• Hoofdstraat 91 - 6436CD - Amstenrade
  • Ma.- Vrij.: 08.00 tot 18.00 uur
Hoe kan ik u helpen?

Je wordt niet dik tussen kerst en nieuwjaar

Nog een paar dagen en dan zitten we met zijn allen weer aan het kerstdiner om vervolgens een week later het glas te heffen en elkaar een gelukkig en gezond nieuwjaar te wensen. De maand januari staat ook in het teken van de goede voornemens.

Volle winkelwagens en rijkgevulde tafels zorgen er voor dat we na de feestdagen een schuldgevoel hebben. De verpakkingen zijn nog smaakvoller, supermarktketens die steeds nieuwe gerechten presenteren die allemaal even gemakkelijk te bereiden zijn en tot slot de massa die vooral niet voor elkaar onder wilt doen.

Winkels lopen vol

In de afgelopen dagen heb ik een aantal supermarkten bezocht, van de Jumbo en Makro in Nuth, De Albert Heijn XL in Kerkrade, de Lidl in Hoensbroek en de plus in Heerleheide. Overal krijg je de mooiste aanbiedingen met de meest lekkere ingrediënten. Wanneer je de verpakkingen leest stelt het allemaal niks voor en heb je binnen een handomdraai de mooiste maaltijd op tafel.

Bij de Makro stond een dame en een heer op de vis afdeling. Het assortiment is daar het hele jaar al erg groot maar ook nu wat extra mooie vis aanbiedingen. De dame wilde graag met kerst de koningskrab op tafel. Schat laten we deze nemen hij ziet er zo leuk uit! Goh wat zou ik dan toch graag muisje in dat huis willen spelen. Ze weten wellicht niet hoe bewerkelijk het is om dit mooie beestje te bereiden, dat deze levend in de pan gaat en tot slot de pan 3 keer zo groot moet zijn dan normaal. Dan heb je hem ook nog niet schoongemaakt en gegeten.

Hoe dan ook mensen maken veel keuzes die niet bij hun passen en waar ze achteraf weer spijt van hebben.

Wat dan wel?

Kerst en oud jaar staan altijd in het teken van vreugde, gezelligheid, emoties en liefde.  Dan nog wat vuurwerk en de goede voornemens. Wil je stoppen met roken dan wordt dit vergoed door de overheid maar wil je aan je gezondheid werken dan weet je niet waar je het moet zoeken. De fitnesszalen in de omgeving tellen zich alweer rijk. Tal van mensen die zich voor een jaar gaan aanmelden om vanaf februari niet meer te komen.

We gaan mee met de nieuwe trends en hypes.

We gaan in 2019 massaal over op de vlierbessen. De frambozen en bramen willen we niet meer, We drinken havermelk en geen normale melk meer en tot slot moeten we overstappen op gemberwater omdat dit ook weer zo gezond zou zijn. Wil je wat anders eten dan normaal dan onthoud de term Pegan Eten. Dit is een mix van Paleo en vegan (eten als een oermens zonder suiker en dan nu ook alleen nog zo dat er niks bij zit wat van een dier afkomt) Daarin tegen zal kokosvet vrijwel verdwijnen uit de keukens. De avocado’s gezien de zware impact op de lokale bevolking en de hoeveelheid bomen die gekapt dienen te worden voor de aanleg krijgen het ook zwaar.

Gezond verstand heb je wel maar we gebruiken het te weinig.

Mijn moeder zegt altijd je wordt niet dik tussen kerst en nieuwjaar maar tussen nieuwjaar en de kerst. Als je nu gewoon het hele jaar op een normale manier eet en drinkt. De seizoensgebonden en bij voorkeur nog uit de streek doet eten dan heb je al heel wat gewonnen. Deze zijn namelijk rijk aan voedingswaarden, veelal onbespoten en tot slot goedkoper omdat er in het seizoen voldoende van is. De aardbeien die nu in de winkel liggen komen niet uit Nederland. Ze zijn wel rood maar niet lekker! Onze hersenen zeggen het is een aardbei maar onze smaak geeft aan dat het meer na water smaakt. Eet dus niet dat wat je allemaal lekker lijkt en wat onbekend is maar ga terug naar de basis die je geleerd hebt. Indiërs eten nu eenmaal anders dan Surinamers en de Zweedse bevolking telt meer vegetariërs dan de Duitse bevolking.

De slechtste keuze is geen keuze

Nu de feestdagen voor de deur staan komt er toch overal wat lekkers op tafel, of het nu gaat om een gevulde kalkoen, de op huid gebakken zalm, de ossenhaas met bramensaus of gewoon dat kerstkransje. Realiseer je goed dat wat je die dag in je mond stop niet bepalend is hoe jij je het hele jaar voelt.  Een lekkere maaltijd hoeft niet perse ongezond te zijn. Kies dus voor een normale portie en niet voor een extra grote portie. Eet rustig iets extra’s maar laat voor de andere ook nog wat over. Geniet van de gezelligheid, de emoties, de aandacht en liefde om je heen. Je wordt niet dik tussen kerst en nieuwjaar maar tussen nieuwjaar en de kerst.

Heb je nog wat over? Gooi het niet weg maar geef het mee aan iemand die het kan gebruiken.