• Hoofdstraat 91 - 6436CD - Amstenrade
  • Ma.- Vrij.: 08.00 tot 18.00 uur
Hoe kan ik u helpen?

Een valse start hoe begin je goed?

Voor iedere sprinter is de start het belangrijkste. Doe je die niet goed dan zijn de 8 seconde waarvoor je kwam al voorbij. De focus ligt dan ook op een zo goed mogelijke start. Een explosieve 100% goed uitgevoerde start zorgt bijna altijd voor een maximaal resultaat.

Degenen die zeggen dat ze nu gezonder willen eten, leggen in de praktijk vaak de lat hoog. Mensen gebruiken vaak hun ideaalbeeld als doel in plaats van gezonder te worden, wat niet helemaal realistisch is en daarom niet vol te houden is. Het beste advies is om gezonder te eten: begin met een kleine stap. Maar wat zijn de stappen?

Eerste klantencontact

Tijdens het eerste contact met de klant die ik ondersteun, legde we de nadruk op gezondere levensstijl en bespreken we wat de beoogde doelen zijn. Tijdens de amnese bleek dat ze bij het eten van gezonde voeding vaak aan vrij radicale opties dacht.

Zo zag ze de oplossingen in complexe diëten of methoden die ze op televisie of socialmedia zag (bijv. Koolhydraatarm, shakes, vetvrij, paleo enz.).

Stap voor stap

Geleidelijke verandering betekent in eerste instantie aanpassen aan de huidige gewoonten. Je huidige dieet of eetgewoonte is daarbij het uitgangspunt. Ook zult je hierin altijd kleine wijzigingen aanbrengen. Kleine veranderingen betekenen ook dat deze veranderingen thuis, op het werk maar ook tijdens de vrije tijd . Houd hier in het begin rekening mee want het gaat zeker een keer mis. Jezelf de tijd geven om te veranderen, helpt ook om verandering te behouden.

Iedere stap is er een

Oké, kleine stapjes. Maar wat moet je eerst veranderen? Omdat iedereen verschillende eetgewoonten heeft, is het onmogelijk te zeggen wat de beste eerste stap is. Daarom bestaat een algemeen advies niet. Misschien weet je al wat het beste voor je is. Veel mensen weten heel goed dat ze te weinig groenten en fruit eten. Een kleine stap is al minder suiker in de koffie of thee. Een kleine stap kan ook zijn van geen groenten naar 1 schep groenten per dag.

Als je niet zeker weet welke stap de gezondste en meest effectieve voor je is, beginnen we samen aan een stappenplan van je nieuwe eetgewoonte. Je kunt deze situatie eenvoudig volgen in een app zoals myfitnesspal Houd het minimaal vijf dagen nauwkeurig bij nog beter is een week of langer. Op die manier zie je ook waar de uitschieters zitten.

Aanpassingen in je eetgedrag

Door je huidige eetgewoonten bij te houden, krijg je goede inzichten in wat je binnenkrijgt en wat je verbruikt. Je zult je realiseren wat je wel en niet moet eten gedurende de dag. Deze eyeopener  is voor de meeste mensen al goed voor het maken van een concreet voedingsplan: de eerste stap naar een gezonde voeding.

Iedere actie komt uit een doel

Verander dit doel in een moment van eten en verbind het met specifieke acties. Bijvoorbeeld:

Doel: meer groenten eten: tijdens de middagpauze op weekdagen at ik 150 gram groenten tijdens de lunch.

Doel: meer vitamines binnen krijgen: Gedurende de dag at ik niet veel fruit maar fruit waar veel vitamines in zitten.

Doel: Eet meer vezels: Tijdens mijn pauzes eet ik vezelrijke voeding. Geen witbrood meer maar volkoren of spelt producten

Doel: Minder suiker: Ik drink geen frisdranken meer en in de koffie doe ik minder suiker.

Onthoud dat ieder gewenste doel haalbaar is. Het succesvol behalen van je doelen helpt om de doelen langer vast te houden. Als je het na een tijdje gemakkelijk vindt om je doelen te bereiken, kun je het doel van een gezond eetpatroon uitdagender maken. Op deze manier kunt je geleidelijk  doorgroeien naar een gezondere levensstijl