• Hoofdstraat 91 - 6436CD - Amstenrade
  • Ma.- Vrij.: 08.00 tot 18.00 uur
Hoe kan ik u helpen?

Calorieën wat zijn dat nu?

Calorieën ??

Je ziet op ieder etiket de term calorieën staan, of je nu bezig bent met je gezondheid, gewichtsafname of bewuster wilt eten. Die calorieën kom je gewoon overal tegen. Maar waarom staan ze erop en wat doen ze eigenlijk met je lijf.

De term calorieën

Calorieën is de eenheid van de hoeveelheid energie in een product. Je hoort vaak dat mensen calorieën en kilocalorieën door elkaar gooien alleen is 1kcal 1000 calorieën.
Je ziet op de achterkant van een voedingsmiddel een etiket zitten waarop de hoeveelheid calorieën zitten. Deze kunnen aangeduid worden in de hoeveelheid kcal per 100 gram of per bereid product*.

Het nut van de calorieën

Je lichaam heeft brandstof nodig, niet alleen wanneer je actief bezig bent (fysieke arbeid verricht) maar ook wanneer je niet beweegt. Je kunt namelijk niet tegen je lichaam zeggen dat wanneer je slaapt je lichaam niks hoeft te doen. Ook wanneer je slaapt functioneren je organen, adem je maar werkt ook je spijsvertering. Wanneer je niks doet heeft je lichaam al zeker 1100 calorieën nodig om deze functies aan het werk te houden. Ga je dan daarnaast nog eens werken, sporten of andere activiteiten ondernemen dan moet je extra calorieën binnen krijgen.

Calorieën een hoop nodig of juist niet?

Iedere persoon is uniek, dus voor iedereen geldt ook dat je hoeveelheid calorieën apart berekend moeten worden. Denk daarbij aan je geslacht, lengte, leeftijd, spiermassa en soort dagelijkse activiteiten. De algemene richtlijnen liggen tussen de 2000 calorieën voor een dame en de 2500 calorieën voor een man. Dit ligt dus echt aan verschillende factoren want ook je gewicht speelt hierbij een rol. Ben je zwaarder dan moet je meer goede calorieën binnen krijgen om in gewicht af te vallen dan iemand die veel lichter is.
Wat is dan goed of is een calorie een calorie.
Een broodje kroket, een bakje friet, een blikje fris of een grote zak snoep. Al deze producten bevatten calorieën maar deze zijn zeker niet goed. Vaak zijn deze voedingsmiddelen bewerkt en rijk aan geraffineerde suikers. Ga je dan netjes groenten, fruit, kip, peulvruchten, volkorenproducten, vleesvervangers en vis eten dan krijg je naast vitamines en mineralen ook energie binnen. Dus niet alleen koolhydraten maar ook vetten en eiwitten bevatten calorieën. Wanneer je in totaal 2.200 calorieën moet binnen krijgen dan is het raadzaam om zo gezond mogelijk te eten. De ongezonde calorieën bevatten zoals eerder gezegd veel geraffineerde suikers en veel Verzadigde vetten (met de V van verkeerd)

Gewichtsafname

Wanneer je te veel calorieën (koolhydraten, vet, eiwitten, alcohol) binnen krijgt dan slaat het de hoeveelheid wat overbodig is op in lichaamsvet. Het gaat dan niet om de 20 calorieën die je extra eet maar wel wanneer het er veel meer zijn. Wanneer je dus te veel gaat eten en dus te veel kcal binnen krijgt dan moet je rekening houden dat +/- 7700 kcal ongeveer 1 kg aan vet is. (let op lichaamsvet is geen puur vet) Wil je verantwoordelijk en op een goede manier afvallen dan is ½ kg per week prima. Je mag dan denken aan (7700 kcal : 2 = 3850 kcal per week / 7 dagen ) = 550 kcal per dag minder op je totale dagelijkse behoefte. Stel dus voor je mag er per dag 2250 kcal binnen krijgen dan wordt het 2250 kcal – 550 kcal is 1700 kcal per dag.

Niet blindstaren

Ga nu niet ieder pakje omdraaien om te kijken hoeveel calorieën erin zitten. Draai een etiket om en lees wat er aan ingrediënten in zit, deze informatie is net zo belangrijk of misschien nog wel belangrijker dan de hoeveelheid kcal in een product.
Wanneer je in gewicht wilt afvallen moet je gezond, verstandig, voldoende eten en actief sporten. Doe je niks dan gebeurt er ook niks in je lichaam. Eet je te veel dan maakt het niet uit of het gezond of ongezond eet je in gewicht aankomen.
Let op eet je veel te weinig en doe je veel aan sport dan is het ook goed mogelijk dat je spiermassa gaat opeten en je dus spierafbraak krijgt.

Ben jij een echte calorieenteller? laat het mij weten