• Hoofdstraat 91 - 6436CD - Amstenrade
  • Ma.- Vrij.: 08.00 tot 18.00 uur
Hoe kan ik u helpen?

Krachttraining of cardiotraining

Van de cliënten die ik begeleid is het grootste deel in shape en gaat het vooral om de aanpassingen in het hedendaagse voedsel of liever gezegd de voeding. Worden de prestaties verbeterd door scherper te kunnen trainen en met meer vermogen te kunnen sporten.

Stel je weeg 107 kg en bent 1.94 cm, je hebt dan overgewicht maar is dat zo erg? Overgewicht in welke vorm dan ook kan schadelijk zijn voor je gezondheid. Je gewrichten worden extra zwaar belast, er is een groter kans op hartfalen en in de meeste gevallen wordt dit overgewicht gecreëerd door ongezond eten.  Hierdoor bestaat er weer een kans op diabetes.

De meeste mensen willen daarom op een gezond gewicht zijn met een juist vetpercentage. Werkt dan de krachttraining of cardio training het beste?

Uit de groep personen die met overgewicht kampt is het grootste deel bezig met vooral fanatiek te gaan sporten, ze gaan hardlopen, doen mee met spinning en tegenwoordig zie je ook steeds meer mensen met overgewicht meedoen met bootcamps en obstacle runs. Helemaal niks mis mee maar ze vallen er vrijwel niks vanaf.

Op het moment dat je namelijk je lichaam zwaar belast en je hartslag tot de max wordt opgevoerd dan werk je niet aan je vetverbranding maar eerder aan het opbouwen van je conditie. Dit is ook niet verkeerd maar de uitgangspositie is gewichtsverlies.  Dus met je tong op de schoenen 5 km gaan hardlopen of op de loopband in de sportschool standje 9 gaan gebruiken zonder enige vorm van krachttraining zal niet het gewenste effect opleveren.

Wat dan krachttraining?

Krachttraining is een zeer belangrijk onderdeel in het afvallen van gewicht, dat wil niet zeggen dat je zonder de krachttraining geen gewicht kunt afvallen maar het gaat veel gemakkelijker wanneer je meer de nadruk legt op de krachttraining.

Wanneer je het doel hebt om gewicht kwijt te raken dan is het vooral belangrijk dat je lichaam optimaal in shape is door gezond te gaan eten en optimaal te gaan sporten. Veel mensen denken dat krachttraining meer is voor mannen en jonge jongens die denken dat ze Arnold Schwarzenegger kunnen worden. Wanneer je als vrouw in de sportschool gaat staan en met gewichten begint te zwaaien dan willen de mannen je meteen gaan vergelijken met Serena Williams. De huidige nummer 1 van de tenniswereld heeft spierbundels waar menig man jaloers op zou kunnen zijn.  Let op deze dame traint niet alleen hard op de tennisbaan maar traint daarnaast ook nog menig wat uren in de sportschool en is niet voor niets een topatlete.

Denk nu niet dat jij met misschien 4 uur per week sportschool bezoek meteen een kleerkast gaat worden, dat gaat niet lukken. Vrouwen hebben zeker geen mannelijke spierontwikkeling en krijgen deze dus ook niet vanzelf. Wanneer je nu effectief te werk gaat tijdens de krachttraining dan worden je spieren getriggerd en gaat de stofwisseling in de spieren omhoog. Hoe meer spieren je hebt des te meer calorieën je verbrand.

Het is daarom belangrijk dat je de spieren niet gaat verwaarlozen. Daarnaast moet je dan ook nog voldoende eten want wanneer je niet voldoende eet zal het lichaam de spieren opeten.  Als je minder spierweefsel in je lichaam hebt zitten verbrand je dus ook minder vet.  Een extra mooie bijkomstigheid is dat wanneer je veel spiermassa hebt het lichaam ook in rusttoestand calorieën verbrand die spieren moeten namelijk constant gevoed worden.

 Simmer trainen en niet harder trainen - Sportvoedingscoach.eu

Hoe gaan we dan trainen?

Krachttraining doe je eigenlijk door op een gecontroleerde manier gerichte oefeningen uit te voeren die je zelf steeds zwaarder maakt. Het heeft dus geen zin om met heel veel gewichten te gaan slepen en gooien wanneer je dit nog nooit hebt gedaan. Bij krachttraining maak je de spieren sterker en steviger. Tegenwoordig kun je niet alleen in de sportschool terecht maar ook bij de PT (Personal Trainer)  of gewoon thuis mits je de juiste spullen hebt. Krachttraining is dus meer gericht op het versterken van de spieren dan op het verbeteren van je conditie. Werk je toch liever aan de conditie dan moet je meer cardio oefeningen gaan uitvoeren.

Je kunt meer rendament uit je lichaam halen door in de zone van 55%-70% van je maximale hartslag (220 slagen) te gaan trainen. Dit zou er voor zorgen dat je nog een extra stimulering hebt. (voorbeeld persoon 30 jaar dan is het 220 slagen – 30 jaar = 190 slagen 55% = 104 slagen en 133 slagen.

Hoe zit het dan nu met de cardio training

Wanneer je in gewicht bent aan het reduceren (duur woord voor afvallen) dan kun je best 1x in de week een cardio training gaan uitvoeren. Door het gewichtsverlies is het ook lekker om eens tot THE MAX te gaan en zo je conditie en uithouding te trainen.

Start veilig

Zoals hierboven al beschreven heeft het geen zin om meteen vol in de gewichten te gaan. Juist door de juiste uitvoering van een oefening en de herhalingen van de setjes behaal je meer rendement.  Het heeft ook geen zin om je complete lichaam op een dag te trainen je maakt dan meer kapot dan dat je uit de training haalt. Het is altijd goed om vooraf goed te informeren hoe de begeleiding is, wat je zelf moet doen maar geef ook aan wat je van de begeleiding verwacht.

Voeding en wegen.

 Door zeer fanatiek te lijnen en veel te weinig te eten vertraag je de stofwisseling in je lichaam hierdoor ga je niet afvallen maar aankomen. Ga dus niet extreem weinig eten maar beperk de verkeerde inname. Door de juiste inname en het vele sporten val je zelf in vet af en krijg je ook lichaamsvormen die gewenst zijn. Op deze manier blijft de stofwisseling lekker bezig en wordt hij zelfs nog iets sneller.

Dus naast hard werken is de juiste voeding ook belangrijk, ga niet zomaar van alles eten wat je op het internet leest, er zijn geen pillen en shakes die er voor zorgen dat alleen je buik vet weggaat. Als die er waren dan was niemand flink, er zijn ook geen menu’s die standaard uit de printer komen en voor iedereen goed zijn. Want hoe zit het dan met je allergieën, geloofsovertuiging en andere belangrijke punten die meegenomen moeten worden in een gericht persoonlijk voedingsadvies.

Weet jij wat je begin score is? Je vetpercentage, je spiermassa of je viscerale vet? Niet? Dan is het goed om eens een afspraak met de Sportvoedingscoach te maken. Deze beschikt over de juiste geykte apparatuur om deze metingen te verrichtten. Als Sportvoedingscoach zorg ik dus niet alleen dat de mensen gemotiveerd blijven, ze krijgen ook persoonlijke begeleiding, worden gewogen en gemeten, krijgen maaltijdschema’s op maat en tot slot wordt hun huidige intake geanalyseerd.

Simmer trainen en niet harder trainen - Sportvoedingscoach.eu

%d bloggers liken dit: