• Hoofdstraat 91 - 6436CD - Amstenrade
  • Ma.- Vrij.: 08.00 tot 18.00 uur
Hoe kan ik u helpen?

Hamsteren .. niet de slimste manier.

Hamsteren het wordt afgeraden maar we doen het wel. Waarom? Wanneer er een groep me begint dan gaat de rest er lekker mee verder want stel je eens voor ik heb niks. Wat misschien wel goed is om te weten is dat je een aantal voedingsmiddelen gemakkelijk kan invriezen. De een bewerkt de andere onbewerkt. Wanneer je dus gaat hamsteren bestaat de kans dat je later toch weer veel moet weggooien en dat is dus zonden en kost alleen maar geld.

Invriezen

Wanneer je iets gaan invriezen moet je er voor zorgen dat je vriezer altijd schoon is. De gemiddelde vriestemperatuur ligt op -18 graden. Voor vlees zijn er een aantal richtlijnen. Wanneer je onbewerkt vlees hebt, denk dan aan rauw vlees, runder gehakt of een biefstuk dan kun je deze zeker 1 jaar in de vriezer hebben liggen. Bewerkt vlees, zoals gemengd gehakt, rollade of BBQ pakketten kunnen slechts een paar maanden in de vriezer. Let er altijd op dat de verpakkingen vacuüm zijn want ijsvorming op het vlees is niet goed. Vlees dat ingevroren is kun je niet opnieuw invriezen. Let er dus goed op dat je geen grote verpakkingen invriest maar kleinere (per persoon) verpakkingen maakt.

Let het vlees ook niet de hele nacht op het aanrecht of in de gootsteen, dit tast de kwaliteit van het vlees aan en het zou zelfs slecht kunnen worden. Zet het liever afgedekt op een bordje in de koelkast. Wanneer je vis koopt dan kun je vis net als vlees invriezen. Het is wel belangrijk dat de verpakkingen hierbij zo veel mogelijk vacuüm zijn. Vis is minder lang ingevroren te bewaren dan vlees. Vries vis dan ook alleen in wanneer je weet dat je het op kort termijn weer nodig hebt.

Groenten en fruit

De meeste groenten kun je blancheren wat betekent dat ze ook langer houdbaar zijn dan verse rauwe groenten. Let er wel op dat ze echt geblancheerd moeten zijn en je ze goed laat uitlekken. Fruit kun je wel invriezen maar dit zal altijd effect hebben op de structuur van het fruit. Een moes maken kan wel maar ook daarbij de opmerking dat je deze goed moet verpakken. Wanneer er kristalvorming komt op het product is er kwaliteitsverlies en is dit niet goed.

Brood en sauzen

Je kunt brood altijd invriezen maar belangrijk is wel dat je weet wat de ingrediënten zijn. Een basisbrood dat bestaat uit water, gist, meel en zout is gemakkelijk in te vriezen en kun je ook laten ontdooien. Een brood dat bestaat uit veel extra toevoegingen kun je ook invriezen maar door bv toevoeging van melk zal het brood minder smaakvol zijn en kan het zijn volume verliezen.

Wanneer je sauzen maakt dan moet je die eerst terug koelen. Niet in de ijskast zetten want dat kost veel energie en kan het er voor zorgen dat andere ingevroren producten worden verwarmd. Iets wat niet goed is en je dus ook niet moet doen. Wanneer je sauzen maakt op basis van pure producten (dus zonder room, melk, ect) kun je deze best lang in de vriezer laten liggen. Belangrijk wel dat je ook hierbij zorgt dat deze vacuüm verpakt zijn.

Kliekjes

Nederland is een kliekjes land, soepen, maaltijden, sauzen het meeste gooien we in de vriezer. Toch is het belangrijk dat je weet wat je in de vriezer stopt. Sommige maaltijden kunnen gewoon niet ingevroren worden omdat er dan veel smaak verlies komt of ze zelfs op het moment van opwarmen kunnen bederven. Spinazie a la crème is misschien wel lekker maar wanneer je deze opnieuw gaat invriezen en vervolgens gaat opwarmen kun je er goed van ziek worden.

Houdbaarheid en etiketten

Zorg er voor dat je de vriezer regelmatig schoonmaakt en weet wat je ingevroren hebt. Maak een duidelijk etiket wat erin zit. Schrijf daar niet alleen maar op “Kip” maar vermeld ook de datum wanneer het de vriezer is ingegaan. Bij sauzen vermeld je ook wat er in de saus zit.

Ligt het langer dan de voorgeschreven maanden in de vriezer dan moet het weg.

Koop je echter vlees en vis dat al bijna over de houdbaarheidsdatum heen is dan is het niet slim om deze in te vriezen. De schadelijke micro organisme is al aanwezig en zal het vlees en vis alleen maar meer aantasten.

Tot slot!

De temperatuur gaat weer omhoog, wanneer je gaat BBQ en je het vlees op een koelschaal hebt liggen maar wel in de buiten temperatuur hebt staan kun je het niet meer rauw invriezen. Het enige wat je wel kunt doen is het vlees bakken en dan later die dag of de dag erna opeten. Vlees wat in de buitenlucht staat en zeker in de zon zal al aangetast worden en daarvan wordt de kwaliteit zeker niet beter.