• Hoofdstraat 91 - 6436CD - Amstenrade
  • Ma.- Vrij.: 08.00 tot 18.00 uur
Hoe kan ik u helpen?

De schadelijke werkingen van transvet

Iedere dag is er wel een moment dat je kunt afvragen of je wel gezond eet. De winkels hebben steeds meer producten die ze aan de consument willen verkopen. Uiteindelijk maak de consument de keuze wat op tafel wordt gezet. De meeste spelregels rond het eten zijn wel bekent let op dat je nooit te veel eet, maar altijd voldoende.

transvet op het etiket

Let er op dat je gezond eet en bewust, leter op dat je het ongezonde met gezond eten combineert. Bij dit alles sluipt er toch altijd een kleine sluipmoordenaar rond. Deze draag de naam transvet.

Wat is transvet:

Transvet, het meest schadelijke vet dat er is. Transvet is een onverzadigd vet dat nog veel slechter is dan het verzadigd vet. De oorsprong van transvet is terug te vinden in voedingsmiddelen zoals zuivel, melk, boter, yoghurt, koekjes, chocolade, gebak, harde margarine, snacks en vlees van de herkauwers. Vacceenzuur is een omega-7-vetzuur. (verborgen vet)

Het ontstaan:

Het grootste gedeelte van transvet ontstaat in de fabriek, wanneer de onverzadigde vetten(olie) wordt omgezet in verzadigd vet(gehard). De olie of het zachte vet krijgt hierdoor een andere structuur. Wanneer het dus een hard vet is geworden kan het gebruikt worden als boter, bak- en braadvetten en voor het maken van gebakjes, koeken en andere ongezonde snacks.

Het risico:

Een grootdeel van de mensen kent de gevaren niet van transvet. Het lichaam heeft geen transvet nodig. Bij een te veel aan transvet wordt het slechte LDL- cholesterol gehalte (voor slagader ziekte) verhoogd en verlaagd het goede HDL-cholesterol (HDL kan de overbodige Cholesterol afvoeren terug naar de lever waar het wordt afgebroken) kortweg wanneer je dus iedere dag te veel transvet binnen krijgt dan zal je Cholesterol stijgen met alle gezondheidsklachten die erbij komen zoals hart – en vaatziekten. Onderzoeken van verschillende wetenschappers wijzen uit dat je dagelijkse bij verhoogde inname van deze transvetten schadelijk kan zijn voor je lichaam. Is de dagelijkse inname van 5 gram Verzadigd vet of meer dan is het risico met 2% verhoogd aanwezig. Is de dagelijkse inname van 5 gram Transvet of meer dan is het risico met 25% verhoogd aanwezig

De gevaren:

*             Verhoogde kans op aderverkalking

*             Verhoogde kans op diabetes

*             Verhoogde kans op allergieën bij kinderen

*             Negatieve effecten op de groei van de foetus

*             Een zeer grote kans op hart en vaatziektes.

De FDA (Amerikaanse, Drugs Administration) geeft aan dat een dagelijkse inname van 2 gram per dag redelijk veilig kan zijn. Bij voorkeur geentransvetten.

Waar zit het in:

De transvetten zitten naast de eerder genoemde producten in tal van andere, vaak onschuldige lijkende producten. In Nederland is het verplicht om de transvetten op het etiket te vermelden. Een compleet overzicht van deze transvetten kunt u hier terugvinden.   Wat doet onze overheid hieraan: Sinds de ontdekking van de schadelijke gevolgen van het transvet is de hoeveelheid transvet in het voedsel flink afgenomen. Er zijn zelfs plaatsen waar het verboden is, in Denemarken en een groot aantal Amerikaanse staten is het  transvet en het gebruik ervan verboden.

In Nederland zegt de overheid dat de betrokken branches er zelf op moeten letten. Wel adviseert de gezondheidsraad dat er een max van 1% is van de dagelijkse totale energie inname. Maar moet de consument het dus zelf in de gaten houden. Tip: Vermijd transvet, kijk goed wat er op het etiket staat, (gedeeltelijk)gehard vet, geharde olie of gehydrogeneerde vet/olie zijn naamvervangers. Het is daarom nog belangrijker het etiket te lezen van de verpakking. Meer hierover staat in de blog etiketten lezen