• Hoofdstraat 91 - 6436CD - Amstenrade
  • Ma.- Vrij.: 08.00 tot 18.00 uur
Hoe kan ik u helpen?

E-nummers: Wat zijn ze en zijn ze schadelijk?

e-nummers gezond of schadelijk - sportvoedingscoach.eu

Als u regelmatig voedselproducten koopt, heeft u waarschijnlijk de term ‘E-nummer’ op het etiket gezien. Maar wat zijn E-nummers eigenlijk? En zijn ze schadelijk voor de gezondheid?

E-nummers zijn additieven die worden gebruikt om de smaak, kleur, textuur, houdbaarheid of voedingswaarde van voedsel te verbeteren. Het gaat hierbij om stoffen die niet van nature in het voedsel aanwezig zijn. Ze worden toegevoegd aan voedingsmiddelen om de kwaliteit en houdbaarheid te verbeteren, en om een consistent product te garanderen.

E-nummers worden gecodeerd met een E-nummer, gevolgd door een cijfer, zoals E100 of E322. Elk E-nummer heeft een specifieke functie in het voedsel. Sommige E-nummers hebben bijvoorbeeld een conserverende functie, terwijl andere de kleur of smaak van voedsel verbeteren.

Zijn E-nummers schadelijk?

Over het algemeen zijn E-nummers veilig om te consumeren in de hoeveelheden die in voedsel worden gebruikt. De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houden toezicht op het gebruik van E-nummers en beoordelen de veiligheid van deze additieven voordat ze worden goedgekeurd voor gebruik in voedsel.

Echter, sommige E-nummers kunnen in hoge concentraties schadelijk zijn voor de gezondheid. Een voorbeeld hiervan is E621, ook wel bekend als mononatriumglutamaat. Dit additief wordt gebruikt om de smaak van voedsel te verbeteren en komt vaak voor in hartige voedingsmiddelen zoals bouillon, chips en sauzen. In hoge concentraties kan het leiden tot hoofdpijn, duizeligheid en andere gezondheidsproblemen.

Andere voorbeelden van E-nummers die schadelijk kunnen zijn in hoge concentraties zijn E102 (tartrazine), E110 (sunset yellow), E123 (amarant) en E124 (ponceau 4R). Deze additieven zijn voornamelijk kleurstoffen en kunnen leiden tot allergische reacties en hyperactiviteit bij kinderen.

Natuurlijk voorkomen van E-nummers

Sommige E-nummers komen van nature voor in voedsel, terwijl andere synthetisch zijn geproduceerd. Het is belangrijk om op te merken dat alleen omdat een additief van nature voorkomt in voedsel, dit niet noodzakelijk betekent dat het veilig is in hoge concentraties of in geïsoleerde vorm.

Het natuurlijk voorkomen van E-nummers kan variëren. Zo komt E300 (ascorbinezuur) van nature voor in citrusvruchten, terwijl E101 (riboflavine) van nature voorkomt in melkproducten en eieren.

Hoeveel E-nummers mag ik consumeren?

De hoeveelheid E-nummers die u veilig kunt consumeren, hangt af van de specifieke E-nummers en de hoeveelheid die in het voedselproduct aanwezig is. Over het algemeen geldt dat de hoeveelheid E-nummers in voedselproducten veilig is voor consumptie en dat het eten van gevarieerd en uitgebalanceerd voedsel in combinatie met een gezonde levensstijl de beste manier is om een goede gezondheid te behouden.

Het is echter belangrijk om te weten dat sommige mensen allergische reacties kunnen hebben op bepaalde E-nummers. Als u gevoelig bent voor bepaalde E-nummers, kan het raadzaam zijn om voedselproducten die deze additieven bevatten te vermijden.

Controleer E-nummers met de EtiketWijzer app

Als u meer wilt weten over de E-nummers die in uw voedselproducten worden gebruikt, kunt u de EtiketWijzer app downloaden. Deze app is ontwikkeld door het Voedingscentrum en geeft u informatie over de E-nummers in voedselproducten en hun mogelijke gezondheidseffecten.

Conclusie

E-nummers zijn additieven die worden gebruikt om de kwaliteit, houdbaarheid en smaak van voedsel te verbeteren. Over het algemeen zijn E-nummers veilig voor consumptie in de hoeveelheden die in voedselproducten worden gebruikt. Sommige E-nummers kunnen echter schadelijk zijn in hoge concentraties en sommige mensen kunnen allergische reacties hebben op bepaalde E-nummers. Het is belangrijk om gevarieerd en uitgebalanceerd te eten en indien nodig advies te vragen aan een deskundige in geval van vragen of zorgen.