• Hoofdstraat 91 - 6436CD - Amstenrade
  • Ma.- Vrij.: 08.00 tot 18.00 uur
Hoe kan ik u helpen?

In de reeks diëten van 2023: het macrobiotische dieet

Macrobiotische- dieet - sportvoedingscoach.eu

Het combinatie dieet, ook wel het “macrobiotische dieet” genoemd, is een voedingspatroon dat zich richt op het eten van voedingsmiddelen met een hoge voedingswaarde en het vermijden van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vet, suiker en bewerkte ingredienten. Het doel van het dieet is om het lichaam te voorzien van alle essentiële voedingsstoffen die nodig zijn voor een goede gezondheid, terwijl tegelijkertijd het risico op het ontwikkelen van bepaalde chronische ziekten wordt verminderd.

Wat tonen de studies aan

Er is enige wetenschappelijke evidence die aantoont dat het volgen van een combinatie dieet kan leiden tot gewichtsverlies en verbetering van de algehele gezondheid. Een studie uit 2014, gepubliceerd in het tijdschrift Nutrition Reviews, vond bijvoorbeeld dat mensen die een macrobiotisch dieet volgden significant minder gewicht hadden dan degenen die een westerse voeding volgden. Bovendien bleek uit de studie dat mensen die het macrobiotische dieet volgden een lager risico hadden op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten en diabetes type 2.

Verbeterde kwaliteit van leven

Een andere studie uit 2018, gepubliceerd in het tijdschrift Frontiers in Nutrition, onderzocht de effecten van het macrobiotische dieet op mensen met kanker. De studie vond dat mensen met kanker die het macrobiotische dieet volgden een verbeterde kwaliteit van leven ervoeren en een langere overlevingstijd hadden in vergelijking met degenen die een westerse voeding volgden.

Je mag echt niet alles eten.

Het macrobiotische dieet bestaat voornamelijk uit granen, groenten, peulvruchten, noten en zaden. Vis en zeewier worden ook aanbevolen als proteïnebronnen. Het dieet bevat ook een beperkte hoeveelheid vlees, eieren, kaas en zuivelproducten. Het is belangrijk om te onthouden dat het macrobiotische dieet geen specifieke hoeveelheden van voedingsmiddelen voorschrijft en dat iedereen zijn eigen balans kan vinden die werkt voor zijn of haar specifieke behoeften.

Te kort aan bepaalde voedingstoffen en advies arts

Er zijn echter enkele potentiële nadelen aan het volgen van het macrobiotische dieet. Zo kan het beperkte aanbod aan voedingsmiddelen ervoor zorgen dat het dieet moeilijk te volgen is voor sommige personen. Bovendien kan het volgen van het dieet leiden tot een tekort aan bepaalde voedingsstoffen, zoals eiwitten, calcium en vitamine D, vooral als het dieet niet goed is samengesteld. Het is daarom belangrijk om, wanneer men besluit het macrobiotische dieet te volgen, te overleggen met een arts of een gekwalificeerde voedingsdeskundige om ervoor te zorgen dat men voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat het macrobiotische dieet niet geschikt is voor iedereen en dat het niet noodzakelijk de meest geschikte keuze is voor iedereen die op zoek is naar een gezonde levensstijl. Het is het beste om een balans te vinden in het eten van een gevarieerd dieet dat rijk is aan voedingsmiddelen met een hoge voedingswaarde, zoals granen, groenten, peulvruchten en noten, terwijl tegelijkertijd beperkt wordt in het eten van voedingsmiddelen met een lage voedingswaarde, zoals bewerkte levensmiddelen en snoep.

Samenvattend

In samenvatting kan het volgen van een combinatie dieet, zoals het macrobiotische dieet, leiden tot gewichtsverlies en verbetering van de algehele gezondheid. Er is echter ook bewijs dat het volgen van dit dieet kan leiden tot een tekort aan bepaalde voedingsstoffen en het is daarom belangrijk om te overleggen met een arts of een gekwalificeerde voedingsdeskundige voordat men besluit het dieet te volgen. Het is het beste om een balans te vinden in het eten van een gevarieerd dieet dat rijk is aan voedingsmiddelen met een hoge voedingswaarde en het beperken van voedingsmiddelen met een lage voedingswaarde.

Yin en Yang

Het is belangrijk om te onthouden dat het volgen van een combinatie dieet, zoals het macrobiotische dieet, niet alleen gebaseerd is op wetenschappelijk evidence, maar ook op filosofische en spirituele overtuigingen. Het dieet is gebaseerd op de ideeën van Yin en Yang, waarbij het doel is om een balans te vinden tussen deze twee krachten in het lichaam en de omgeving. Het dieet richt zich ook op het eten van voedingsmiddelen die lokaal en seizoensgebonden zijn, wat volgens sommigen kan leiden tot een betere gezondheid en een positief effect op het milieu.

Er zijn echter ook kritieken op het macrobiotische dieet, met name omdat het beperkt is in het aanbod aan voedingsmiddelen en het kan leiden tot een tekort aan bepaalde voedingsstoffen als het niet goed is samengesteld. Sommige experts waarschuwen dat het volgen van het dieet, vooral voor langere tijd, kan leiden tot ondervoeding en andere gezondheidsproblemen.

Het is daarom belangrijk om te onthouden dat het volgen van het macrobiotische dieet, net als elk ander dieet, zorgvuldig moet worden overwogen en dat het altijd het beste is om te overleggen met een arts of een gekwalificeerde voedingsdeskundige voordat men besluit het dieet te volgen. Het is ook belangrijk om een gevarieerd en evenwichtig dieet te volgen dat rijk is aan voedingsmiddelen met een hoge voedingswaarde en het beperken van voedingsmiddelen met een lage voedingswaarde.

Bronnen:

Nutrition Reviews, “The macrobiotic diet in cancer care”
Frontiers in Nutrition, “The Macrobiotic Diet in Cancer Care: A Review of the Evidence”

[mailerlite_form form_id=1]