• Hoofdstraat 91 - 6436CD - Amstenrade
  • Ma.- Vrij.: 08.00 tot 18.00 uur
Hoe kan ik u helpen?

Spelt havermoutkoeken

Uitslapen zit er al jaren niet meer in. De jongste gaat weer naar school toe en ook de hond is tegenwoordig graag vroeg buiten de deur. Nu we in een volgende “corona fase” zijn beland en we weer iets meer mogen is het ook wel goed om terug te komen in het vertrouwde ritme. Nee een hand schudden zit er nog lang niet in maar op afstand even een goed gesprek is toch altijd fijner dan via teams, bluejeans, Skype of zoom. Hoe dan ook een ochtendmens ben je of dan ben je niet.

Het standaard dagritme

Wakker worden is opstaan, douche, aankleden en ontbijt maken. Tussendoor ook Siem zijn  broodtrommel voor school vullen want papa doet dat toch altijd verrassend lekker. Ik denk zelf dat Siem met zijn 7 jaar er geen zin in heeft. Ontbijten en dan naar school. Met een drukke agenda is het moeilijk om te experimenteren maar zoals bij velen is mijn agenda ook minder vol.

In de afgelopen periode heb ik regelmatig wat geschreven over het gebruik van havermout en wat je er allemaal mee kon doen. Op verzoek van een aantal mensen heb ik dan nu een havermoutkoek gemaakt. Nee ik ben echt niet de eerste die hem heeft uitgevonden. Iets wat ik wel kan zeggen over mijn havermoutpannenkoek maar hij is wel lekker en gezond.

Wat hebben we nodig voor deze spelt havermout koeken

130 gram speltbloem (ik heb deze van de Bisschopsmolen uit Maastricht) https://www.bisschopsmolenwebshop.nl/kollenberger-speltbloem-1-kg

140 gram havermout ( ik heb de wat grovere havermout gebruikt (wel 100% havermout)

1 eetlepel bakpoeder

1 eetlepel speculaaspoeder

75 gram basterdsuiker

75 gram rozijnen / gedroogde abrikoos

50 gram sesamzaad

2 eetlepels lokale honing

80 gram gesmolten boter

2 eieren

Snufje zout

Hoe gaan we ze bereiden

Stap 1: zet de oven op 180 graden doe op de bakplaat of het rooster een vel bakpapier.

Stap 2: Meng het spelbloem, de havermout, het bakpoeder met de andere specerijen onder elkaar.

Stap 3: Doe de suiker, samen met de rozijnen, de gedroogde abrikozen en het sesamzaad erbij. Nu nog even alles goed onder elkaar mengen.

Stap 4: De gesmolten boter samen met de honing en de eieren bij het onder elkaar gemengde mengsel.

Stap 5: Meng alles goed onder elkaar, dit mag met de hand maar een keukenmachine zal het deeg veel beter door elkaar kneden.

Stap 6: Maak een gelijk aantal bolletjes en leg deze op het bakpapier. Met de hoeveelheid deeg dat je nu hebt moet het lukken om zeker 12 a 14 bolletjes te maken.

Stap 7: Druk ze nu plat tot ronden koekjes maar let op dat deze niet tegen elkaar aankomen hou extra afstand. Ze worden namelijk wat groter.

Stap 8: Ze de timer op 15 minuten en controleer tussendoor de oven. Havermout kan nog al snel verbranden en dat zou zonden zijn. Als de spelt havermoutkoeken uit de oven komen zijn ze nog wat zachter. Buiten de oven worden ze met het afkoelen nog iets harder.

Alternatief

Je kunt de rozijnen vervangen door kleine stukjes dadel of kleine stukjes appel. Hetzelfde geldt voor de zaden deze kun je ook vervangen door noten erbij te doen. Let er dan wel op dat de noten er niet te veel inzitten en maak ze wat kleiner. Wat ook nog lekker is om cacaoflakes of kokosflakes er doorheen te doen.