Drink jij doordeweeks veel koffie en heb je in het weekend veel hoofdpijn? Vraag je dan eens af of je in het weekend dezelfde hoeveelheid koffie drinkt of niet. Â De koffie automaat is je beste vriend, de meeste mensen nemen per dag zeker 8 van die plasticbekers uit de koffieautomaat.
Wanneer je zaterdagmiddag vervelende druk in je hoofd krijgt is dat een beginnende hoofdpijn. Voor de meeste mensen zijn dat de eerste ontwenningsverschijnselen, die op zondag nog erger worden. De koffie ontwenning is dus begonnen
Een gewoonte en de symptomen.
Op iedere werkplek is er wel de bekende koffiecorner. Even op de maandagochtend met de collega’s het weekend doornemen en voor je het weet heb je alweer 2 koppen koffie achter de kiezen. Op het einde van de dag zijn het 8 koppen en dan drink je er thuis ook nog een paar. We staan dus stijf van de cafeïne en de eerste symptomen zijn geboren. Zo is er weinig slaap, smaakt het eten minder goed, hartkloppingen, stijgende bloeddruk en aanmaak van stresshormonen, zenuwachtig en nervositeit en in het ergste geval gevoel van paniek en angst. Deze bijwerkingen ontstaan bij een te veel aan koffie. 2 a 3 kopjes mag je per dag hebben maar het zijn er vaak veel meer.
Afkick weekend
Zaterdagochtend uitslapen, met de kinderen naar het sporten gaan vaak kom je dan niet toe aan het eerste bakje koffie. Gevolg je lichaam begint af te kicken je alertheid en fitheid zakken als een plumpudding in elkaar. Op de zondag wordt er dan nog even op de bank gehangen en het verplichten bezoekje aan de familie volbracht. Nu snel hopen dat de maandag weer begint want dan is er weer de koffie.
Verslaving
Van een echte verslaving mogen we niet spreken, maar toch heeft het lichaam afkickverschijnselen die kenmerkend zijn aan andere verslavingen. Is de totale afwezigheid van cafeïne in je lichaam gedaald tot het 0 punt dan wordt je vermoeid, prikkelbaar, geïrriteerd, chagrijnig, gespannen en gejaagd.
Kortom: cafeïne-ontwenning en dus cafeïne-afhankelijkheid!
InÂenkele gevallen ontstaan ernstige ontwenningsverschijnselen ten gevolge van (overmatig)Âmaar in de meeste gevallen zijn deze binnen een dag of 10 over.
Waarom is cafeïne verslavend?
Net als suiker heeft cafeïne een flink aantal andere namen coffeïne, theïne en guaranine zijn er enkele van. Deze stoffen hebben een oppeppend en opwekkend effect. Het wordt namelijk zeer snel in je bloedbaan opgenomen. Het duurt ongeveer 4 minuten voor het in je bloedbaan is opgenomen of je het nu eet of drinkt de tijd is ongeveer het zelfde.
Het feit dat het snel in je bloedbaan wordt opgenomen betekent ook dat het de stofwisseling beïnvloedt, het zenuwstelsel, de hartslag en de ademhaling. Drink je veel cafeïne producten dan moet je ook steeds meer nemen om het gewenste effect te kunnen krijgen. Gevolg in het weekend de afkickverschijnselen en wordt het weekend meer een sleur dan een rust moment.
Wanneer jij je nu afvraagt waarom je in het weekend of op vakantie terwijl je kunt relaxen zoveel lichamelijk ongemakken hebt vraag je dan zelf eens af hoeveel koffie je op een dag hebt gedronken en hoeveel koppen koffie er zijn ingeschonken gedurende de weken vooraf. Wil je de hoeveelheid koppen koffie verminderen stop dan niet in 1x maar bouw het rustig af 8-6-3-1-0
Tot slot:
Wil je overstappen op thee dan kan dat best maar onthoud goed dat zwarte thee en groene thee ook cafeïne bevatten. Gemiddeld 30 mg per kop! Drink dan maar kruidenthee wat officieel geen thee is maar een kruidendrank omdat dit gemaakt is van diversen gedroogde planten.