• Hoofdstraat 91 - 6436CD - Amstenrade
  • Ma.- Vrij.: 08.00 tot 18.00 uur
Hoe kan ik u helpen?

De valkuilen waarom jij het doel niet behaald

Wanneer je al diversen diëten en afvalpogingen hebt ondernomen dan zakt je de moed in de schoenen. De grootste groep blijft aanmodderen en probeert weer eens het zoveelste dieet wat ze op internet hebben gevonden en een kleinere groep stop gewoon. Er zijn tal van valkuilen die er voor zorgen dat je het gewenste doel niet kunt behalen.

De internetpil:

Stipt op nummer 1 staat de internetpil. Je ziet ze met enige regelmaat voorbij komen de vetpil. Deze haalt alleen het vet weghaalt in de buikzone. Wanneer je de recensies leest die erbij staan dan beloven ze gouden bergen en val je meer dan 8 kg af in een maand tijd. Als dit waar zou zijn dan zou er geen overgewicht bestaan en konden we met zijn alle door slechts een paar pilletjes mooi op gewicht blijven. Nou dan moet ik jullie allemaal teleurstellen. Deze internetpil bestaat niet. Het is slechts een goed doordachte commerciële stunt waar heel veel mensen intrappen en er wereldwijd veel geld mee wordt verdient.

Calorieën tellen:

Op nummer 2 staat calorieën tellen, Er zijn heel veel verschillende apps die er voor zorgen dat we op de meest eenvoudige manier de calorieën inname per dag kunnen bijhouden. De behoefte aan calorieën is heel gemakkelijk uit te rekenen. Mannen BMR= 66 + (13.7 * gewicht in kilo’s) + (5 x lengte in cm) – (6.8 x leeftijd in jaren) Vrouwen: BMR= 655 + (9.6 * gewicht in kilo’s) + (1.8 x lengte in cm) – (4.7 x leeftijd in jaren) maar dan ben je er nog niet. Je moet namelijk je activiteit factor meerekenen. Doe je niks dan doe je de uitkomst x 1,2 ben je gemiddeld actief dan doe je de uitkomst x 1,5 en ben je zeer actief dan doe je het x 1,8 . Dan weet je hoeveel calorieën je daadwerkelijk zou moeten binnenkrijgen. Wil je dan afvallen dan trek je er vanuit die uitkomst 400 calorieën vanaf.

Maar nu komt het de meeste mensen weten niet wat ze moeten eten. Het is de samenstelling van onze dagelijkse voedselinname die belangrijk is. Wanneer je geraffineerde suikers tot je neemt (snelle koolhydraten) dan blijft je bloedsuiker maar stijgen en krijg je flinke pieken. Dat betekent dat je niet alleen maar te veel gaat eten en snel aan je maximale behoefte van calorieën komt maar ook gaat snaaien. Kies je er voor om meer de on geraffineerde koolhydraten dan blijft je bloedsuikerspiegel veel beter in balans en val je sneller af. Daarnaast helpt het zeer veel wanneer je magere kwark, vis en schaaldieren, kip (zonder vel) noten en verse groenten gaat eten. Calorieën tellen is niet verkeerd maar doe dit dan wel op de juiste manier.

Kleinere maaltijden:

Op nummer 3 de kleinere maaltijden; Bij een inname van 1600 kcal is het goed om er voor te zorgen dat je meerder keren per dag eet. Dus niet alleen de 3 hoofdmaaltijden maar zeer zeker ook de gezonde tussendoortjes. Nu is het niet goed om slechts een wortel als tussendoortje te zien. Wanneer je in iedere maaltijd zorgt dat er naast koolhydraten iets van vetten en eiwitten zitten dan zal de behoefte aan te veel eten minder zijn. Wanneer je alleen 1 wortel hebt gegeten merk je al snel dat je binnen het uur weer trek gaat krijgen. Je eet dan al sneller te veel dan voldoende over de hele dag.

Wat de boer niet kent:

Op nummer 4 wat de boer net kent vreet hij niet;

Wanneer je gewicht omlaag moet is het belangrijk dat je niet alleen voldoende eet maar ook gevarieerd. Het lichaam krijgt op deze manier alle gezonde voedingstoffen binnen en niet slechts een deel. Neem als voorbeeld een koolhydraat arm dieet. Dit dieet is met name bij de dames erg in trek wanneer de zomer weer in aantocht is. Het jurkje moet dan weer aan en de kilo’s moeten er vanaf. De dames kiezen er dan voor om de koolhydraten te verbannen uit hun eetpatroon en eten alleen nog maar sla, komkommer, sla, wortel, komkommer, sla, paprika, wortel en een stukje kipfilet.Dit houden ze 8 weken vol met als gevolg ze zijn 10 kg afgevallen.

Nadeel aan dit snelle afvallen is dat de dames niet 10 kg in vet zijn kwijt geraakt maar in spiermassa daardoor raken ze vermoeid. Sneller geïrriteerd en hebben geen energie om wat leuks te gaan doen. Wanneer ze daarna weer normaal gaan eten dan zal het lichaam eerder bijkomen in vet dan in spiermassa. Spieren breken we wel zeer gemakkelijk af maar krijgen we er alleen maar bij door fysieke trainingsarbeid en helaas niet door alleen maar te eten. Zorg dus altijd dat je een uitgebalanceerde maaltijd eet en actief doet sporten om je gewicht te verliezen. Voor de mannen die het puntje 4 grappig vonden, er zijn ook veel mannen die dit doen maar durven dit niet toe te geven als ze voor de zoveelste keer op de bank liggen.

De weegschaal:

Op nummer 5 de weegschaal, in mijn blog de weegschaal je grootste vriend of ergste vijand heb ik het al eens beschreven hoe vaker we wegen des te minder controle we hebben. Ga nu niet overdrijven om dagelijks op de weegschaal te gaan staan. Dit kan deprimerend zijn en ontmoedigend werken, ga liever in die tijd lekker trainen of zorgen voor de gezonde boodschappen. Wil je dan toch 1x in de week wegen doe dit dan niet op de maandagochtend, het weekend is in de meeste gevallen toch net iets anders dan door de weeks.

Meten is wegen maar te vaak is niet goed - Sportvoedingscoach.eu

Overtraining:

Op plek 6 staat over training. Mensen die iets aan hun gezondheid gaan doen kunnen een aantal dingen gaan doen. Ze bestellen hun producten op televisie waarbij de modellen die het product aanbevelen al een wasbordje hebben. Bestellen een dieetpil die dan toch niet werk of ze gaan lekker sporten. Dit laatste wordt vaak te veel gedaan (lees ook eens mijn blog over blessure en voeding.) het is verstandig om te luisteren na je lichaam. Iedere PT (personal trainer) zou het fijn vinden als je zo vaak mogelijk zou komen. Ook de sportschool biedt je een abonnement aan waar je iedere dag mee kunt gaan trainen. Je gaat sporten omdat je beter in je vel komt te zitten. Meer energie krijgt en fitter wordt. Door de gezonde aanpassingen in de voeding zal het gewicht omlaag gaan.

Een kilo vet zijn 9.000 kcal dat zijn dus heel wat maaltijden die je hebt weggewerkt, wil je deze nu kwijt raken dan gaat dat niet door hard te trainen met een hoge hartslag maar door slimmer te trainen (lees mijn blog over krachttraining of cardiotraining. ) in theorie zou je dus wanneer je met een uurtje krachttraining 500 kcal verbrand 18 uur moeten trainen om die kilo vet kwijt te raken. Echter ons lichaam heeft ook vet nodig dus het zal iets sneller gaan. Ben er dus van bewust wat je allemaal in je mond duwt er ook weer vanaf moet.

 

Zit je nu nog steeds in de knoei met je eetpatroon denk er dan eens over na om met mij contact op te nemen. Samen gaan we dan de strijd aan in het bereiken van je persoonlijke doel