• Hoofdstraat 91 - 6436CD - Amstenrade
  • Ma.- Vrij.: 08.00 tot 18.00 uur
Hoe kan ik u helpen?

Is 1 gram vet nu 9 calorieën?

vetten in calorieen uitgedrukt - Sportvoedingscoach.eu

Het klopt dat 1 gram vet niet gelijk is aan 9 kilocalorieën (kcal), maar aan ongeveer 7,7 kcal. Dit komt doordat de berekening van de hoeveelheid energie die wordt geproduceerd door verbranding van voedsel niet zo eenvoudig is als het lijkt.

De berekening

De berekening van de energie-inhoud van voedsel is gebaseerd op de verbrandingswaarde van de macronutriënten in voedsel, namelijk koolhydraten, vetten en eiwitten. De verbrandingswaarde wordt bepaald door de hoeveelheid warmte die vrijkomt wanneer een stof volledig wordt verbrand.

In het geval van vetten wordt de berekening van de energie-inhoud echter gecompliceerd door het feit dat niet alle vetten gelijk zijn. Er zijn verschillende soorten vetten, waaronder verzadigde vetten, enkelvoudig onverzadigde vetten en meervoudig onverzadigde vetten. Elk van deze soorten vetten heeft een iets andere verbrandingswaarde.

7,7 calorieën is juist

Over het algemeen wordt aangenomen dat 1 gram vet ongeveer 9 kcal bevat. Dit is echter een ruwe schatting, en de werkelijke energie-inhoud van vetten kan variëren afhankelijk van het type vet en de omstandigheden waarin het wordt geconsumeerd en verwerkt door het lichaam. De meer accurate berekening is om te stellen dat 1 gram vet ongeveer 7,7 kcal bevat.

Het is belangrijk om te onthouden dat vetten een belangrijke bron van energie zijn voor ons lichaam, maar dat ze ook veel calorieën bevatten en daarom met mate geconsumeerd moeten worden. Een evenwichtige voeding met de juiste hoeveelheid vet, koolhydraten en eiwitten is essentieel voor een gezonde levensstijl.