• Hoofdstraat 91 - 6436CD - Amstenrade
  • Ma.- Vrij.: 08.00 tot 18.00 uur
Hoe kan ik u helpen?

De basis en sport specifieke voeding

Regelmatig krijg ik de vraag of een supplement helpt bij het bevorderen van je sport of herstel. Het antwoord is niet zo moeilijk maar het vergt wel enige uitleg, om te begrijpen dat niet ieder potje pillen of shake werkt.

De basis

Of het nu gaat om de betaalde topsporter of de amateursporter die graag optimaal wilt presteren voor iedere sporter is de basis het belangrijkste. De basis is net als bij de “niet sporter” hetzelfde, namelijk gezond eten. Wanneer je sport op recreatief (plezier en bewegen) niveau sport dan heb je al voldoende aan de basisvoeding. Koolhydraten, vetten, eiwitten, vitamine, mineralen, vezels en vocht. Wanneer je deze voedingsstoffen uit de gezonde voeding haalt dan heb je dus voldoende energie om lekker je tak van sport te kunnen bedrijven.

Sport specifieke voeding

Dit zijn geen supplementen, dit is ook het punt waar veel sporters zich op stuk lopen of te weinig uitleg in krijgen. Je basisvoeding aanvullen met supplementen wilt eigenlijk zeggen dat je de “te korte” in je voeding aanvult met een supplement en dus eigenlijk geen sport specifieke voeding binnenkrijgt.

Sport specifieke kan een sportmaaltijd zijn maar ook een sportreep of sportgel deze sport specifieke voeding kun je rond de training of wedstrijd nemen en geven je dus extra energie. Belangrijk is dat je weet hoelang je inspanning gaat duren en hoe intensief deze is. Misschien wel het belangrijkste detail is de tijd. Een sport gerelateerde maaltijd kun je niet 30 minuten vooraf aan de inspanning opeten. De sportreep kan wel 30 minuten voor aanvang. Ook daarbij is het weer afhankelijk waar deze uit bestaat. De inname van vocht ( water, isotone drank ect) speelt daar ook een belangrijke rol in. Een isotone drank heeft namelijk meer tijd nodig in het lichaam om het gewenste effect te geven.

Supplementen

Er zijn tal van supplementen te verkrijgen, in de supermarkt, in drogist maar ook online is er een groot aanbod van supplementen. Helaas zit hier ook veel rotzooi bij, goedkope, niet betrouwbaar, vage informatie en tot slot supplementen die geen enkele extra toevoeging zijn. Bij de juiste supplementen gaat het niet om de prijs maar om de inhoud. Een herstelshake van €50,– kan net zo goed zijn als de herstelshake van €25,– koop dus niet omdat het duur is maar vraag en kijk wat de inhoud is. Voor de topsporter kunnen supplementen een extra steuntje in de rug zijn. Belangrijk voor de topsporter is niet alleen de inhoud van het supplement maar ook  een keurmerk. Er is een Nederlandse database van het NZVT maar ook een wereldwijde database. Hierin staan alle supplementen die een doping-vrij keurmerk hebben. Toch zijn er ook veel supplementen op de markt die niet zijn geregistreerd maar wel als “schoon product” gemerkt worden. Een batch controle van de supplementen kost nu eenmaal veel geld en veel supplementen leveranciers stoppen dat geld liever in de ontwikkeling van een product.

Veel gebruikte supplementen naast de herstelshake in de topsport zijn, Vitamine D3, ijzer, magnesium, omega 3 en creatine. Bij het gebruik van supplementen kan ik je adviseren om contact op te nemen met iemand die je een onafhankelijk advies kan geven en verstand heeft van topsport en het gebruik van supplementen.

Zit jij met een supplement en weet niet of je het kunt of moet gebruiken. Stuur me dan een whatsapp bericht en kijken we samen of het bij je past en je het wel nodig hebt.