• Hoofdstraat 91 - 6436CD - Amstenrade
  • Ma.- Vrij.: 08.00 tot 18.00 uur
Hoe kan ik u helpen?

vrouwtjes of mannetjes paprika bestaat er een verschil?

Afgelopen week stonden 2 verontrustende dames naast me. Meneer waarom neemt u de paprika’s in uw hand, bekijkt ze en legt ze terug? Het antwoord was zeer kort en krachtig “ik zoek de vrouwtjes eruit”

De dames stonden perplex en keken met me mee. Zelfs de medewerkers van de A.G.F. afdeling wisten het niet en vonden het leuk om te weten. (A.G.F.) Aardappels, groenten en fruit.)

Wat is nu het verschil tussen vrouwtjes en mannetjes paprika’s ?

Onderaan de paprika zitten bobbels, als je goed kijkt zie je drie of vier bobbels zitten. De vrouwelijke paprika heeft vier bobbels en de mannelijke paprika heeft er drie. Niet alleen het uiterlijk is verschillend maar ook de inhoud is verschillend. Vrouwelijke paprika’s bevatten meer zaad dan de mannelijke paprika.

Waarom moet ik dit dan (w)eten.

Paprika’s zijn paprika’s maar dat is niet helemaal waar. De vrouwelijke paprika die dus meer zaadjes bevatten zijn zoeter en veel lekkerder in een salade. De mannelijke paprika’s die dus minder zaadjes bevat zijn minder zoet en daarom meer geschikt voor de warme gerechten.

Te veel pitjes gewoon even kloppen.

Wil je een paprika gemakkelijker schoonmaken klop dan een paar keer met de paprika op het aanrecht. De zaadjes schieten gemakkelijker los en kun je dan al snel en gemakkelijk verwijderen.

Een broodje aap verhaal,

Een mannetjes en vrouwtjes paprika een verhaal wat veel mensen gelezen of ergens gehoord hebben.

Heel aannemelijk als je de paprika open snijdt en van de binnenkant bekijkt maar toch is het verhaal anders.  Een paprika is een mannetje en vrouwtje in een. Het is een zelf bestuiver.

De drielobbige of vierlobbige paprika’s zijn dus mannelijk en vrouwelijk samen. Het aantal lobben hangt af van het kasklimaat, het ras en de tijde van de zetting. Als je de paprikaplant bekijkt dan groeien er vruchten aan met 2,3,4 en 5 lobben. Dat de voorkeur voor 4 lobben gaat heeft vaak te maken met het gerecht dat er gegeten wordt. Maak je namelijk een gevulde paprika in de oven dan blijft deze beter staan op 4 lobben dan op 3 lobben.

Wat paprika’s wel hebben is veel meer vitamine C, vaak al 3x zoveel dan de welbekende sinaasappel.