• Hoofdstraat 91 - 6436CD - Amstenrade
  • Ma.- Vrij.: 08.00 tot 18.00 uur
Hoe kan ik u helpen?

Lightproducten zomaar een dikmaker.

Light producten blijken toch echt minder gezond - Sportvoedingscoach.eu

In de afgelopen 2 weken heb ik het voorrecht een aantal gastlessen te mogen geven op het Bonnefantencollege in Maastricht en de Holz in Kerkrade. Naast het thema wat stop je allemaal in je mond kwam ook regelmatig de vraag of light eigenlijk wel zo goed was.

In 2014 heb ik er al eens wat over geschreven. Lightproducten!!

Met het woord light op de verpakking denken we steeds aan een gezond product. De Europese regelgeving zegt zelfs dat het als voedingsclaim gebruikt mag worden als er in vergelijking met een vergelijkbaar ander product 30% minder van iets in het product zit.

Je kunt denken aan minder suiker of minder verzadigd vet maar ook minder zout hoort hierbij. De term “minder suiker” zorgt er dan ook weer voor dat er minder calorieën in zitten. De fabrikant gebruikt dan ook vaker het woord “laag in calorieën”

Eet je slank gebruik light.

Frisdrank light, pindakaas light, zuivel light, chips light, chocomelk light en ga zo nog maar even door. Het rijtje wordt steeds langer. Toch word je van lightproducten niet slanker. Het lichaam zal bij de zoete dranken steeds weer dat lekkere zoete signaal krijgen.

Insuline blijft toch stijgen.

Wanneer er insuline in je bloed zit dan kan je lichaam geen vet gaan verbranden. Als je hersenen dus een zoete prikkel krijgen dan zal het lichaam insuline aanmaken. Je kunt dus best light drinken maar dan maakt het lichaam insuline aan en zal je geen vet verbranden. Drink je dan de hele dag light dan is er ook geen vetverbranding. Je kunt dus gewoon bijkomen van light.

Samenstelling is vaak anders

  • Als je producten met elkaar gaat vergelijken dan zie je al gauw dat light niet altijd gezonder is.
  • Sommige producten bevatten vaak minder vet maar daarentegen wel meer koolhydraten, suikers en of zouten.
  • Lightproducten zijn in het algemeen duurder.

Meer koolhydraten en meer zout maar toch light.

Je zou er maar bewust voor kiezen lays light chips. Je eet dan wel iets minder kcal als je daarop gaat letten maar daarin tegen krijg je wel meer koolhydraten en meer zout binnen. (bron AH webwinkel)