• Hoofdstraat 91 - 6436CD - Amstenrade
  • Ma.- Vrij.: 08.00 tot 18.00 uur
Hoe kan ik u helpen?

21 september wereld Alzheimerdag – Mijnbreincoach en gezonde voeding

Waar veel mensen aan denken als je over alzheimer spreek is dat je vergeetachtig gaat worden. Alzheimer is een van de 50 ziektes die onder de noemer dementie vallen. Toch kun je wanneer je goed voor je zelf zorgt de kans verkleinen.

JOGG Gemeente.

In de kersverse nieuwe JOGG Gemeente Landgraaf hebben Irene Heger van de universiteit in Maastricht en ik op uitnodiging van Welsun een lezing mogen geven over alzheimer in combinatie met voeding.  In wijkpunt de Dormig in Landgraaf waren een kleine 80 personen geïnteresseerd in het verhaal.

Mijnbreincoach

De universiteit is bezig met verschillende onderzoeken, ook Alzheimer is daar een van. De universiteit in Maastricht heeft samen met Alzheimer Centrum Limburg mijnbreincoach ontwikkeld. Een app die duidelijk aan de hand van een (lange)vragenlijst een profiel van je maakt. Hierna krijg je een overzicht van verbeterpunten en dagelijks een (Walnoot)tip.

Irene hield een boeiend verhaal over het ontstaan van Alzheimer en hoe dit langzaam zijn uitwerking heeft op je lichaam. Zeker de manier van ontstaan van Alzheimer/ Dementie was voor meeste niet bekent. Denk aan slechte voeding, eenzaamheid, stress maar ook te weinig bewegen. Ook liet ze zien in welke delen op de aarde Alzheimer het meeste voorkwam. In de bekende blue-zones op de wereld het minste. (hier leven dan ook veelal mensen die 100+ worden).

Mediterraans dieet

In het 2de deel sprak ik vooral over het  Mediterraans dieet en wat de gevolgen van te veel aan suiker zijn. Voor veel mensen is het namelijk niet bekend dat een te veel aan suiker een van de grootste problemen zijn voor het ontwikkelen van overgewicht. Een gevolg van overgewicht kan zijn diabetes en laat juist die groep mensen een verhoogde kans op Alzheimer te ontwikkelen (3x zo grote kans)

Ondanks de leeftijd van de bezoekers is iedereen tot het einde gebleven en waren ze blij met de informatie die ze ontvangen hebben.

Meer informatie

Wil je meer weten over Mijnbreincoach de app die je goed inzicht geeft hoe gezond je nu bezig bent. kijk dan hier

Wil je meer weten over Alzheimer Nederland kijk dan hier

Welsun organiseert vaker thema avonden. Kijk voor meer informatie hier