• Hoofdstraat 91 - 6436CD - Amstenrade
  • Ma.- Vrij.: 08.00 tot 18.00 uur
Hoe kan ik u helpen?

Winnen of succesvol?

Als ik de wedstrijd op de Olympische spelen (Nederland tegen China) bekijk (volleybal dames) dan trekt Nederland verdient aan het langste eind. Ze verslaan de nummer 3 van de wereld met 2-3 een zeer knappe prestatie maar zijn ze succesvol? Een paar dagen later is Nederland tegen USA gespeeld, in een zeer spannende wedstrijd verliest Nederland nipt met 3-2.

De nummer 1 van de wereld USA moest alle zeilen bijzetten om de Nederlandse formatie te verslaan ze winnen niet maar waren ze succesvol? Vandaag speelde Nederland tegen Italië er wordt met 3-0 gewonnen. Italië speelde niet goed tegen Nederland wat in vorm is. 3 wedstrijden die je alle 3 apart moet benaderen maar ook apart moet beoordelen. Ik heb in ieder geval 3 wedstrijden genoten van het mooie aanvallende en goedverzorgde spel van Nederland.

Winnen of succesvol?

De wedstrijd tegen China was een wedstrijd waarvan Nederland op voorhand wist dat ze maar een zeer kleine kans zouden maken. Teaminzet ongekende scherpte zorgde voor de winst op China. De tactiek is succesvol en de winst is mooi meegenomen.

De wedstrijd tegen de USA de nummer 1 van de wereld werd nu nog moeilijker. De verassing was er niet meer op het toernooi de Amerikanen hebben de wedstrijd van Nederland goed geanalyseerd en weten dat Nederland een geduchte toernooi tegenstander is. De Amerikaanse dames trekken uiteindelijk aan het langste eind mede door een blessure van een van de beste speelsters aan Nederlandse kant. (Marlet Balkestein – Grothues) wat een ommekeer in de wedstrijd betekende. Toch was Nederland succesvol ze maken het de nummer 1 van de wereld namelijk enorm moeilijk. De dames uit Amerika vieren de overwinning dan ook net op de manier alsof ze de gouden plak al hadden gewonnen.

De wedstrijd tegen Italië was nu zeer belangrijk geworden. Helaas voor de ploeg uit het land van de laars speelde Nederland zeer sterk en won het een zeer eenzijdige wedstrijd met 3-0 binnen het uur was de wedstrijd afgelopen en plaats Nederland voor de kwartfinale. Nederland wint maar nog niet succesvol dat is deze ploeg pas als ze een medaille behalen.

Zakelijke successen

Succesvol en winnen een moeilijke betekenis die niet altijd even makkelijk uit te leggen is. Ben je succesvol op het moment dat je een opleiding hebt genoten en dan meteen een baan vindt? Ben je succesvol op het moment dat je een grote zakelijke deal hebt afgesloten? Of ben je succesvol op het moment dat je goed bent in je tak van sport? In de jaren dat ik heb gekorfbald bestond er voor mij geen verlies. De wil was er om te winnen, ik zat niet uren in de auto om met een pak op ons donder naar Limburg terug te rijden. Het zelfde was het met trainen, ik trainde niet om te trainen, ik trainde om beter te worden. Niet iedere training was even leuk en soms dacht ik bij me zelf waar ben ik in godsnaam mee bezig maar als je dan als team 2 uur in de flinke regen had getraind en vervolgens in het weekend de tegenstander met een nederlaag terug naar huis liet gaan dan wist je waarom je die 2 uur in de regen had getraind.

Korfbal succes

De wil was er dus niet alleen om te winnen er werd ook geknokt om te winnen. Niet letterlijk natuurlijk maar we deden als team er alles aan om te winnen. In het veld waren we dan ook teamgenoten en buiten het veld een groep vrienden. We spraken elkaar er dus ook op aan als het eens niet goed ging zie het als positief coachen. Deze term ben ik later gaan gebruiken toen ik zelf coach ben geworden. Waren we succesvol? We deden er alles aan om te winnen! Werden we geen kampioen dan waren wij vaak de ploeg die het de kampioen lastig had gemaakt. Succesvol en winnen is zeker niet het zelfde maar met de maximale inzet op de training en wedstrijd kun je succesvol zijn door te winnen maar ook door tevreden met een opgeheven hoofd van het veld af te lopen kun je dus succesvol zijn.

Aan de andere kant kan succesvol ook een beloning zijn. Korfbal is anders dan voetbal, bij het voetballen wordt je als jonge speler die beter is dan de rest al snel in het 1ste team gedropt. Bij korfbal houden ze toch iets meer rekening met de leeftijd. Toch was er bij mijn oude club een dame die op haar 15de in het 1ste team speelde. Ze kwam net als mij van Iduna af en samen gingen we iedere keer na de training toe. Week in week uit trainde we fanatiek en speelde als het nodig was ook wel eens een wedstrijdje mee met de senioren. Niet het 1ste team maar een lager team. Ook daarin lieten we zien dat we wisten hoe het korfbalspelletje gespeeld moest worden. Tot de dame gevraagd werd voor senioren 1. Tja wat doe je dan op je 15de? Juist je gaat ervoor en als of het niks was speelde ze de sterren van de hemel het leek wel of ze al jaren in dat team speelde. Voor haar was de selectie van het 1ste team een beloning van haar inzet op de training en het goede spel in de junioren. Je kunt dus ook als individu succesvol zijn.

Overwin je zelf

Winnen wilt dus niet perse zeggen dat je de wedstrijd wint nee je overwint je zelf. Je haalt het maximale uit je zelf en de prestatie is een latere zorg. Nu weet ik dat je dit niet als trainer kunt zeggen maar toch zal een trainer hier eens over moeten nadenken. Ik speelde eens met het 2de team mee in een uitwedstrijd in Brabant. Voor mij betekent het woord wedstrijd dat ik moet winnen verliezen is hierbij geen optie. Voor de spelers van het 2de team betekende het woord wedstrijd plezier maken en vooral een stukje ontspanning. Ondanks het feit dat deze wedstrijd zeker 18 jaar terug is gespeeld weet ik nog goed hoe het wedstrijd verloop was. In de 1ste helft speelde we zeer goed en kwamen met de rust verdient voor (08-13) 5 goals in zaalkorfbal is niet veel maar als je het goed doet kun je gewoon winnen. In de 2de helft zakte het hele spelletje in elkaar en verloren we uiteindelijk in de laatste 4 seconde met 23-22. Als je wilt weten wat ik toen allemaal heb gezegd? Ik kon er met mijn hoofd niet bijkomen dat een speler van het 2de team het veld afloopt en zegt André bedankt voor het meespelen. Vervolgens zegt hij “ïk heb lekker gespeeld jammer dat we verloren hebben maar ik speel dan ook voor mijn lol” Voor mijn lol???? Wat en gek 2 uur heen gereden een wedstrijd van 1,5 uur en dan ook nog eens 2 uur terug in de auto voor mijn lol???

Toch neem ik nu vrede met zo’n antwoord, veel sporters spelen tegenwoordig niet meer voor het maximale maar voor de ontspanning. Samen met mijn kapotte ringvinger een reden waarvoor ik 7 jaar geleden heb besloten om te stoppen. Voor mij betekent wedstrijd winnen. Wanneer je voor de lol speelt gun ik dit iedereen maar het is niks voor mij.

Kortom de woorden succesvol en winnen hebben voor iedereen een andere betekenis wat niet wegneemt dat je je zelf moet afvragen of je niet succesvoller kunt zijn door te willen winnen.