Verkeerde keuzes maak jij zelf
Met grote regelmaat spreek ik mensen die iets aan hun levensstijl willen veranderen, afvallen, gezonder leven, meer sporten, stoppen met roken, minder snoepen en zo kan ik nog even doorgaan. Toch zijn die veranderingen niet even makkelijk sterker nog zelfs de beste geven gemakkelijk op.
Afgelopen week heb ik op een atheneum/gymnasium een aantal lessen besteed over gezond leven en eten, een deel van de leerlingen gebruikt met regelmaat alcohol, rookt of gaat extreem laat naar bed. Als ik dan individueel met de jongeren spreek blijkt dat ze stuk voor stuk moeite hebben om het “relaxte leven” op te geven.
Ieder jaar is er een nieuwe hype, we stoppen met zijn alle met roken, we gaan allemaal naar de sportschool toe of we willen allemaal minder snoepen. De meeste mensen houden dit nog geen maand vol en vallen terug in hun oude leef – en eetpatroon. Hoe kun je hier wel grip op krijgen?
Wat is wilt veranderen is niet altijd even makkelijk. Je wilt namelijk een oude gewoonte gaan vervangen of helemaal weglaten en dat lukt dus niet altijd even makkelijk.
De verkeerde keuze
Een sigaret is een vorm van ontspanning, een blikje energydrank, snoepje of een zak chips is gewoon lekker gezellig. Dit zijn bewuste keuzes die we maken omdat we ons daar goed bij voelen. Deze bewuste keuzes zijn dan in dit geval verkeerde keuzes. Wanneer je deze bewuste, ongezonde keuzes een lange tijd doet dan is het een van de dagelijkse gewoontes en sta je er niet meer bij stil hoeveel schadelijke stoffen je binnen krijgt uit de sigaretten of hoeveel kcal je uit het snoepen, chips ect. binnen krijgt.
Op het moment dat je dan uit eindelijk de gezonde veranderingen wilt toepassen dan brengt dat veel onzekerheid met je mee. Doe ik er wel goed aan, weet ik wel wat ik moet doen? uiteindelijk ga je te veel twijfelen en val je nog voor je aan je goede voornemens bent begonnen terug in de oude gewoontes.
Als je namelijk iets gaat weglaten uit je dagelijkse leefpatroon dan moet er iets voor in de plaats komen. Vraag het maar eens aan een roker die gestopt is, de drang naar zoetigheid is namelijk heel groot wanneer een roker direct stopt. Het gevolg is bijkomen in gewicht. De meeste rokers die de nicotine missen gaan dan ook weer snel terug naar het “veilige gevoel” en beginnen weer met roken.
Ben je sinds lange tijd weer begonnen met sporten of ga je voor het eerst sporten dan kom je in de meeste gevallen uitgeput van de training en heb je de dag later last van spierpijn. Ben je geen doorzetter en geef je dus snel op dan krijg je het “what de hell” effect. Boeien!! Dan maar niet, met als gevolg het sporten wordt ook weer aan de kant geschoven. Je bent dan wederom in de negatieve spiraal gekomen en is het geen misstap meer maar helemaal terug naar af.
Tot slot heb je ook nog de lekkere trek. Met een lege maag de supermarkt in gaan betekent dat je terugkomt met allerlei lekkere dingen die je eigenlijk niet wilde meenemen. Een lekkere zak chips wordt sneller meegenomen dan 100 gram kipfilet. Denk er eens aan als je op de bank zit. Altijd in dat zelfde hoekje film kijken. Normaal met een zak chips in de hand en nu met niks, gevolg je zoekt iets wat de chips kan vervangen. Dat zal dan niet een stukje komkommer zijn maar iets hartigs of zoets.
Hoe dan wel?
Als kind heb je alles moeten leren, denk eens aan je strikdiploma hoe vaak heb je niet de schoen verkeerd gestrikt, of je zwemdiploma “ik kan niet zwemmen” ook dat heb je moeten leren en als laatste je werk, iedere nieuwe functie is een leerproces. Je kunt namelijk niet alles direct even goed als de collega’s die het zelfde werk al jaren uitoefenen. Alles heb je moeten leren.
· Heb je een nieuw voornemen zie het dan als een uitdaging en benader het positief. Denk niet wat mag ik allemaal niet eten maar denk wat mag ik eigenlijk wel allemaal eten.
· Maak een lijstje met boodschappen voor je naar de winkel gaat of neem gepast geld mee. Je weet dan zeker dat je niet met de ongezonde dingen thuiskomt
· Wanneer je graag wilt sporten maar iedere keer een andere smoes weet te bedenken ga dan samen sporten. Je trainingsmaatje afbellen is heel vervelend! Ga ook een sport
beoefenen die je leuk vindt.
· Ga je aan je gewicht werken deel dit dan met je vrienden, ze zullen je onbewust erin stimuleren en ook helpen om je doel te kunnen bereiken.
· Maak een planning, wanneer je gaat sporten en wat je gaat eten.
· Beloon je zelf, 1 maand gesport of een paar kilo’s eraf koop dan iets leuks.
Strategie
Bepaal je strategie, er zijn hele makkelijke richtlijnen voor wat het een stuk makkelijker voor je maakt.
Think
· Wat wil ik bereiken
· Wat moet ik er voor doen
· Wat moet ik er voor laten
· Wat heb ik daar voor nodig
· Wie moet mij erbij helpen.
Plan
· Denk vooruit zet alles op papier
· Maak een week of maand schema (Voeding/training ect.)
Manage
· Is mijn doel nog haalbaar
· Doe ik er alles aan om mijn doel te bereiken
· Heb ik alles wat ik nodig heb
Heb ik nog voldoende ondersteuning
De Sportvoedingscoach kan je hier goed mee helpen, duidelijke afspraken, persoonlijke begeleiding en alleen maatwerk.