze zitten dan boordevol (toegevoegde)suikers en verzadigde vetten en je betaald er steeds meer voor.

Kinderen leren sneller

Als je als volwassenen al moeite hebt met een etiket te lezen hoe moeten kinderen het dan begrijpen? Dit was een van de vragen die de ouders stelde. Kinderen leren vaak sneller dan een volwassen persoon. Kinderen kun je alleen dat laten lezen wat er gelezen moet worden. Dus suikers, vetten en zouten is zinvoller voor de kinderen dan diversen keurmerken, het land van afkomst of het retouradres.

Als we 2 producten op de markt brengen waarvan de een minder gezond is maar wel een leukere verpakking heeft en dan ook nog eens wat goedkoper is dan is de keuze jammer genoeg al snel gemaakt. Zo ligt er in een groothandel een nieuwe variant van verse zalm in de schappen maar is deze duurder dan een andere fabrikant. Dat de verse zalm in dit geval gezonder is dan het aanbod van de andere variant maakt de consument veel uit. Gevolg de duurdere en gezondere variant zal per 15 juli niet meer in de schappen liggen.

Het is dus lastig om mensen te overtuigen dat gezond eten beter in het mandje kan liggen dan ongezond eten.

Dat is dan toch vreemd, voor ons huisdier kopen we het beste eten en voor de auto kiezen we de juiste brandstof. Als het dan om ons zelf gaat dan maken we bewust andere ongezondere keuzes.

Niet uit eten maar een beter stukje vlees of lokale groenten.

Een van de aanwezige ouders gaf aan dat ze nooit gaat uiteten. Ik weet niet wat ze met mijn eten doen en dus eet ik liever thuis. Ik kies er bewust voor om dit geld te besparen en dit liever uit te geven aan de lokale groenteboer, slager of bakker. Op die manier weet ik dat ik meer kwaliteit krijg dan dat ik het in een restaurant zou krijgen.

Even terug naar de Supermarktsafari.

De supermarktsafari is geen losstaande activiteit. Deze activiteit is gekoppeld aan een educatief lesprogramma waarbij de kinderen eerst alles leren over etiketten lezen, het verschil tussen de diversen soorten suikers, vetten en leren wat het nut is van eiwitten. Ook de verschillende soorten zouten komen aanbod. Vaak wordt de focus gelegd op koolhydraten maar in het dagelijkse leven krijgen we ook meer dan genoeg zouten binnen.

Wilt u meer weten over de supermarktsafari en het daarbij behorende educatieve lesaanbod neem dan contact op met de Sportvoedingscoach

supermarktsafari bij de Makro in Nuth met de Bolster - Sportvoedingscoach.eu