• Hoofdstraat 91 - 6436CD - Amstenrade
  • Ma.- Vrij.: 08.00 tot 18.00 uur
Hoe kan ik u helpen?

Geen tijd toch gezond eten

Gemeente Maastricht is net als veel andere Limburgse gemeentes een JOGG gemeente (Jongeren Op Gezond Gewicht). In het kader van gezond heeft IKC de Geluksvogel de week van de gezondheid veel aandacht gegeven aan. Een aantal thema’s waren, waarom water drinken, proeven maar was er ook een avondrestaurant. Hierin heb ik samen met een aantal kinderen en een aantal vriendelijke dames hard gewerkt om voor 80 personen een 3 gangen menu op tafel te zetten.

Voor veel mensen is er in ons drukke leven geen tijd om in een korte tijd een gezonde maaltijd op tafel te toveren. Niet iedereen heeft zin m ’s avonds nog een maaltijd op tafel te toveren. Laat staan ook nog eens uitgebreid te gaan koken.

Simpel maar niet goed:

De meeste maken de keuze uit even snel een kant en klaar hap op tafel te zetten of even iets te gaan bestellen. Op dat moment lekker maar oh zo ongezond. Voor de meeste personen is gebrek aan tijd en jammer genoeg kennis de voornaamste reden om minder in de keuken te staan.

Sociale ontspanning / verplichtingen vragen om lekker eten

Wanneer we dan even een moment van tijd hebben brengen we deze door met ons gezin. Ja ook ik hou er van om met mijn vrouw en de 2 kinderen wat leuks te doen. Een stuk wandelen, een film in de bioscoop kijken of gewoon even ergens een hapje te eten. Krijgen we dan bezoek dan wordt er van mij bijna automatisch verwacht dat ik wat lekkers op tafel tover.

Waar kun je nu zelf opletten zonder meteen heel gezond alle boodschappen te moeten gaan halen.

Grootmoeders tijd: Als ik met oudere mensen spreek, ja doe oma’s en opa’s van ons. Dan vinden die het toch maar wat vreemd dat je macaroni saus uit een pakje eet. Sterker nog de meeste eten geen macaroni. Wanneer je het hebt over gevulde taco’s dan fronzen ze met hun wenkbrauwen en weten het niet direct waar je het over hebt. Back to Basic of heel simpel gewoon eten wat de pot makkelijk schaft. Geen uitgebreide maaltijden die uren voorbereiding vragen. Geen maaltijden waar je pakjes voor moet gaan kopen. Nee gewoon aardappels, met verse groenten en een stukje vlees of vis. Een pasta waarbij je de pastasaus maakt van de groenten die zijn overgebleven in de voorgaande week. Ga eens een vrijdagmiddag op de markt kijken welke verse groenten je kunt halen. Deze kun je altijd invriezen en dan op een later tijdstip gebruiken.

Weet wanneer je eet:

 Op het moment dat je honger hebt ga je eten waar je trek in hebt. De meeste van ons maken dan een verkeerde keuze. De keuze is dan vaker lekker en niet gezond. Maak nu eens een weekschema van het avondeten ma-vrij je weet dan precies wat je gaat eten, kunt rekening houden met het sporten van de kinderen of van je zelf. Kunt alle boodschappen vooraf doen wat je ook nog eens geld gaat besparen. Wanneer je dan nog wat extra maakt kun je dit invriezen en later nog eens opeten.

Wie zoekt zal vinden: 

Ben je geen keukenprinses/prins dan hoef je je daar niet voor te schamen. Dit geldt voor vele maar de meeste mensen schamen zich ervoor. Nou dat hoeft dus echt niet hoor, het is net als fietsen alles kun je leren en hoe vaker je in de keuken staat hoe gemakkelijk dat het gaat. Je hebt op een gegeven moment ook geen zijwieltjes meer nodig. Kom je lekkere recepten tegen knip ze uit, print ze uit of maak er een foto van. Je kunt dan zelf bepalen wanneer je het eens gaat klaarmaken.

Avondeten is meer dan: 

Als je vraagt aan de buurman wat een avondeten in doet houden dan zegt hij “aardappels, vlees en groenten” dit zeggen de meeste mensen. Maar wanneer je geen tijd hebt voor een avondmaaltijd te bereiden dan mag je ook gerust een boeren omelet eten (omelet met groenten en een paar sneden brood) een goed gevulde groentesoep (met de overgebleven groenten van de week) is ook een avondeten. Dit is nog altijd een goedkoper alternatief dan een afhaal maaltijd of zo’n zoutrijke kant en klaar maaltijd uit de supermarkt.

Eet niet vooraf:

Wanneer je thuiskomt en nog moet gaan koken is dit lastig wanneer je honger hebt. Vele doen dan even een kleinigheidje eten, doe dit niet! Je hebt op het moment dat het eten dan klaar is geen trek en zult maar een klein beetje eten. Neem vooraf een groot glas water, ga koken en geniet dan van je avondeten.

Wat doe jij om gezondere keuzes te maken? Laat het mij eens weten en geef een reactie hieronder. Je mag dit artikel uiteraard ook delen.