• Hoofdstraat 91 - 6436CD - Amstenrade
  • Ma.- Vrij.: 08.00 tot 18.00 uur
Hoe kan ik u helpen?

Sportsupplementen, heb je ze wel nodig?

De competitie is weer begonnen.

In de afgelopen weken zijn er weer tal van competities van start gegaan. De druk om maximaal te presteren en gezonder te leven wordt steeds groter. De vraag hoe je het lichaam hier goed op kunt voorbereiden dus ook het effect van supplementen. Alleen deze week al kreeg ik 16 vragen over supplementen.

Blog over eiwitten

Ik heb al eens eerder een blog gewijd aan eiwitsupplementen. Zeker niet slecht om te gebruiken maar er is veel troep op de markt. Whey eiwit, een concentraat een isolaat allemaal verschillende vormen van eiwit en de kwaliteit daarvan.

Sportsupplementen wat wel en zeker niet.

Sportsupplementen kunnen mits je je ze goed gebruikt helpen om je sportprestatie te bevorderen. Herstelshake, creatine, multivitaminen maar ook cafeïne tabletten horen daarbij. Een groot aantal topsporters kampt met een te kort aan vitamine D3. Een vitamine D2 is plantaardig terwijl de vitamine D3 uit dierlijke bron komt. Juist de vitamine D3 wordt door het lichaam makkelijker opgenomen. Vitamine D bevorderd de opname van de calcium waardoor de botten steviger worden. Een ernstig te kort kan zorgen voor spierkrampen en zwakkere spieren. Een vitamine D3 supplement kan dus voor de topsporter een echte aanwinst zijn. Steeds meer sporters kiezen er namelijk vaker voor om minder dierlijke producten te consumeren.

Reclames zijn mooi maar vaak niet de realiteit

Nu zijn er tal van supplementen op de markt, als je op het Google het woord supplement in tikt kom je een groot aantal merken tegen. De meeste merken worden vertegenwoordigd door “bekende personen”. Vaak weten deze personen niet dat ze een merk vertegenwoordigen.

Keurmerk NZVT en WADA

Belangrijk is het om te weten dat ieder supplement dat je als topsporter wilt gebruiken gekeurd moet zijn. Laat je dus zeker niet inpakken door mooie reclames. De batch (zeg maar de pallet met potjes) wordt getest en als ze worden goed bevonden dan kan er een NZVT keurmerk (Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport ) op of een WADA aanmerking. Je kunt dit batchnummer weer herleiden tot het moment dat het gefabriceerd is en ben je als sporter veilig om het te gebruiken.

Bij twijfel altijd vragen

Bij twijfel of gebrek aan kennis moet je nooit iets gaan gebruiken wat je niet kent. Je weet namelijk niet wat de werking is van het supplement of hoe je het moet gebruiken. Er zijn veel supplementen vertegenwoordigers op de markt die zich via internet inschrijven en zichzelf deskundige noemen. Kies als sporter niet de gemakkelijkste weg maar laat je altijd door een professional of sportdiëtist informeren. Deze weet precies wat je wel of niet nodig hebt maar ook of het supplement dat je wilt gebruiken gekeurd is.

Wil je weten of het supplement dat je wilt gebruiken goed voor je is? Stuur een appje met daarin de afbeelding en het etiket.

Gebruik je gezond verstand tovenaars zijn er al zoveel.