• Hoofdstraat 91 - 6436CD - Amstenrade
  • Ma.- Vrij.: 08.00 tot 18.00 uur
Hoe kan ik u helpen?

In de reeks diëten van 2023: Intermittent fasting

intermitted - dieet - sportvoedingscoach.eu

Intermittent fasting is een voedingspatroon waarbij men periode van vasten afwisselt met perioden van eten. Er zijn verschillende vormen van intermittent fasting, zoals de 16/8-methode waarbij men 16 uur vast en 8 uur eet, of de 5:2-methode waarbij men 2 dagen per week vast en de overige dagen normaal eet.

Doet intermittent fasting chronische ziekte verminderen

Er is bewijs dat intermittent fasting kan helpen om gewicht te verliezen en het risico op bepaalde chronische ziekten te verminderen. Bij gewichtsverlies kan intermittent fasting helpen omdat het leidt tot een calorie-deficiënt dieet, wat betekent dat men minder calorieën binnenkrijgt dan men verbruikt. Dit kan leiden tot gewichtsverlies als men minder calorieën binnenkrijgt dan men nodig heeft om op gewicht te blijven. Bovendien kan intermittent fasting het metabolisme verhogen, wat kan bijdragen aan gewichtsverlies.

Er is ook bewijs dat intermittent fasting het risico op bepaalde chronische ziekten kan verminderen. Zo kan het het risico op hart- en vaatziekten verlagen door de bloeddruk te verlagen en het cholesterolgehalte te verbeteren. Het kan ook het risico op diabetes type 2 verlagen door de bloedsuikerspiegel te stabiliseren. Bovendien kan het het risico op sommige vormen van kanker verminderen door ontstekingen te verminderen en het immuunsysteem te versterken.

Vermoeidheid en uitputting?

Er zijn echter ook enkele nadelen van intermittent fasting waarmee rekening gehouden moet worden. Zo kan het leiden tot vermoeidheid en uitputting, vooral aan het begin van het vasten. Bovendien kan het leiden tot een gebrek aan concentratie en mentale helderheid. Het kan ook leiden tot een tekort aan bepaalde voedingsstoffen als men niet voldoende eet tijdens de eetperioden.

Intermittent fasting is niet geschikt voor iedereen. Het is belangrijk om te overleggen met een arts voordat men begint met intermittent fasting, vooral als men bepaalde medische aandoeningen heeft, zoals diabetes type 1, eetstoornissen of een laag gewicht. Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, moeten ook voorzichtig zijn met intermittent fasting omdat het hun voedingsbehoeften en die van hun baby kan beïnvloeden.

is intermittent fasting geschikt voor sporters?

Het is belangrijk om te overwegen of intermittent fasting geschikt is voor sporters voordat men het als voedingspatroon kiest. Hoewel er enkele voordelen zijn aangetoond voor sporters die intermittent fasting toepassen, zijn er ook enkele nadelen waarmee rekening gehouden moet worden.

Voordelen van intermittent fasting voor sporters zijn onder andere:

Het kan helpen om gewicht te verliezen en het vetpercentage te verlagen, wat kan bijdragen aan de prestaties van sporters.
Het kan het metabolisme verhogen, wat kan helpen om meer calorieën te verbranden.
Het kan het risico op bepaalde chronische ziekten verminderen, wat kan helpen om de algehele gezondheid te verbeteren.
Echter, er zijn ook enkele nadelen waarmee rekening gehouden moet worden:

Het kan leiden tot verminderde energie- en uithoudingsvermogen tijdens het vasten, wat kan leiden tot mindere prestaties tijdens de training.
Het kan leiden tot een tekort aan bepaalde voedingsstoffen als men niet voldoende eet tijdens de eetperioden. Dit kan leiden tot een afname van de spiermassa en een afname van de prestaties.
Het kan leiden tot hormonale verstoringen, wat kan leiden tot een afname van de testosteronproductie bij mannen en een afname van de oestrogeenproductie bij vrouwen. Dit kan ook leiden tot afname van de prestaties.
In samenvatting kan intermittent fasting geschikt zijn voor sommige sporters, afhankelijk van hun specifieke behoeften en doelen. Het is echter belangrijk om te overleggen met een arts of voedingsdeskundige voordat men begint met intermittent fasting, om ervoor te zorgen dat het voedingspatroon aan de behoeften van een persoon voldoet en om te voorkomen dat men een tekort aan bepaalde voedingsstoffen oploopt.

Samengevat

In samenvatting kan intermittent fasting een effectief middel zijn om gewicht te verliezen en het risico op bepaalde chronische ziekten te verminderen. Het is belangrijk om te overwegen dat het niet geschikt is voor iedereen en dat men altijd een arts raadpleegt voordat men begint met dit voedingspatroon. Bovendien moet men ervoor zorgen dat men voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt tijdens de eetperioden om te voorkomen dat men een tekort oploopt.

Arts altijd te raden gaan

Het is altijd het beste om advies te vragen aan een arts voordat men begint met intermittent fasting, vooral als men bepaalde medische aandoeningen heeft, zoals diabetes type 1, eetstoornissen of een laag gewicht. Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, moeten ook voorzichtig zijn met intermittent fasting omdat het hun voedingsbehoeften en die van hun baby kan beïnvloeden.

Een arts kan beoordelen of intermittent fasting geschikt is voor een persoon op basis van hun medische geschiedenis en huidige gezondheidstoestand. Ze kunnen ook advies geven over hoe het voedingspatroon het beste kan worden geïmplementeerd en wat men moet doen om ervoor te zorgen dat men voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.

Als men geen medische aandoeningen heeft en geen zwanger is of borstvoeding geeft, kan men ook advies vragen aan een voedingsdeskundige of diëtist. Zij kunnen helpen om een voedingsplan op te stellen dat aan de behoeften van een persoon voldoet en dat rekening houdt met het intermittent fasting-voedingspatroon.

In samenvatting is het het beste om advies te vragen aan een arts voordat men begint met intermittent fasting, vooral als men bepaalde medische aandoeningen heeft, zwanger is of borstvoeding geeft. Voedingsdeskundigen en diëtisten kunnen ook advies geven om ervoor te zorgen dat men voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt tijdens het intermittent fasting-voedingspatroon.

Bronnen:

“Intermittent Fasting: Surprising Update” (Harvard Health Publishing, 2021). https://www.health.harvard.edu/blog/intermittent-fasting-surprising-update-2021102022202
“Intermittent Fasting for Weight Loss” (Mayo Clinic, 2021). https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/weight-loss/in-depth/intermittent-fasting/art-20392406
“Intermittent Fasting: Is It Right for You?” (National Institute on Aging, 2021). https://www.nia.nih.gov/health/intermittent-fasting-right-you

Nieuwsbrief aanmelding

Please wait...

Bedankt voor uw aanmelding.

Groet,

André Mostard - Sportvoedingscoach.eu