• Hoofdstraat 91 - 6436CD - Amstenrade
  • Ma.- Vrij.: 08.00 tot 18.00 uur
Hoe kan ik u helpen?

Opvoeden is geen kunst of gave. Opvoeden moet en kun je leren.

Het avondeten is niet altijd even gezellig, als ouder sta je vaak voor moeilijke keuzes. Kinderen willen niet altijd alles eten, of helemaal niet eten. Het gezellige moment aan tafel wordt dan vaker een oorlogsveld waarin de ouders hun best doen om de kinderen aan het eten te krijgen

Peuters zijn geen baby’s meer

Baby’s eten vaak erg veel en kunnen echt genieten van het eten maar als de baby een peuter wordt dan zijn de eerste smaken al voor een deel ontwikkeld. Het kan dus best zo zijn dat de wortels in eens helemaal niet meer zo lekker zijn en de spuiten die eerst niet werden gegeten heel lekker zijn. Peuters moeten dan aan een smaak wennen. De nieuwe smaken proef je een keer of 6 keer (al is het maar 1 spruit). Dan weet een kind wel of het wel of niet lekker is. Proeven heeft dus een goed effect op de smaak ontwikkeling en bepaald voor een groot deel wat de kinderen nu maar ook in de toekomst gaan eten. Leren eten is lastig en vergt veel geduld. Variatie is dus erg belangrijk!

Allerlei (ongevraagde) adviezen

Als ouder krijg je vaak (ongevraagd) advies over wat wel of niet goed is of hoe je je peuter het beste kunt leren eten. Er zitten vaak goede handvaten bij die je (deels) kunt toepassen maar ook handvaten waar je helemaal niks aan hebt. Belangrijk bij deze jonge groep kinderen is dus de variatie maar ook wat er gegeten wordt. Vocht is enorm belangrijk, nee geen frisdrank maar water en thee. Stel je dus als ouder de vraag “is het aanbod gevarieerd genoeg?” Eet je kind liever geen volkoren brood bij het ontbijt maar liever witbrood dan is er geen man overboord. Ga van 2 sneden wit brood over op 1 snee volkoren brood en 1 snee wit. Vervang het zoete beleg door een helft hartig en een helft minder zoet. Bouw op deze manier het ongezondere af tot gezondere keuzes. Eet je kind van vandaag op morgen geen brood meer pak dan wat (magere) yoghurt en doe er wat fruit bij. Hou een denkbeeldige schijf van vijf in je gedachten. Neem je uit die 5 groepen dagelijks je eten en drinken dan ben je echt wel goed op weg. Er is echt geen man overboord als het even niet is.

Basisvoeding is belangrijk

Ook met het avondeten kun je spelen, laat de kinderen dat proeven wat je ook rauw kunt eten. Een stukje paprika of radijs is echt niet ongezond. Laat de kinderen het verschil proeven en zien tussen een koude wortel en een gekookte wortel. Een grote kans dat ze de rauwe wortel lekkerder vinden dan een gekookte wortel. Is dat erg? Nope helemaal niet. Ben jezelf helemaal verzot op sushi dan is dat prima maar vergeet niet dat peuters en tieners vaak helemaal niet weten wat sushi is, laat staan wat erin zit. Geef kinderen dus de kans om dit te proeven en vertel wat erin zit.

Als de kinderen tussendoortjes eten zijn ze vaak zoet, ik zeg dus niet altijd maar een koekje scoort beter bij de kinderen dan een stukje komkommer of paprika. Een tussendoortje kan zoet zijn maar ook hartig. Het belangrijkste is dat een tussendoortje niet gezien wordt als (hoofd) maaltijdvervanger.

Eet nu eens je bord leeg

Geniet samen van het eten, geef niet aan wat je kind allemaal fout doet maar maak er een feestje van en geef een compliment. Wat goed dat je de broccoli hebt opgegeten is altijd beter dan EET NU EENS JE BORD Leeg. Let er maar eens op wanneer er een vriendje of vriendinnetje mee gaat eten. Dan zal je kind zich anders gedragen dan wanneer het alleen is.

Groot en klein maak het verschil Een groot bord gebruik je als volwassenen, een klein bord gebruik je als kind. Als je daar een verschil in maakt ziet het kind duidelijk een verschil

Een E-BOOK met tips en leuke recepten kun je hier downloaden