• Hoofdstraat 91 - 6436CD - Amstenrade
  • Ma.- Vrij.: 08.00 tot 18.00 uur
Hoe kan ik u helpen?

De weegschaal van grootste vriend tot ergste vijand

De kleine machine die veel mensen tot wanhoop drijft ben jij er een van?

Bij de meeste afspraken neem ik mijn weegschaal mee. Niet een gewone weegschaal maar een Tanita CS 330S een waar meteen een bonnetje uitkomt en waarmee ik de cliënten meteen kan laten zien wat de meetresultaten zijn. De meeste verheugen zich altijd erop ze hopen een bevestiging te kunnen krijgen dat hun gewicht en vetpercentage is gedaald. Een enkeling vraagt dan wel eens aarzelend, moeten we vandaag wel wegen. Op dat moment weet ik dan ook wel dat de cliënt zich niet helemaal aan het juiste schema heeft gehouden.

Ik geef altijd het advies mee om niet thuis te wegen, je hebt niet de juiste meetapparatuur of je hebt een weegschaal die iedere keer een ander gewicht aangeeft wanneer je er 5x achter elkaar op gaat staan. In de meeste gevallen hebben de mensen dan ook een gewone digitale of analoge weegschaal die alleen het gewicht meet en niet de overige belangrijke informatie.

Nu had ik het genoegen om de deelnemers aan de Miss Beauty Nederland verkiezingen te meten. Dames die zelfverzekerd zonder enig aarzelen op de bodyscan gingen staan. De meeste dames wisten precies hun gewicht of zetten er net naast. Een enkeling wist niet het gewicht maar schrok ook niet van het resultaat. Wanneer je in shape bent of denkt dat je in shape bent valt de meting dan ook altijd mee en zeer zeker niet tegen.

Maar hoe zit het dan met de andere

Vandaag spring je een gat in de lucht van vreugde en morgen wil je het liefst in een huilbui uitbarsten. De weegschaal op de badkamer is langzamerhand een echte obsessie geworden. Iedere ochtend het zelfde ritueel, je staat op loopt naar de badkamer stapt op de weegschaal en kijkt met een diepe zucht op het afleesscherm. Op dat moment denk je “YES BACK IN BUSINESS” of je denkt bij je zelf “WAT HEB IK GISTEREN FOUT GEDAAN”. Op dat zelfde moment weet je ook hoe de rest van de dag gaat verlopen.

Is het resultaat tevreden dan ben je vrolijk, meegaand, hebt begrip voor andere en pakt dan toch stiekem een snoepje uit de snoep pot die op het kantoor staat.

Is het resultaat teleurstellend dan ben je, de hele dag stil, zit te piekeren, nerveus en geeft vooral het eten de schuld maar is dat dan ook wel de boosdoener?

Lichamelijke factoren.

Volg je een goed dieet of liever gezegd heb je goede aanpassingen in de voeding gedaan en bent daarnaast lekker gaan sporten dan kan het zijn dat je zo maar eens zwaarder wordt. Iets wat zeker geen probleem is want het is in de meeste gevallen spiermassa. Wanneer je aan de andere kant dan weer vetmassa afneemt en spiermassa bijkomt dan gebeurt er op de weegschaal zeer weinig maar je lichaam krijgt wel een hele andere vorm.

Dan heb je ook nog eens de hormonen, vrouwen hebben hier meer last van dan mannen. Wanneer je in de ochtend op de weegschaal gaat staan zie je een ander gewicht dan in de avond. Denk nu ook niet wanneer je met 59 kg het bed in bent gegaan en je met 58 kg op staat dat je 1 kilogram bent afgevallen. Je lichaam heeft vocht nodig en verliest ook vocht. De organen functioneren de hele nacht door, je ademt en je transpireert. Een aantal factoren die er dus voor zorgen dat je vocht verliest. Je bent dan in de ochtend niet 1 kg in vet kwijt geraakt maar 1 kg in vocht. Wanneer je zou afvallen door alleen maar te gaan slapen dan sliep iedereen 😉

Dan heb je ook nog de hormoonhuishouding bij de dames tijdens de menstruatie, door zwangerschap of pilgebruik. Vlak voor de menstruatie begint het oestrogeen (een hele berg hormonen) te schommelen. Hierdoor houdt het lichaam veel vocht vast wat dan ook weer in kilo’s op de weegschaal zichtbaar is. Weer dat negatieve gewicht zonder dat je er erg in hebt dat het lichaam in beweging is.

Heb jij last van onderstaande punten

De weegschaal bepaald mijn dag

Goh een kilo extra op de weegschaal dan heb ik nergens zin in, sterker nog ik wil het liefst niks meer eten want die kilo moet er zo snel als mogelijk vanaf. Of het tegenovergestelde YES er is weer een kilo vanaf ik kan de hele wereld aan. De weegschaal dicteert dan je leven.

Het maakt niet uit ik weet het toch

Wanneer je iedere dag op de weegschaal staat dan weten de meeste mensen het gewicht uit hun hoofd. Het wordt pas echt freaky wanneer je de andere gegevens ook allemaal weet op te noemen. Het vetpercentage, je spiermassa, je viscerale score en je vochtbalans. Is dit het geval dan is er toch een duidelijke obsessie voor de weegschaal. Sterker nog ik denk dat je er vaker op staat dan dat je zelf durft toe te geven.

Morgens Middags en Avonds,

Zo waarom 1x per dag wegen als ik de weegschaal zo dichtbij me heb staan. Je springt er dan op wanneer het je uitkomt of liever gezegd je maakt er zelfs tijd voor. Wat de meeste mensen vergeten is dat je gedurende de dag ook weer zwaarder wordt. Je eet, je drinkt en vooral je leeft. Het wordt dan steeds een grotere teleurstelling dat je niet meer weet wat je fout doet of wat je kunt veranderen. Dat gevecht kun je niet winnen sterker nog je hebt het al verloren op het moment dat je meerdere keren per dag op de weegschaal gaat staan.

Eet je wel eens ongezond, nee ik maak me zorgen om mijn gewicht

Voor de mensen die bezig zijn met gewicht reductie (moeilijk woord voor afvallen) wil je maar 1 ding en dat is dat het gewicht omlaag gaat. Helaas maakt het voor deze mensen vaak ook niet uit hoe het gewicht omlaag gaat. Of het nu vet is of spiermassa het gewicht moet omlaag. Wanneer het weegmoment dan ook is aangebroken dan worden er altijd gouden bergen belooft maar het resultaat kan wel eens teleurstellend uitvallen.

Stress

We leven bijna allemaal in een 24 uurs wereld. Alles is dag en nacht open, we doen 7 dagen in de week boodschappen en in sommige gemeentes kun je 24 uur per dag de sportschool inlopen. Stress is een van de grotere gezondheidsproblemen in Nederland die er voor zorgt dat we niet in gewicht reduceren (weer dat moeilijke woord voor afvallen). Let er dan ook op dat je zo veel mogelijk Stress loos bent voor je aan een gezonde levensstijl wilt beginnen.

Wat moet ik doen.

Wanneer je het bovenstaande stukje leest en je kunt je in een of meerdere punten herkennen dan is het tijd om je grote vriend op de badkamer aan de kant te zetten of misschien wel gewoon weg te doen. Wanneer je over een langere periode niet doet wegen en een gezonde en actieve levensstijl erop na houdt dan ga je merken dat je veel prettiger door de dag heen gaat komen en het resultaat nooit teleurstellend kan zijn.

Meten is weten.

Het is belangrijk dat je naast je gewicht ook weet wat het vetpercentage is. Met de Tanita CS 330S waar de Sportvoedingscoach over beschikt wordt alles direct in kaart gebracht en krijg je een advies waar je direct wat mee kunt gaan doen. Ik zal dan ook nooit vaker dan 1x in de maand wegen en altijd op het zelfde tijdstip. Wil je meer informatie over wegen en meten of over persoonlijke begeleiding neem dan contact met mij op.

De missen van Miss Beauty Nederland worden gemeten