• Hoofdstraat 91 - 6436CD - Amstenrade
  • Ma.- Vrij.: 08.00 tot 18.00 uur
Hoe kan ik u helpen?

De grote misleiding van vruchtensap

Regelmatig wordt mij tijdens de presentaties gevraagd hoe gezond vruchtensap nu is., Er zijn namelijk veel onduidelijkheden op het etiket, die de verwarring nog groter maken.

Gezonden sappen zijn niet zo moeilijk

Je loopt een supermarkt binnen en de winkelschappen staan vol met (verse)vruchtensappen. Mooie verpakkingen en het ziet er ook nog eens gezond en lekker uit. Vaak is dit pure misleiding uit commercieel oogpunt. Als je namelijk goed kijkt op het etiket dan staat er bij de ingrediënten, voedingsstoffen en andere toevoegingen, dat het uit geconcentreerd vruchtensap bestaat. Dat klinkt misschien nog gezond maar niets is minder waar. Wat houdt nu deze term in en in hoeverre spreek je nu nog over vers vruchtensap.

De grote misleiding

De verpakking waarop staat vermeld, “ 100% geconcentreerd fruit”, of de term dit product, “bevat geen toegevoegde suikers” en tot slot de term, “vers uit de natuur”. In de meeste gevallen gaat het om geconcentreerd vruchtensap.

Hoe wordt geconcentreerd vruchtensap gemaakt?

Om zoveel mogelijk winst te maken en dus een product zo goedkoop mogelijk te willen inkopen, wordt het product uit verschillende landen geïmporteerd, niet als sap maar als geconcentreerd vruchtensap. Het water wordt uit het sap gehaald, dit gebeurt door destillatie een mooie term voor een techniek om door middel van verdamping twee of meer stoffen in een oplossing te scheiden. Deze techniek is gebaseerd op het verschil inkook punt van de stoffen. Geconcentreerd vruchtensap betekent, dat het water verdampt en er alleen nog wat puree over blijft. De overgebleven puree noemt men concentraat. Dit concentraat neemt veel minder ruimte met zich mee en je kunt er dus veel meer van vervoeren.

Als het concentraat (vruchtenpuree) aangekomen is bij de leverancier, zal deze het concentraat gaan bewerken in de fabriek. Zo wordt er weer water maar ook geraffineerde suiker en andere ingrediënten aan toegevoegd denk aan kunstmatige geur-, smaak- en kleurstoffen.  Nu is het eindproduct weer precies zoals de leverancier het graag willen hebben. Een natuurlijke vruchtensmaak alleen met een flink aantal extra toevoegingen.

Wat is dan nu vers en wat is geconcentreerd vruchtensap

Vruchtensap dat geconcentreerd is mag best worden gedronken en in de meeste gevallen is dit niet schadelijk voor je lichaam, maar voegt minder toe dan vers geperste vruchten. Je moet je wel afvragen of de voedingstoffen nog wel zo gezond zijn en de voedingswaarde vertegenwoordigen, die je graag zou willen binnenkrijgen.

De hoeveelheid vitamines en mineralen die verloren gaan, ligt tussen de 25% en de 70%, dat is best veel als je bekijkt dat je een eigen sinaasappel best zelf kunt persen. Deze zal dan ook smaakvoller zijn je kunt zelfs het vezelrijke vruchtvlees toevoegen.

De verschillen tussen verse sappen en geconcentreerde sappen, staan hieronder nog eens vermeld. Bepaal zelf of je verantwoordelijk bezig bent of toch wellicht gezonder wilt drinken.

WAAR MOET JE OP LETTEN

·        Vers geperste sappen zijn maar een paar dagen houdbaar, sappen die bewerkt zijn kunnen weken en wellicht ook maanden houdbaar zijn.

·        Geperste sappen bevatten meer vitamines en mineralen dan de geconcentreerde sappen

·        Vers geperste sappen bevatten natuurlijke suikers, geconcentreerde sappen zijn veelal op smaak gebracht met kunstmatige, geraffineerde suikers

·        Vers geperste sappen hebben veel meer smaak dan een geconcentreerde sapje

·        Geperste sappen zijn niet in iedere supermarkt te verkrijgen, alleen de grotere supermarkten bieden dit aan. Bij een enkele is het zelfs mogelijk zelf te persen.

·        Vers geperste sappen moeten koud bewaard worden,  bij een geconcentreerd sap hoeft dit niet. Denk zelf maar eens aan het fruit wat in de zon warm wordt. Dit gaat vaak gisten en is snel bedorven.

Zelf persen is gezonder, maar kost tijd en vaak ook duurder. Toch zijn er tal van leuke en gezonden sapjes die je met de blender of sapcentrifuge kunt maken. Je kunt er zelfs groenten bijvoegen, lees voor meer over deze gezonden drankjes mijn blog over “het geheim van de smoothies”