• Hoofdstraat 91 - 6436CD - Amstenrade
  • Ma.- Vrij.: 08.00 tot 18.00 uur
Hoe kan ik u helpen?

Doorzettingsvermogen heb jij dat?

Een van de moeilijkste dingen waar we dagelijks mee geconfronteerd worden is ons doorzettingsvermogen. Doorzettingsvermogen is een zeldzame kwaliteit die niet iedereen heeft. Sterker nog je hebt het of hebt het niet. Een enkeling kan door zeer hard te werken doorzettingsvermogen ontwikkelen, toch haken de meeste daarbij weer af.

Wanneer ik bij de cliënt op bezoek ga voor het intake gesprek dan bespreken we ook altijd de reden waarom iets niet lukt. Soms is het onwetendheid hoe je het bereiken van de doelstelling moet aanpakken maar het komt ook vaak voor dat de cliënt gewoon niet de energie/doorzettingsvermogen heeft om zijn of haar doel te kunnen bereiken.

Het opgave moment ligt dan toch weer een stuk gemakkelijker en dichterbij dan het moment van “even doorzetten”.
Om iets te kunnen realiseren heb je doorzettingsvermogen nodig, of je nu een voetballer bent die wekelijks speelt en vervolgens op de bank terecht komt en zich dan weer terug moet knokken in de basis.
Wat denk je van een model die in de harde modellenwereld moet leven. Iedere keer hopen dat je een opdracht binnensleept. Op het moment dat de keuze op een ander valt dan moet je er zonder blikken of blozen meteen weer overheen zetten en vrolijk doorlachen.

In beide situaties, of het nu de voetballer is of het model heb je ontzettend veel doorzettingsvermogen nodig anders bereik je niet je einddoel.
Doorzettingsvermogen is noodzakelijk om het gewenste doel te kunnen bereiken. De kans dat faalt is bij gebrek aan doorzettingsvermogen groter dan de kans dat je gaat slagen. Doorzettingsvermogen is dus eigenlijk zo hard werken dat je het einddoel kunt behalen. Niet afwijken van je einddoel maar er alles aan doen om te kunnen slagen.

De Voetballer:

Om terug te komen op de voetballer, Speler x speelt in het voetbalseizoen 15 keer in de basis, in de 16de wedstrijd wordt de speler zonder enige uitleg gepasseerd. De speler zit niet op de bank maar mag plaatsnemen op de tribune. De speler kan nu 2 dingen doen, hij kan links af slaan en zich bij het besluit neerleggen van de staf, genoegen nemen met een plek op de tribune of op de bank. Hij kan ook rechtsaf slaan en met de staf/trainer in discussie gaan waarom hij gepasseerd is. Vervolgens door slimmer te trainen en in het belofte elftal te laten zien dat de staf/trainer een verkeerde keuze heeft gemaakt. Door te knokken voor zijn plek zal hij sterker worden en zijn doorzettingsvermogen zal groeien. Uiteindelijk zal hij ook weer in de basis elf komen te staan.
In een enkel geval doet een trainer dit ook om de speler juist sterker te maken.

Het model:

Een ander voorbeeld is de modellenwereld. De voetbalwereld is een teamsport waarbij je als team faalt en ook als team wint. In de modellen wereld ben je een uniek persoon die op zich zelf is gewezen. In de strijd voor een verkiezing is het belangrijk dat je als model je sterke kanten goed benut en je zwakke kant niet te veel bloot legt en vooral de zwakkere kanten sterker maakt. Wordt je namelijk niet tot miss gekroond dan wordt er wel van je verwacht dat je blijft lachen. Krijg je te horen dat niet jij maar een collega model op de catwalk loopt in Milaan dan kun je niet ter plekke in huilen uit barsten maar moet je met een opgeheven hoofd de deur uit gaan. Ook hier kun je linksaf slaan, een bak ijs leeg eten en 3 weken in zak en as zitten. Je kunt ook rechtsaf slaan en juist nog harder werken aan je “eigen ik” zodat in de toekomst wel de keuze op jou gaat vallen.

Je doorzettingsvermogen is dus zeer belangrijk om je eigen persoonlijke doel te gaan behalen. Voor de een ligt deze lat erg laag en voor de andere ligt deze lat hoger en dat kan zijn in sommige gevallen veel te hoog. Het is daarom belangrijk dat je de persoonlijke doelen ook kunt realiseren en niet een doel voor ogen hebt dat niet haalbaar is. Je kunt het ook zien als een extra ingredient wat je in een gerecht moet toepassen om het zeer speciaal te maken.
Doelen stellen

De echte doorzetter:

Wanneer je als topsporter, topmodel of zakenman wilt slagen dan moet je een planning maken. Zo stelde Steffie Graf (voormalig nummer 1 dames tennis) in januari 1988 het doel om de grote (grandslam) tennisprijzen in 1 jaar te winnen. Het jaar 1988 zou dit moeten worden, als 18 jarig meisje was dit een doel waar de meeste mensen van zouden zeggen dat dit niet haalbaar zou zijn. In 1988 won Steffie Graf naast Olympisch goud ook de Australia open, Rolland Garros, Wimbledon en de US Open. Het doel was bereikt en dat kwam niet dat ze van dag tot dag deed leven. Nee dit doel bereikte ze om een planning te maken voor kort-midden en lang termijn. In 17 jaar prof tennis won ze in het enkelspel 902 wedstrijden en won ze 107 titels. Het doel was dus niet alleen maar hard trainen maar ook slimmer trainen, op haar voeding letten, haar goede speleigenschappen blijven houden en haar slechte speleigenschappen verbeteren.

Wil jij nu zelf meer bereiken maak dan een lijst, zet daarop een doel wat je over 1 maand wilt bereiken, wat je over 6 maanden wilt bereiken en waar je over 1 jaar wilt staan. Dit kun je doen als sporter, als model, als zakenman maar ook gewoon als huismoeder.
Beloon je zelf dan ook wanneer je een doel hebt behaald. Stel je als harde eis aan je zelf dat je binnen 1 maand 2 kg in vet wilt kwijt raken dan moet je er ook alles aan doen om dat doel te behalen. Ga dus niet stilzitten op de bank om televisie te gaan kijken maar ga wandelen. Eet niet de zak chips leeg die in de kast ligt maar pak een appel. Blijf je zelf constant motiveren en stimuleren. Je zult merken hoe makkelijker je het doel gaat behalen hoe groter je doorzettingsvermogen gaat worden.

Behaal je het doel niet ga je dan afvragen waarom heb ik het doel niet behaald en zoek geen excuus voor de dingen die je niet hebt gedaan. Leer daarvan en ga dan met een extra stap door voor de volgende doelstelling en zorg dat je daar wel alles voor doet om het te behalen.

Geen excuses meer:

Begin niet aan het begin van het jaar met sporten om vervolgens na 2 weken weer te gaan stoppen. Alleen met het juiste doorzettingsvermogen ga je slagen en hoef je zeer zeker ook niet op 1 januari te beginnen. Dan doen er genoeg en de meeste falen dan ook. Bedenk dus geen excuses om niet te gaan bedenk een reden om wel te gaan.

Prioriteiten stellen:

Wanneer je als doel hebt dat je dagelijks 5 km wilt lopen dan moet je er ook voor zorgen dat je dit doet. Zorg er dan voor dat je het eigen werk zo indeelt dat je de 5 km ook kunt lopen maar zorg er dan ook voor dat je die 5 km gaat lopen. Dat is dus een dagelijkse prioriteit.

Negatieve inruilen voor het positieve:

Wanneer je bij ieder moment denk, “het is meer weer niet gelukt” of “waarom kan ik dat nou niet” dan gaat het je niet lukken. Zet die negatieve instelling aan de kant en stap uit de neerwaartse spiraal. Denk positief “de volgende keer lukt mij dat ook” wanneer je positief denkt en blijft doorzetten dan behaal je het doel wel. Doemdenkers zijn er genoeg die zoeken zelfs nog iets negatiefs achter een steen die op de grond ligt. Denk dus gewoon “ik kan het” en “het lukt me wel”

Vandaag doen wat je kunt doen.

Ik ga vandaag niet sporten maar sport morgen een uurtje langer. Stel niks uit wat je vandaag kunt doen, heb je vandaag geen zin om te gaan sporten dan heb je dat morgen ook niet. Ga dan ook niet aan je zelf beloven dat je een uurtje langer gaat sporten want als je vandaag het niet kunt opbrengen om te gaan sporten doe je dit morgen ook niet. Ga gewoon sporten wanneer je er tijd voor hebt en doe geen loze belofte die je niet waar kunt maken. Wordt Nederland in 2016 Europees kampioen voetballen? Nee we willen het wel allemaal maar het doorzettingsvermogen was niet zo groot als het ego van enkele spelers. Met Ego kun je niks winnen wel met doorzettingsvermogen. Ga dus sporten wanneer je de mogelijkheid hebt en stel het niet uit.

Wat ga je doen

De keuze die ik in het begin heb geschreven van links of rechts afslaan is een keuze die je dagelijks moet maken. Soms maak je de verkeerde keuze en daar leer je van. De meeste keuzes die je maakt maak je met je hart en met je gevoel. Deze keuzes zijn dan vaak het beste. Wil je sterk blijven dan moet je een eigen identiteit creëren. Wil je als zakenman groot worden dan moet je ook de kleinere klanten bedienen. Wil je groot worden door juist die ene vis te score dan kun je als die vis op is wel eens direct op 0 uitkomen. Maak daarom de juiste keuzes en kies niet meteen voor de makkelijkste oplossing wanneer je denkt dat deze niet goed is.

Heb jij moeite om je doelstellingen te behalen en heb je hierbij ondersteuning nodig neem dan contact op met de Sportvoedingscoach