• Hoofdstraat 91 - 6436CD - Amstenrade
  • Ma.- Vrij.: 08.00 tot 18.00 uur
Hoe kan ik u helpen?

Overgewicht bij kinderen

Mijn kind te dik? Echt niet!”

Niemand wil graag erkennen dat zijn of haar kind te dik is. Natuurlijk zie je wel dat je kind ietsje forser is dan anderen, maar dat is niet zo erg dat je je zorgen moet maken, vind je. Toch past je kind ineens niet meer in die ene leuke broek, terwijl de lengte nog wel goed is. Je kind heeft een buikje en is daarom minder gaan sporten. Je kind wordt gepest en uitgescholden voor ‘dikke’, waardoor het niet meer lekker in zijn of jaar vel zit.

Jouw kind is niet de enige. Steeds meer kinderen hebben in meer of mindere mate te kampen met overgewicht, waardoor ze zich gehinderd voelen.

Gemiddeld genomen worden Nederlandse kinderen steeds zwaarder. In Nederland is op dit moment 1 op de 7 jongens te zwaar en zelfs 1 op de 5 meisjes. Dat zijn er in totaal ruim 450.000 kinderen! Dat is een verdubbeling ten opzichte van een jaar of 10 geleden. In sommige wijken is zelfs 1 op de 3 kinderen te dik!

Wanneer heeft een kind overgewicht?

Een kind heeft overgewicht als het meer weegt dan voor zijn of haar lengte goed is voor de gezondheid, omdat het te veel lichaamsvet heeft. Heeft je kind overgewicht of denk je dat het overgewicht heeft? Controleer dat dan eens met een BMI-meter. Je vult eenvoudig weg de leeftijd, lengte en buikomvang in en je kunt direct zien of je kind te zwaar is. Ook als je denkt dat je kind niet te zwaar is, is het verstandig om het eens een keertje te controleren.

Waardoor krijgen kinderen overgewicht?

Kinderen krijgen last van overgewicht als ze via de voeding meer calorieën binnen krijgen dan ze verbruiken. De overtollige energie wordt in de vorm van lichaamsvet opgeslagen door het lichaam, waardoor het gewicht stijgt.

Het is natuurlijk mogelijk dat je kind een erfelijke aanleg heeft voor overgewicht, maar dat speelt maar een hele kleine rol. Overgewicht komt alleen tot uiting als je kind te veel eet en te weinig beweegt, of zoals het in de volksmond heet: “Ieder pondje komt door het mondje”.

Is een dieet een goede optie?

Een streng dieet kan een tekort aan benodigde voedingsstoffen bewerkstelligen. Dit is natuurlijk niet gezond, vooral niet voor kinderen die nog in de groei zijn. Pas dus op met strenge diëten, waardoor een verkeerd lijngedrag kan ontstaan.

Een bijkomend probleem is dat een kind het dieet vaak niet lang kan volhouden, omdat ze zich hiermee nog meer onderscheiden van de groep en ze waarschijnlijk nog meer gepest worden.

Maak kinderen bewust

Het klinkt eenvoudig, maar de beste methode is om kinderen met overgewicht bewust te laten worden van hun situatie en hoe ze op gewicht kunnen blijven dan wel kunnen afvallen. Dat lukt alleen als ze zelf bewuste keuzes leren maken. Dat is belangrijk, want je kunt er niet altijd zelf bij zijn. Werk samen aan goede eetgewoontes, maak ze bewust van wat ze eten en laat ze voldoende bewegen. Dat is niet alleen goed voor nu, maar zeker zo belangrijk voor later.

Aanpak van overgewicht in de praktijk

Er bestaat geen kant-en-klare oplossing om kinderen van hun overgewicht af te helpen. Elk kind en elke situatie is nu eenmaal anders. Er zijn wel een aantal praktische tips, een soort stappenplan, die je een eind op weg kunnen helpen.

  • Zoek uit of je kind overgewicht heeft en in welke mate. 
    Dit kun je doen met behulp van een BMI-calculator (Body Mass Index), dat geeft exact aan of het gewicht van je kind overeenkomt met de lengte, leeftijd en geslacht.
  • Weet hoeveel je kind mag eten.
    Diverse voedingscoaches of instituten zoals bijvoorbeeld het Voedingscentrum, kunnen je informeren over hoeveel voeding en calorieën je kind elke dag nodig heeft. Houd je daar dan ook en wees voorzichtig met tussendoortjes. Stel bijvoorbeeld een dagindeling in met maximaal 7 eetmomenten.
  • Zoek uit welke voedingsproducten je kind nodig heeft.
    Een goed eetpatroon staat of valt met de boodschappen die je in huis hebt. Wat er niet is kun je niet eten, dus als je minder dikmakers in huis hebt, zal je kind er ook minder van eten. Eet altijd gevarieerd en zorg dat het lekker blijft. Deze nieuwe manier van boodschappen doen heeft effect op iedereen, niet alleen op het kind met overgewicht, niemand uitgezonderd.
  • Zorg voor voldoende beweging.
    Bewegen is gezond! Probeer je kind te stimuleren op een sport te gaan, het liefst bij een sportvereniging. Ga eens een stuk wandelen of fietsen met je kind. Laat je kind te voet of met de fiets naar school gaan en niet altijd met de auto of bus. Je kind kan bijvoorbeeld zelf eens boodschappen gaan doen, in de tuin of in het huis klusjes doen. Alle vormen van bewegen zijn belangrijk en helpen naar het gewenste resultaat toe te werken. Geef zelf het goede voorbeeld en heb geduld met je kind. Geef alleen positieve feedback om je kind niet te demotiveren.
  • Wees consequent
    Een nieuw eet- en leefpatroon zal ongetwijfeld op enige weerstand stuiten, net als elke verandering overigens. Vele vragen, verwijten of zelfs driftbuien zullen in het begin het gevolg zijn. Die kun je alleen het hoofd bieden als je zelf het goede voorbeeld geeft en je onder welke omstandigheden dan ook consequent blijft. Zolang je een vast structuur hanteert voorkom je een boel discussie.
  • Hou vol!
    Alle inspanningen leveren alleen resultaat als je volhoudt. Niet alleen nu, maar ook op de lange termijn. Je kind met overgewicht zal zich gesteund voelen waardoor het beter in zijn vel zal komen te zitten.

Uit de gevarenzone

Als je kind voldoende en vooral gezond eet en daarnaast voldoende beweegt, zul je de kilo’s er over het algemeen toch niet af zien vliegen. Dat is ook absoluut niet de bedoeling. Zolang het eet- en beweegpatroon van je kind goed is, groeit je kind vanzelf uit de gevaren zone. De lengte van je kind neemt namelijk toe, dus als het gewicht gelijk blijft verbetert daarmee automatisch de Body Mass Index (BMI).

Als je ziet dat je kind in de lengte gegroeid is, bereken dan de BMI opnieuw. Dat is de enige manier om de verbetering concreet te maken. Je deelt op die manier het succes met iedereen, waardoor de motivatie om op dezelfde voet door te gaan alleen maar zal groeien.

Uitzonderingen

Zolang de nieuwe eet- en beweeggewoontes goed worden toegepast is er echt wel ruimte om zo af en toe eens een keertje te zondigen, bijvoorbeeld op een verjaardagsfeestje, zolang het voor het kind maar duidelijk is dat het ook echt om een uitzondering gaat.