• Hoofdstraat 91 - 6436CD - Amstenrade
 • Ma.- Vrij.: 08.00 tot 18.00 uur
Hoe kan ik u helpen?

Feestdagen ga jij koken of ga je uiteten?

De decembermaand is begonnen, sinterklaas is nog niet het land uit of de kerstbomen staan al te schitteren. Een jaar waarin de tijd is gevlogen, een jaar waarin de goede voornemens voor vele in de prullenbak zijn beland en tot slot het jaar waar jammer genoeg steeds meer mensen met overgewicht gesignaleerd worden.

Op 31 december worden dan ook weer flink wat goede voornemens genomen en verdienen de sportscholen in de maand januari een gigantisch bedrag aan inschrijvingen. Helaas zal de grootste groep van de inschrijvingen de sportschool nauwelijks of niet zien.

Buiten de deur eten of thuis kokkerellen?

Wat kun je nu deze maand doen om toch te kunnen genieten maar niet met 5 kg het nieuwe jaar in te gaat? Buiten de deur eten? Of je nu buiten de deur gaat eten of zelf thuis gaat kokkerellen met de feestdagen doe je altijd wat extra’s.

 • Eet vooraf iets simpels, een kleinigheidje. Als je met honger gaat koken ga je zeker regelmatig proeven en heb je op het moment van “aan tafel gaan” geen honger meer. Ga je buiten de deur eten dan ga je met honger eten en bestel je vaak te veel. Waar kun je nog meer op letten?
 • Laat het bekende broodmandje staan of geef aan dat je daar geen behoefte aan hebt. Witbrood is rijk aan koolhydraten en de boter is vol met vet.
 • Bestel eerst een voorgerecht en vervolgens vraag je nog eens om de menukaart om het hoofdgerecht te bekijken. Vaak maak je dan een andere keuze omdat de eerste honger verdwenen is.
 • Neem geen grote gerechten als je normaal deze ook niet doet eten. Neem eerder 2 voorgerechten waarbij je er een als hoofdgerecht gaat eten.
 • Bestel als eerste, wanneer je als laatste besteld wordt je beïnvloed door de keuzes van andere en maak je het je zelf weer lastiger.
 • In alcohol zitten veel kcal wat veel mensen niet weten. Te veel kan dus ook als extra portie eten gezien worden. Ben er daarom zuinig mee.

Vragen staat vrij.

Wat veel mensen niet weten is dat je ook in een restaurant je wensen kunt neerleggen. Zo is het tegenwoordig heel normaal wanneer je een allergie hebt dat het restaurant een aparte menulijst heeft waarop de allergenen vermeld staan. Ook op het moment dat je liever een andere combinatie wilt hebben (rijst ipv friet of aparte groenten ) mag je dit rustig vragen. Houdt er wel rekening mee dat bij enorme drukte je dit beter vooraf kunt aangeven.

En wat kun je nog meer doen?

Dit zelfde geldt voor het menu. Bij de meeste restaurants is er online een menukaart beschikbaar. Bekijk hier al vooraf wat de mogelijkheden zijn en bel dit vooraf al door. Klinkt misschien vreemd maar op die manier weet je zeker dat er ook aan je wensen voldaan kan worden. Tot slot kun je ook aangeven dat je de sauzen er niet overheen wilt hebben maar apart geserveerd Thuis koken met de feestdagen?

Thuis koken doen de uitslovers, ja ik ben er ook zo een ik kan er dan ook echt van genieten als ik in de keuken bezig ben en mijn gasten lekker gegeten hebben. Maar waar kun je nu rekening houden zodat iedereen lekker heeft gegeten maar niet met het volle opgeblazen gevoel op de bank neer gaan ploffen.

 • Luister vooraf goed wat je gasten lekker vinden of welke allergieën ze hebben, het is jammer wanneer je veel geld uitgeeft en ze het niet lekker vinden.• Nodig de mensen op tijd uit en start dan niet direct met het eten maar biedt ze een kleine amuse aan.
 • Zorg voor voldoende tijd tussen de gangen. Geen uren maar net als in een restaurant mogen ook de gasten bij jou wel even wachten. Live de laatste “finishing Touch” aan de gerechten toe brengen is helemaal niet erg.
 • Kook met verse ingrediënten, verse groenten zijn smaakvoller dan groenten in blik of ingevroren groenten.
 • Gebruik magere producten, ook met mager vlees en verse vis kun je smaakvolle kerstgerechten op tafel zetten.
 • Maak kleine bordjes op, grote volle borden eten je gasten niet leeg waardoor je vaak met “te veel” blijft zitten.
 • Wanneer je een soepgerecht wilt serveren kun je deze het beste als heldere soep of als een bouillon serveren. Een gebonden soep of een soep met vermicelli vult enorm snel.
 • Het nagerecht wordt eigenlijk nooit overgeslagen maar doe eens iets anders als ijs of taart.

Kaasplankje is dat wel handig?

Mocht je nog een kaasplankje willen serveren denk er dan goed over na welke kaas je wilt serveren. Wanneer je lekker lang doet tafelen dan hebben de mensen een voldaan gevoel. Ook de smaak van het lekkere eten is nog bij de gasten aanwezig. Het is jammer wanneer je dit nu te niet doet door een te volle kaasplank. Maak eerder de keuze uit 2 of 3 verschillende kazen (rauwe, harde en een zachte kaas) zodat ze zelf een gemakkelijke keuze kunnen maken.

Ik ben benieuwd wie er voor een restaurant kiest of wie er zelf de keuken in gaat?