• Hoofdstraat 91 - 6436CD - Amstenrade
  • Ma.- Vrij.: 08.00 tot 18.00 uur
Hoe kan ik u helpen?

Cactusvrucht een topper in de fruitmand

Rond deze tijd van het jaar zie je ze regelmatig in de winkel liggen. De cactusvijg een gekleurd stukje fruit dat op een cactus lijkt. Soms ook nog van die kleine haartjes erop hoe dan ook voor de meeste mensen een stukje fruit waar ze ook gewoon aan voorbij lopen.

Zoet zuur en smaakvol

Er ligt altijd wel een stuk fruit in de winkel waarvan je het bestaan niet weet. Dit stukje fruit dat in Marokko en Italië wordt verbouwd is lekker zoet met een beetje zuur van smaak. Door de smaakontwikkeling en smaakverandering worden je smaakpapillen in ieder geval voldoende geprikkeld.

Eten is weten

Herken jij je hier zelf in? Je loopt langs de fruitafdeling en je ziet wat anders liggen dan je zelf gewend bent. In je hoofd denk je bij je zelf, zou ik deze eens kopen? Terwijl een ander deel van je hersenen aangeeft, doe maar niet want anders is het weer zonde geld. Deze denkwijze is heel normaal. Denk eens OUT OF THE BOX gewoon proberen. Deze vrucht is niet anders dan de andere. Wil je hem eten dan moet je wel eerst de schil verwijderen. Deze verwijder je door met een mes over de lengte de schil door te snijden. Je kunt de cactusvrucht dan ook eenvoudig uit zijn jasje halen. Laat een helft van de schil om de cactusvrucht zitten en snij hierin kleine blokjes. Daarna kun je hem gemakkelijk leeg lepelen zonder vieze vingers te krijgen. Het is eigenlijk niets anders dan een kiwi of een avocado.  Alleen de smaak is anders. Juist door de cactusvrucht te gaan eten weet je van zelf of je hem lekker gaat vinden of niet.

Gezond of vol met suikers?

Een cactusvrucht is een stukje fruit dat rijk is aan vitamine. Zo zit er veel vitamine C in. Ongeveer 35% van de dagelijkse hoeveelheid en we weten dat deze vitamine C een goede en krachtige antioxidant is. Ook is er voldoende vitamine A aanwezig deze vitamine A is extra krachtig wanneer vitamine C aan het verminderen is. Doordat de vitamine A voornamelijk in dierlijke producten zit is de cactusvrucht uitermate geschikt voor de vegetariër om hun vitamine A te kort aan te vullen.

Naast de vitamines zit er ook veel vezels in de cactusvrucht. Gemiddeld 5 gram per 100 gram aangezien een gemiddelde cactusvrucht 120 gram weegt zit mag je 6 gram vezels per cactusvrucht rekenen. Vezels hebben een belangrijke rol bij de stoelgang en de opname van alle goede voedingsstoffen in het lichaam. Door voldoende vezels te eten blijft de ontlasting ook goed en verlaagd het de slechte cholesterol (LDL)

De wetenschap en de cactusvrucht

Onderzoeken tonen aan dat de cactusvrucht/peer/vijg een ontstekingsremmende werking heeft.  Daarnaast hebben de antioxidanten die in de cactusvrucht zitten een goede bescherming tegen oxidatie wat de bloedvaten dus beter doet beschermen.

De cactusvrucht is een goed stuk fruit voor je gezondheid die rijk is aan vitamine / mineralen en vezels. Een cactusvrucht past dus goed in een evenwichtige maaltijdschema.