• Hoofdstraat 91 - 6436CD - Amstenrade
  • Ma.- Vrij.: 08.00 tot 18.00 uur
Hoe kan ik u helpen?

Supermarkt Safari’s een regelrechte hit

In het oerwoud van levensmiddelen komen we steeds vaker met nieuwe producten, verpakkingen en ingrediënten in aanraking. Termen als Glutenvrij, minder suiker, 0% vet, light en zoutarm. Je moet er allemaal op letten en dan heb je nog niks in je winkelmandje liggen.

In de afgelopen weken is de Sportvoedingscoach weer met de Supermarkt Safari op tour geweest. Voor TOP Mama en COACH (AZM/UMC+), BS De Bolster in Nuth en BS de Mhyester in Hoensbroek was het wederom een leuke dag met vooral veel impressies.

TOP MAMA in Maastricht

Top Mama is een lopend programma vanuit het AZM/ UMC+, een gezonde moeder is de beste basis voor ieder kind. Factoren als gewicht, roken, stress, alcohol en bewegen spelen hier een belangrijke rol in. Deze factoren hebben namelijk invloed op de toekomstige baby in de buik. Tijdens dit traject is er ook de Supermarkt Safari. Deze supermarkt Safari is zo opgezet dat alle belangrijke thema’s rond voeding aan bod komen. Zo leren de “nieuwe moeders” niet alleen wat over de etiketten maar leren ze ook waar producten vandaan komen. Wat je het beste kunt eten maar ook waar je levensmiddelen in de winkel kunt vinden.

Tijdens een van deze supermarkt Safari’s  heeft 1vandaag een special opgenomen rondom “topmama”.  Albert Heijn XL op de Scharnerweg in Maastricht was daarvoor het ideale decor. Kijk hier voor het stukje van TOPMAMA bij 1vandaag.

Basisschool de Bolster te Nuth

De Bolster in Nuth staat bekend om de basisschool die veel bezig is met gezondheid. Niet alleen voeding maar ook bewegen en de moestuin staan in het meerjarenprogramma van de school. Dit schooljaar hebben alle groepen verschillende lesblokken over voeding gehad. Daarnaast gingen de groepen 1-3 op de boerderij voorbij, bezocht groep 6-7 de Jumbo voor de mini Safari en waren er verschillende leuke kooklessen voor de middenbouw.

Makro Nuth

Groep 8 is als schoolverlater in de Makro te Nuth geweest. De Makro Nuth die zich steeds meer inzet voor de maatschappij vindt het belangrijk dat kinderen zeer bewust omgaan met de keuzes rondom een gezonde levensstijl. Een zakje chips en een glaasje fris mag zeker wel eens gegeten en gedronken worden, maar niet met de frequenties zoals het nu vaak gebeurd.

Zeekraal komt dat uit de zee?

De leerlingen van de Bolster waren erg onder de indruk van de enorme hoeveelheid aan eten wat er te verkrijgen is. De Makro kom je alleen binnen met een Marko pas. Voor veel leerlingen was het dan ook de eerste keer dat ze in de winkel waren. Op de groente-afdeling kregen ze diversen soorten (exotisch) fruit te proeven maar ook vreemde soorten groenten werden er klein gesneden. Zo ontdekte de kinderen dat venkel de smaak van anijs heeft, de courgette rauw ook lekker is om te eten en de paarse wortel een leuke verrassing  heeft als je hem hebt gegeten. Op de kruidenafdeling waren de drop en de cola-kruiden toch wel erg vreemd. Want hoe kan het dat een groen blaadje zo’n sterke drop smaakt heeft.

Zeekraal voor veel kinderen onbekend maar wel lekker.

Vis hoe smaakt dat?

Op de visafdeling zag je toch snel dat tegenwoordig steeds meer kinderen vis eten. Mochten de kinderen een kijkje nemen bij de koningskrabben maar ook de verse paling, zalm en maatjes haring proeven. Kaas uit het vuistje was er op de kaasafdeling. De dame die daar werkt vindt het enorm belangrijk dat kinderen wat meer weten over kaas. Want graskaas wat is dat en hoe smaakt dat? Wat is 30+ kaas en waarom zitten er toch gaten in de gatenkaas? Daar betaal je toch niet voor aldus een van de kinderen.

De supermarkt safari in de Marko Nuth was een pilot die de Bolster uitstekend heeft ingevuld.

Maatjes haring, zalm en paling. Zeker de laatste was bij de kinderen onbekend.

Basisschool De Meyster te Hoensbroek

Midden in Hoensbroek ligt Basisschool de Mhyester. De school is van mening dat alle kinderen moeten weten hoe je ook op een andere manier lekker maar ook gezond kunt eten. In maart en april van dit jaar hebben er diversen interactieve lesblokken “lekker en gezond” plaatsgevonden in de groepen. Zo was er de toverkist, de suikerquiz maar ook een verhaal over pubertijd en emotie eten. Groep 8 sloot de “lekker en gezond” cyclisch af met een supermarkt Safari bij de Albert Heijn in Hoensbroek. De Albert  Heijn is de landelijke partner van het JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht) maar ook Maurice Kleijnen de eigenaar van beide vestingen in Hoensbroek vindt het belangrijk dat de kinderen niet alleen maar ongezond eten.  Gezondere broodtrommels kunnen ook lekker zijn. Voor een aantal kinderen was de supermarkt Safari toch een echte eye-opener of zoals een van de ouders vertelde “ik heb ook nog wat geleerd”.

Kazen en vitamine water

Het verschil tussen 30+ kaas en 48+ kaas of welke soorten pasta zijn er nog meer naast de bekende witte macaroni. Ook bij de dranken was het voor een aantal kinderen verrassend dat in vitamine water weinig vitamines zitten en je toch beter een stuk fruit kunt eten.

Heeft u vragen over de supermarkt safari of wilt u zelf een supermarktsafari voor uw bedrijf / organisatie. Neem dan contact op met de Sportvoedingscoach.

De Sportvoedingscoach zet zich in als MVO partner om kinderen, ouders maar ook belangstellenden bewust te maken van het belang van voldoende beweging en gezonde voeding