Wie kent het niet het televisieprogramma op goed geluk(1991). Zeg maar het ouderwetse Tinder maar dan op televisie. Carry Tefsen presenteerde het programma als beste. Tijdens het programma zaten er 3 mensen op een stoel en 1 persoon achter het scherm. Deze stelde vragen en na aanleiding van de antwoorden koos hij/zij de persoon die waarbij de klik het beste was, op GOED GELUK dus. Nu vraag je je zeker af wat dit te maken heeft met gezond eten of niet?
We zijn kuddedieren en lopen allemaal de zelfde richting op
Als je iets wilt veranderen aan je gezondheid dan roepen de meeste mensen ‘ik ga diëten” jaarlijks aan het begin van het nieuwe jaar komen de dieetgroepjes als paddenstoelen uit de grond we gaan allemaal het zelfde doen. Vreemd genoeg zijn die zelfde groepjes naar een aantal maanden ook weer verdwenen. Het is dus op goed geluk als je in die periode ook je resultaat hebt geboekt maar hoe goed is dat geluk?
Voor de meeste mensen gaat dit niet werken, het is goed wanneer je met een groepje samen bent en elkaar kunt motiveren maar wat voor de een misschien heel goed werkt hoeft voor een ander niet te werken. Integendeel je kunt er zelfs gefrustreerd van raken. Want waarom valt mevrouw x wel af en mevrouw y niet. Terwijl ze het zelfde doen en het zelfde in gewicht wegen.
mealpreppen en weinig suiker
Diëten wilt niet zeggen dat je minder moet gaan eten of maaltijden gaat overslaan. Nee een dieet volgen wilt vooral zeggen je eetpatroon gaan aanpassen na behoefte. Je hoeft geen honger te lijden en je hoeft zeker niet een maaltijd over te slaan. Ik vind het belangrijk dat je vooral voldoende eet, geen maaltijden overslaat en je tussendoortjes op de juiste manier gaat inzetten. Zodra je honger krijgt ga je snaaien.
Een tussendoortje is geen maaltijdvervanger. Veel mensen zien dit wel als maaltijd vervanger maar dat werkt niet. Een tussendoortje is ook geen koekje of een reep chocolade. Op het moment dat je bloedsuiker spiegel (te) laag is heeft je lichaam zin in eten. Zin is in de meeste gevallen behoefte aan suiker pas op het moment dat je een droge volkoren beschuit zou opeten dan heb je echt honger. Maak dan ook bewuste keuzes in je tussendoortjes en zet ze al klaar is dat mogelijk is. Een ander woord hiervoor is ook wel meal preppen (zo veel mogelijk voorwerken om tijd en kosten te besparen maar ook om gezonde keuzes te maken) Een tussendoortje is bij voorkeur een gezond, bevat niet te veel calorieën, niet te veel suiker, niet te veel zout en vrijwel geen verzadigd vet.
Wanneer dan niet
Als je het druk hebt dan mag je al blij zijn als je de lunch niet over gaat slaan. Sterker nog de tussendoortjes schieten er bij de meeste gevallen bij in. Wanneer je thuis bent dan denk je misschien wel de hele dag aan het eten dit komt puur uit verveling. Ga je bij iemand op bezoek dan komt er al heel gemakkelijk een koekje bij het kopje thee of wat anders lekkers. Zeg op voorhand al nee tegen je zelf of zorg dat je je eigen gezonde tussendoortje bij je hebt.
Wat helpt dan wel
Hou je zelf niet voor de gek, Wanneer je wat aan je gezondheid wilt doen dan moet je voor gaan. Niet zeggen ik wil wel maar…. Dat is het meest voorkomende excuus. Als je weet dat je in de avond moeite hebt en op voorhand weet dat je gaat snaaien haal dan niks lekkers in huis. Als je overdag moeite hebt om voldoende vocht tot je te nemen zet dan een app op je telefoon die je er aan herinnert en zet een flesje of kan water in het zicht. Zorg dat de maaltijden niet te lang uit elkaar liggen want anders ga je toch weer snaaien. Eet dat wat je lichaam nodig heeft. Doe je de hele dag niet veel dan zijn de koolhydraten niet in grote getallen nodig. Ben je heel actief dan mag je best wel wat extra brandstof bijtanken.