Met regelmaat krijg ik van bijna wanhopige ouders de vraag hoe ze hun kinderen beter kunnen laten eten. Ze horen te vaak “dat lust ik niet”. Zelf hebben we ook 2 kinderen Siem is 2 jaar en Lotte is 9 jaar en zelf lopen we ook wel eens tegen het “dat last ik niet” probleem aan.
Geen paniek voor alles is vaak een simpele oplossing. Je moet hier alleen heel duidelijk in zijn. Kinderen zien bijna alles als een verplichting. Vraag ze maar eens om hun slaapkamer op te ruimen. 9 van de 10 keer krijg je de vraag of het niet een andere keer mag.
Tafelmanieren
Aan iedere eettafel gelden andere tafelmanieren, We eten met zijn alle aan de eettafel en staan pas op als we allemaal klaar zijn, we blijven zitten tot iedereen het eten op heeft en dan krijg je pas je toetje. Je krijgt pas te drinken als je het eten op hebt of de eettafel wordt gebruikt om andere dingen op te doen maar we eten allemaal gezellig op de bank.
Iedereen moet natuurlijk voor zich zelf weten welke manieren je gebruikt maar leer je kinderen wel de juiste tafelmanieren aan.
Vanaf het begin af aan
Maak samen met de kinderen een boodschappenlijstje en ga samen naar de supermarkt. Geef ze een eigen lijstje van levensmiddelen die de kinderen moeten verzamelen. Begin met simpele dingen, denk aan een krop sla, een komkommer, een tros bananen, 1 pak halfvolle melk ect. Voor de meeste kinderen zijn dit herkenbare producten. Zijn de kinderen al wat ouder dan mag het lijstje wel wat moeilijker zijn.
Laat de kinderen ook zien waar ze op moeten letten. Denk aan de houdbaarheidsdatum maar ook aan het etiket. In mijn blog “etiketten lezen” staan handige tips.
Betrek de kinderen bij de bereiding
Als kinderen iets leuk vinden om te doen is het wel om ergens mee te helpen. De meeste kinderen zijn geïnteresseerd wat er allemaal te doen is in de keuken en wat er gekookt wordt. Laat ze daarom meehelpen of meekijken in de keuken. Laat ze mee helpen om de soep te maken, laat ze de aardappels schillen of het toetje maken. Er zijn zelfs speciale kinderschilmesjes waarbij de kinderen zich niet kunnen snijden. Laat ze de tafel dekken zo leren ze ook waar het bestek moet liggen. Hoe groter en ouder worden, des te meer ze kunnen doen.
De tips voor de schoolbroodtrommel staan in de blog “Wat moet er in mijn broodtrommel zitten”
Weet wat je eet
Als je een pasta maakt met een rode saus dan kopen de meeste een kant en klaar potje saus. Maar weet je zelf wat erin zit? Maak zelf eens een pasta saus en laat de kinderen de groenten die erin gaan zelf snijden en proeven. Zo proeven ze wat de smaak is van een natuurlijk product zonder smaakversterkers. Ook rauwe worteltjes of een stukje bloemkool mag je rustig rauw eten. Je merkt dat de smaak echt anders is dan alles wat kant en klaar is. Een bijkomend voordeel is dat de kinderen al wat extra vitamine binnen krijgen.
Als klein kind at ik zelf geen spruiten, van die vieze groene knikkers ze kwamen er niet in. Tot ik eens bij mijn oma was en ze een spruitjes stamppot had gemaakt, Oh wat was dat lekker. Toen ik hoorde wat erin zat ben ik ze blijven eten. Gekookt, gewokt, gebakken en uiteraard in de stamppot. Er zijn dus veel mogelijkheden om de kinderen te laten proeven. Het gaat alleen maar om de manier waarop je ze het laat proeven
Eet samen
Ontbijt, lunch en avondeten probeer ze zo vaak als mogelijk is samen te eten. Voor kinderen is het niet leuk wanneer ze alleen moeten eten. Het gevoel dat ze dan maar alleen aan tafel zitten en zich snel ververvelen is vaak aanwezig. Zeker bij het ontbijt en het avondeten zijn er voldoende mogelijkheden. Vergeet niet als ouder een voorbeeldfunctie hebt en het belangrijk is dat je dus zelf ook moet laten zien hoe het moet. Kinderen houden van complimenten geef ze er dan ook eens een als ze hun bord leeg hebben gegeten met iets wat ze eigenlijk niet zo lekker vinden.
Makkelijker eten
Voor kinderen is er niks moeilijker dan zelfstandig te eten. Kleine kinderen worden vaak gevoerd door hun ouders maar wanneer ze wat groter zijn geworden dan moeten ze zelfstandig kunnen eten. Je kunt dit het beste leren door een handzaam bestekje te geven en een bord waarvan ze makkelijk kunnen eten. Hiervoor zijn er verschillende mogelijkheden, een diepbord is makkelijk want dan kunnen ze makkelijker het eten op de vork krijgen, een groot bord is dor de ruimte makkelijker te gebruiken wanneer je het niet al te vol schept. Tot slot is het voor kinderen belangrijk dat ze het idee hebben dat ze niet zo’n grote hoeveelheid moeten eten. Geef ze dan een kleiner bordje dat is makkelijker leeg te eten dan dat “grote” bord met die enorme berg erop. Hebben ze dan nog honger dan kunnen ze nog altijd een 2de bordje opscheppen.
Straf of beloning met eten
Nooit je kinderen belonen of straffen met eten. Denk maar eens aan je zelf, met een dichtgeknepen neus de zuurkool opeten, die lepel levertraan af slikken of aan tafel blijven zitten tot je het bord helemaal leeg hebt gegeten. Allemaal methodes waar we zelf vroeger mee geconfronteerd zijn in onze kindertijd. Vaak met de beste bedoelingen maar ze werken zelden.
Je kamer opgeruimd dan krijg je een koekje, je huiswerk gemaakt dan krijg je een glas fris. Zelf hoorde ik een tijdje terug een opa zeggen “goed gedaan kind” nu krijg je een snoepje. Op de vraag wat het kind gedaan had was het antwoord “ze heeft een half uurtje buiten gespeeld”.
Wanneer je kinderen gaat straffen met eten kan dit een negatieve reactie veroorzaken. Denk maar aan eetstoornissen zoals boulimie. Ook wanneer de kinderen gewend zijn om het als beloning te krijgen kan het negatief uitwerken. Het is voor hun namelijk een gewoonte dat ze wat krijgen als ze wat goeds hebben gedaan. Wanneer ze dit niet meer krijgen dan kan dit enorme frustraties met zich meenemen en doen ze het niet meer.
Tijd en regelmaat
Tijd en regelmaat zijn de belangrijke factoren om gezond te kunnen leven. Het is daarom belangrijk dat je gezamenlijk de maaltijd nuttigt en hiervoor ook de tijd neemt. Snel alles naar binnen schrokken is niet goed voor je lichaam. Betrek kinderen bij de tafelgesprekken, vraag hoe het op school is gegaan en wat ze geleerd hebben. Denk er ook eens aan om te vragen of ze nog wat leuks gaan doen. Zo leren de kinderen ook vooruit te denken en komen ze zelf met ideeën aan. Laat ze meedenken over het eten van morgen. Op deze manier is het prettiger samen eten en wordt er ook meer gegeten.
De regelmaat is belangrijk, net zo goed dat de kinderen iedere ochtend op tijd op school moeten zijn is het ook belangrijk dat je op vaste tijdstippen de maaltijden eet. Je lichaam is net een biologische klok en die werkt het beste met regelmaat. Moet je dan toch eens een maaltijd uitstellen geef de kinderen dan alvast een gezond tussendoortje.
Hoe later een kind eet des te later het in bed ligt en hoe slechter de nachtrust is.
Tot slot
Kinderen zijn kind en moeten vooral ook kind blijven. Gezond eten is prima maar ze mogen best wel eens wat ongezonds eten of drinken. Beperk dit tot 1 a 2 keer in de week en niet vaker. Het moet een extraatje zijn en geen gewoonte.
Combineer ongezond met gezond met elkaar dan vinden ze het toch lekker en eten nog een beetje gezond.
Laat kinderen zien en/of lezen wat de gevolgen kunnen zijn van verkeerd en ongezond eten.
Als u zich zorgen maakt en zich afvraagt of uw zoon of dochter gezond eet neem dan eens contact op met de Sportvoedingscoach. Deze kan nagaan of u zich moet zorgen maken of niet