• Hoofdstraat 91 - 6436CD - Amstenrade
  • Ma.- Vrij.: 08.00 tot 18.00 uur
Hoe kan ik u helpen?

Eigen gemaakte glutenvrije kibbeling

Zoals vele weten heeft mijn zoontje een glutenallergie. Siem reageert erg heftig op alles waar maar gluten inzitten met als gevolg flinke uitslag, vermoeidheid en dunne ontlasting. Van een simpel koekje of gewoon wat kruimels heeft hij een dag of 5 last.

Niet alleen brood of pasta waar de meeste mensen aan denken maar ook broodbeleg, zoet beleg, vlees en vis. Op het moment dat je er op gaat letten dan zie je pas in hoeveel producten gluten zijn verwerkt.

Gezond eten

Omdat Siem geen gluten mag binnenkrijgen, of anders gezegd dit voor hem zelf beter is dat hij ze niet binnen krijgt is het wel een 5 jarige die heel gevarieerd en gezond eet. Van maatjes haring tot zuurkoolstamppot en van olijven tot gegrilde groeten met biefreepjes hij eet en proeft het allemaal.

Moeilijke keuzes

Zo zit in de boterhammenworst van AH gluten maar in de boterhammenworst van een plaatselijke slager weer niet. Kan hij kipfilet van AH niet eten maar kipfilet van de lidl wel.  Andersom kan ik glutenvrije producten bij de AH wel in veel variatie krijgen en is dit bij de Lidl weer niet te krijgen. Als ik bij de bakker brood koop dan krijgt Siem altijd de vraag  “wil jij een broodje”. Dan sta ik er altijd van te kijken dat hij dan zegt “nee dank u wel ik heb een glutenallergie en mag dit niet hebben”. Een kereltje dat net 5 is geworden moet dan toch al op zoveel letten.

Zelfs in sommige varianten van de geraspte kaas zitten gluten, dus als ik dit nodig heb in de keuken dan rasp ik de kaas zelf

Trakteren

Wanneer er op school een traktatie is dan stopt Siem uit gewoonte in zijn tas. De meeste kinderen trakteren op iets waar gluten in zit. In de zomer een ijsje eten zit er ook niet altijd voor hem in want ook in ijs worden gluten gestopt. Snoep bevat namelijk ook vaak gluten terwijl dit weinig tot geen functie heeft in het snoep. Wanneer het bekende zakje chips wordt uitgedeeld of er op een verjaardag chips op tafel staat weet hij dat hij alleen de zoute chips mag eten. Daar zitten dan weer geen gluten in.

Uit eten

Wanneer we eens met ons 4tjes gaan uiteten dan kijken we heel bewust vooraf of er glutenvrije menukaarten zijn. Ja groenten, aardappels vlees, vis hij mag het allemaal eten maar het zijn vaak de bindmiddelen, recepturen waarbij iets van gluten wordt gedaan. Wat opvalt is dat bij de kindermenu’s altijd een snack zit zoals een frikandel, hamburger of kipnuggets.

Als we als gezinnetje in het weekend weg gaan dan nemen we ook altijd uit voorzorg zijn brood en wat lekkers mee.

Aan het strand

Zo ook afgelopen week, een dagje aan zee. Met windkracht 8 stonden de kitessurfers op zee hun kunsten te vertonen en onder het genot van een bakje kibbeling zaten mijn vrouw en dochter te genieten van het strandspektakel. Helaas voor Siem geen vis (de maatjes waren op) en nam hij genoegen met de boterham met kipfilet, komkommer en zijn koekje! Pap kun jij niet eens kibbeling maken voor mij want het lijkt me zo lekker.

Een uitdaging voor vandaag.

Vanochtend lekkere verse kabeljauw gehaald bij de visboer en aan de slag gegaan om kibbeling te maken. Een eitje en boekweitmeel zorgde er voor dat Siem zijn eerste kibbeling kon eten.

Wat heb je nodig voor glutenvrije kibbeling:

  • 400 gram verse kabeljauw
  • 150 gram Boekweitmeel van Joannusmolen (deze is glutenvrij en biologisch)
  • 2 eieren
  • Olijfolie  en een klein klontje boter.

Gebruiksaanwijzing.

Dep de kabeljauw af met een stukje keukenrol, snij deze vervolgens in hapklare stukjes. Klopt het eitje en doe de boekweitmeel nu in een bak.

Zet ondertussen een pan op het vuur en doe daarin voldoende olijfolie met het kleine klontje boter. De boter gaat erbij zodat de olie niet gaat spetteren.

Doe nu de stukjes kabeljauw in het geklopte ei en haal ze nu door de boekweitmeel heen. Wil je een dikkere krokante laag er omheen dan herhaal je dit stukje nogmaals.

Wanneer de olie warm genoeg is leg je de stukjes kabeljauw in de pan en laat je alle kanten even goed aanbakken. Dit duurt maximaal 4 minuten!

Zorg er in ieder geval voor dat dit op hoog vuur gebeurt!

Neem nu wat tomaten ketchup en een beetje mayonaise en maak daar je sausje van (tomatenketchup bevat geen gluten de curry wel)

 

Laat de gebakken stukjes vis nog even uitlekken op een stukje keukenrol en smullen maar.

Dit is niet een heel gezond recept maar voor iemand die een glutenallergie heeft en nooit een stukje gebakken vis kan eten is dit voor een keer echt geen probleem.

Eet makkelijk ik ben benieuwd wat jij er van gaat bakken ?