Puth –Op de basisschool Petrus Cansius in Puth is er op vrijdag 24 november gestart met de “leer gezond koken lessen”. In 2 uur tijd krijgen de leerlingen van de groepen 5 t/m 8 uitleg over gezond waarna ze zelf creatief in de keuken aan de slag gaan. Iedere week is er een andere groep en worden er ook andere gezonde gerechten bereid.
SAMENWERKING IN DE KEUKEN ZORGT VOOR EEN LEKKERE EN GEZONDE MAALTIJD
Dat kinderen leergierig zijn was direct te merken in de 1ste les. Niet alleen de Nederlandse schoolgaande kinderen maar ook de kinderen uit het nabij gelegen Asielzoekerscentrum die op de basisschool zitten wilden maar al te graag weten wat er op het menu stond. Eerst werd er gesproken over het ontbijt en het belang erbij. Vervolgens kwamen de verhalen over de broodtrommeltjes op tafel om te kijken of de kinderen tussen de middag wel goed deden eten. De ogen waren daarna vooral gericht op de boodschappenmand.
Seizoensgebonden gerecht
Op het menu stond een knolselderijsoep met wortel. Deze werd op vakkundige manier bereid. Zo leerde de kinderen eerst wat een knolselderij was. Hoe je hem gemakkelijk kunt schillen en tot slot waarom deze zo gezond is. Naast de soep was er ook een gezonde wrap of zoals de kinderen hem deden uitspreken een vrapper gemaakt.
De groep van 25 kinderen werd opgedeeld. Zo ging een groep de tafel dekken, gingen de andere groepen aan de slag met het snijden van de groenten, (paprika, radijs, komkommer, babyspinazie) en hielden 5 kinderen zich bezig met de soep. Het was vooral spannend want koken doe je niet iedere dag. Of zoals een van de kinderen vertelde, mama maakt altijd alles klaar uit pakjes.
Zelf aan de slag
Hierna gingen alle kinderen aan de slag met hun eigen wrap dit terwijl de soep stond te pruttelen op het vuur. De volkoren wrap werd voorzien van zuivelspread, kipfilet, paprika, komkommer, babyspinazie of veldsla. De kinderen mochten het in ieder geval op hun eigen manier versieren. Zo kreeg ieder kind zijn eigen wrap.
Uiteindelijk was het tijd om alles op te eten en onder het genot van de eigen gemaakte knolselderijsoep die vakkundig door de kinderen werd ingeschonken en werd uitgeserveerd werd de wrap opgegeten.
Voordat de kinderen van hun weekend mochten genieten werd er nog opgeruimd en de overgebleven soep onder de leerkrachten uitgedeeld want weggooien is zonden zoals een van de kinderen vertelde.
De Sportvoedingscoach zet zich in als MVO partner om kinderen, ouders maar ook belangstellende bewust te maken van het belang van voldoende beweging en gezonde voeding.
Week 1 werd er een knolselderijsoep gemaakt en een wrap! alles met verse ingrediënten.
Week 2 werd er een verse tomatensoep gemaakt met gezonde brood/groenten/fruit spiesen.